Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Τραμπ και Κιμ συμφώνησαν για μια συνάντηση κορυφής

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δέχτηκε την πρόσκληση του Βορειοκορεάτη ομολόγου του

AP Photo/Evan Vucci, Wong Maye-E, File

Τραμπ και Κιμ συμφώνησαν για μια συνάντηση κορυφής

  • A-
  • A+

«Ναι» σε συνάντηση μέχρι τα τέλη Μαΐου με τον Βορειοκορεάτη πρόεδρο είπε χθες ο Αμερικανός για μια ιστορική σύνοδο κορυφής προκειμένου να συζητήσουν το μέλλον του πυρηνικού και πυραυλικού προγράμματος της Πιονγκγιάνγκ. 

Η απροσδόκητη για πολλούς εξέλιξη έρχεται μετά τις ανταλλαγές απειλών μεταξύ των δύο ηγετών, αφού ο Ντόναλντ Τραμπ έλαβε την εξουσία, και έπειτα από μία διετία εντάσεων ανάμεσά τους εν μέσω της επιτάχυνσης των βορειοκορεατικών προγραμμάτων για την απόκτηση πυρηνικών όπλων και διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων.

Σε σύντομο διάγγελμά του στο Λευκό Οίκο, ο Τσανγκ Λι Ουνγκ, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της προεδρίας της Νότιας Κορέας, ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ αποδέχτηκε την πρόσκληση του Βορειοκορεάτη ομόλογό του.

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας «αναφέρθηκε στην επιθυμία του να συναντηθεί με τον πρόεδρο Τραμπ το συντομότερο δυνατό», είπε, εξηγώντας πως ο δεσμεύτηκε να μην προχωρήσει σε νέες δοκιμές πυρηνικών όπλων ή βαλλιστικών πυραύλων και να συζητήσει την αποπυρηνικοποίηση της χώρας του με αντάλλαγμα εγγυήσεις για την ασφάλεια του καθεστώτος του.

Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι «προσβλέπουμε στην αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας. Εν τω μεταξύ, όλες οι κυρώσεις και η μέγιστη πίεση πρέπει να παραμείνουν». Ο τόπος και χρόνος της συνάντησης του δεν έχουν διευκρινιστεί προς το παρόν.

«Οι κυρώσεις θα παραμείνουν σε ισχύ ωσότου εξευρεθεί συμφωνία» επέμεινε και ο Τραμπ μέσω Twitter. Στο μήνυμά του χαιρέτισε τη «μεγάλη πρόοδο» όσον αφορά το ζήτημα τονίζοντας ότι ο Γιονγκ Ουν μίλησε για «αποπυρηνικοποίηση» και όχι απλά για το «πάγωμα» των προγραμμάτων της χώρας του. 

Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ, ο στρατηγός Χέρμπερτ Ρέιμοντ ΜακΜάστερ, αναμένεται να ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τις εξελίξεις.

Σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, δεν επιδόθηκε επιστολή του Κιμ στον ο 45ου προέδρου των ΗΠΑ, όπως είχε αναφερθεί από μέσα ενημέρωσης νωρίτερα, αλλά η πρόκλησή του επιδόθηκε «προφορικά».

Ιστορική συνάντηση 

Εάν πραγματοποιηθεί η συνάντηση, θα είναι η πρώτη μεταξύ ηγετών των δύο χωρών. Στο παρελθόν η Πιονγιάνγκ έχει επιδιώξει μια σύνοδο κορυφής με τις ΗΠΑ. 

Ο Μπιλ Κλίντον πλησίασε για να συμφωνήσει σε μια συνάντηση με τον πατέρα του 30χρονου ηγέτη, Κιμ Τζονγκ-ιλ, το 2000, αλλά δεν τελικά αυτό δε συνέβη μέχρι το τέλος της θητείας του πρώτου τον Ιανουάριο του 2001.

Αξιωματούχοι της Ουάσινγκτον υποστήριξαν ότι πρόκειται για νίκη μετά την πολιτική «μέγιστης πίεσης» του Τραμπ και τόνισαν ότι οι ΗΠΑ δεν θα χαλαρώσουν το αυστηρό καθεστώς κυρώσεων.

Ένας ανώτερος υπάλληλος δήλωσε ότι ο Τραμπ δεν είναι διατεθειμένος να ανταμείψει τη Βόρεια Κορέα σε αντάλλαγμα για τις συνομιλίες.

Άλλα στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης εμφανίστηκαν επιφυλακτικά για την εξέλιξη αυτή, μετά τον πολύμηνο φραστικό πόλεμο ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Σύμφωνα με αναλυτές, μια συμφωνία του 1994 δεν εφαρμόστηκε ως αποτέλεσμα αμοιβαίας δυσπιστίας, επομένως δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι μια νέα διαπραγμάτευση θα μπορούσε να επιφέρει κάτι παραπάνω.

Χαιρετίζουν Ν. Κορέα και Ιαπωνία

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν χαρακτήρισε την επικείμενη συνάντηση «ιστορικό ορόσημο» για την ειρήνη, όπως μεταδίδουν νοτιοκορεάτικα μέσα ενημέρωσης.

«Η συνάντηση του Μαΐου θα καταγραφεί στην ιστορία ως ορόσημο που έκανε πραγματικότητα την ειρήνη στην κορεατική χερσόνησο», ανέφερε ο Μουν σε μια ανακοίνωση που διάβασε στους δημοσιογράφους εκπρόσωπος του Κυανού Οίκου.

Αφού «γίνει η συνάντηση του προέδρου Τραμπ και του προέδρου Κιμ μετά τη διακορεατική σύνοδο (κορυφής), η πλήρης αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου θα μπει στον σωστό δρόμο», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Ο Μουν, εξαίροντας τους δύο ηγέτες διότι πήραν μια «δύσκολη» απόφαση, τόνισε ότι η ηγεσία που επέδειξε κυρίως ο Τραμπ θα εκτιμηθεί όχι μόνο από τους Κορεάτες, αλλά και «από τους λαούς όλου του κόσμου».

Θυμίζουμε ότι Κιμ και Μουν έχουν αποφασίσει να συμμετάσχουν στα τέλη Απριλίου σε μια τρίτη διακορεατική σύνοδο κορυφής, έπειτα από εκείνες του 2000 και του 2007, σύμφωνα με τη Σεούλ.

Και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Σίνζο Άμπε, εξέφρασε ικανοποίηση  για την «αλλαγή» της στάσης της Βόρειας Κορέας και την ανακοίνωση της προσεχούς συνόδου κορυφής χαρακτηρίζοντας αυτή την εξέλιξη «το αποτέλεσμα της συνεργασίας (...) της Ιαπωνίας, των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας για να ασκηθεί διαρκής ισχυρή πίεση σε συντονισμό με τη διεθνή κοινότητα».

«Δεν υπάρχει καμιά αλλαγή πολιτικής από μέρους της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ», συμπλήρωσε ο Άμπε. «Θα συνεχίσουμε να ασκούμε τη μέγιστη πίεση ωσότου η Βόρεια Κορέα να λάβει χειροπιαστά μέτρα προς την αποπυρηνικοποίησή της κατά τρόπο πλήρη, επαληθεύσιμο και αμετάκλητο».

Πορτραίτα των ηγετών ΗΠΑ και Βόρειας Κορέας σε γκαλερί κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στο Ανόι.
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Η Β. Κορέα παραδέχτηκε την αποτυχία των διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ
Η Βόρεια Κορέα έσπασε τη «σιγή ιχθύος» όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις Κιμ Γιονγκ Ουν και Ντόναλντ Τραμπ καθώς το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της ασιατικής χώρας μίλησε, σήμερα, για αποτυχία.
Η Β. Κορέα παραδέχτηκε την αποτυχία των διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Τέλη Φεβρουαρίου η δεύτερη συνάντηση Ντ. Τραμπ - Κιμ Γιονγκ Ουν
Στα τέλη του επόμενου μήνα θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη σύνοδος κορυφής μεταξύ των δύο ηγετών. Την ανακοίνωση της συνάντησης έκανε ο Λευκός Οίκος μετά τη συνάντηση που είχε την Παρασκευή ο Ντ. Τραμπ με τον Κιμ...
Τέλη Φεβρουαρίου η δεύτερη συνάντηση Ντ. Τραμπ - Κιμ Γιονγκ Ουν
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Έτοιμος για νέα συνάντηση με τον Κιμ Γιονγκ Ουν δηλώνει ο Τραμπ
Την πρόθεσή του να συναντηθεί ξανά με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, προκειμένου να συζητήσουν για τα πυρηνικά, εξέφρασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο.
Έτοιμος για νέα συνάντηση με τον Κιμ Γιονγκ Ουν δηλώνει ο Τραμπ
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
«Ερωτική εξομολόγηση» Τραμπ σε Κιμ
Πολύ θερμά λόγια για τον άλλοτε κορυφαίο του εχθρό, τον Κιμ Γιονγκ Ουν, επιφύλαξε χθες ο Ντόναλντ Τραμπ σε ομιλία του στη Δυτική Βιρτζίνια, εισπράττοντας για ακόμη μια φορά γέλια απ' το ακροατήριο. Στην αρχή,...
«Ερωτική εξομολόγηση» Τραμπ σε Κιμ
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Κιμ-ηθείτε ήσυχοι!
O Κιμ δεν θα το... πατήσει. Αυτό διατείνεται τουλάχιστον ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος επέστρεψε χθες στην Ουάσινγκτον ύστερα από την ιστορική συνάντησή του με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν. «Νιώθω πολύ...
Κιμ-ηθείτε ήσυχοι!
ΚΟΣΜΟΣ
Ανησυχίες για «τη συνάντηση του αιώνα»
Την ώρα που ο Αμερικανός πρόεδρος υπόσχεται άρση των κυρώσεων σε βάρος της Βόρειας Κορέας κι αναστολή των κοινών στρατιωτικών γυμνασίων με τη Νότια Κορέα, η Σεούλ και το Τόκιο εκφράζουν τις ανησυχίες τους, ενώ...
Ανησυχίες για «τη συνάντηση του αιώνα»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας