Την απόφασή του να χρησιμοποιήσει τον αμερικανικό στρατό για να προστατέψει τα σύνορα με το Μεξικό, έως ότου χτιστεί το τείχος και υπάρξει «πλήρης ασφάλεια» ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε ότι η ασφάλεια των συνόρων πρέπει να γίνει «με τον στρατό» και πως όλα αυτά τα έχει συζητήσει με τον υπουργό Άμυνας Τζιμ Μάτις.
«Θα κάνουμε πράγματα με τον στρατό... Θα προστατεύσουμε τα σύνορά μας με τις ένοπλες δυνάμεις μας. Πρόκειται για ένα μεγάλο βήμα», είπε.
Και στη συνέχεια επιτέθηκε κατά του Μπαράκ Ομπάμα, κατηγορώντας τον ότι επί της προεδρίας του «έκανε αλλαγές με αποτέλεσμα απλά την απουσία των συνόρων».
Η κατασκευή του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό είναι ένας από τους προεκλογικούς στόχους του Αμερικανού προέδρου, ο οποίος επειδή δεν έχει κατορθώσει να εξασφαλίσει την απαιτούμενη χρηματοδότηση τα βάζει διαρκώς τόσο με τους Δημοκρατικούς, για τους νόμους που έχουν περάσει σχετικά με το μεταναστευτικό, αλλά και με το Μεξικό, που «δεν κάνει τίποτα για την ασφάλεια στα σύνορα».
Τελευταίο επεισόδιο στην ιστορία της κατασκευής του τείχους ήταν να απειλήσει ότι θα ακυρώσει τη NAFTA (Βορειοαμερικανική Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου) αλλά και να καλέσει σε αλλαγή του τρόπου λειτουργίας του Κογκρέσου, ζητώντας από τη Γερουσία να εγκρίνει το αντιμεταναστευτικό του νομοσχέδιο με απλή πλειοψηφία αντί για την ενισχυμένη των δύο τρίτων. Μάλιστα, έφτασε να προτείνει να χρηματοδοτηθεί το τείχος μέσω του προϋπολογισμού του υπουργείου Άμυνας.
Επίσης κατήγγειλε τη συνοριοφυλακή ότι δεν κάνει καλά τη δουλειά της εξαιτίας των «γελοίων νόμων των Δημοκρατικών που επιτρέπουν ανθρώπους που συλλαμβάνονται επειδή μπήκαν παράνομα στη χώρα να αφεθούν ελεύθεροι τη στιγμή που περιμένουν να δικαστούν από ομοσπονδιακούς δικαστές».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας