Δύο εβδομάδες αφότου απείλησε ωμά με διακοπή χρηματοδότησης όσα κράτη υπερψήφιζαν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το καταδικαστικό ψήφισμα για την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ από τις ΗΠΑ, ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ έδειχνε χθες να περνά από τα λόγια -εξίσου ανάλγητα- στις πράξεις...
«Πληρώνουμε τους Παλαιστίνιους ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΔΟΛΑΡΙΑ τον χρόνο, χωρίς καμία αναγνώριση ή σεβασμό», έγραψε χθες στο Twitter. «Βγάλαμε από το τραπέζι την Ιερουσαλήμ, το πιο ακανθώδες μέρος των διαπραγματεύσεων, για το οποίο το Ισραήλ θα έπρεπε να πληρώσει περισσότερα» υποστήριξε, χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις.
Κι αφήνοντας... επιμελώς ασχολίαστη την προχθεσινή, εμπρηστική απόφαση της ισραηλινής Βουλής να καταστήσει έτι δυσκολότερη τυχόν παραχώρηση τμημάτων της Ιερουσαλήμ (συμπεριλαμβανομένου του κατεχόμενου ανατολικού τομέα της), έριξε το μπαλάκι της ευθύνης στους Παλαιστινίους. «Αφού δεν προτίθενται πια να μιλήσουν για την ειρήνη», έγραψε, «γιατί πρέπει να τους καταβάλλουμε αυτές τις τεράστιες μελλοντικές πληρωμές;».
Ξέσπασμα Αμπάς
Τις σχετικές διευκρινίσεις είχε ήδη κάνει λίγο νωρίτερα η πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Νίκι Χέιλι, προαναγγέλλοντας πρακτικά διακοπή της αμερικανικής χρηματοδότησης στην UNRWA, την Υπηρεσία Αρωγής των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες. Ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας, Κρις Γκίνες, δήλωσε πάντως χθες άγνοια για το θέμα.
«Η Ιερουσαλήμ είναι η αιώνια πρωτεύουσα του κράτους της Παλαιστίνης και δεν είναι προς πώληση έναντι χρυσού ή δολαρίων», ήταν η οργισμένη απάντηση του Παλαιστίνιου προέδρου Αμπάς, που επανέλαβε πως θεωρεί πια απαράδεκτο οι ΗΠΑ να συνεχίσουν να διαδραματίζουν ρόλο διαμεσολαβητή στην ειρηνευτική διαδικασία.
Οι αντιδράσεις δεν περιορίστηκαν στα παλαιστινιακά εδάφη. «Ο πρόεδρος ουσιαστικά θέτει την ασφάλεια και την ευημερία του Ισραήλ προ άμεσης απειλής», σχολίασε στο Twitter ο Τζέρεμι Μπεν-Αμι, πρώην σύμβουλος επί προεδρίας Μπιλ Κλίντον και πρόεδρος της αμερικανο-εβραϊκής αριστερής οργάνωσης J Street.
Η φτώχεια γεννά οργή
«Στους παλαιστινιακούς καταυλισμούς που διαχειρίζεται η UNRWA βρίσκονται πολλοί από τους φτωχότερους και σε πιο μειονεκτική θέση Παλαιστίνιους», εξηγεί ο ανταποκριτής του Guardian στην Ιερουσαλήμ, Πίτερ Μπόμοντ. «Σε αυτούς, σε μέρη όπως η Ραμάλα, η Ναμπλούς και η Τζενίν στη Δυτική Οχθη -καθώς και στη Γάζα-, εδρεύουν πολλές από τις πιο ριζοσπαστικοποιημένες παλαιστινιακές παρατάξεις».
«Εκεί γεννήθηκαν τόσο η Φάταχ όσο και η ισλαμιστική Χαμάς και από εκεί ξεκίνησαν η πρώτη και η δεύτερη Ιντιφάντα», επισημαίνει. «Μετά τη δεύτερη Ιντιφάντα, τα όπλα που κράτησαν οι παρατάξεις παραμένουν ως επί το πλείστον εντός των καταυλισμών, υπό τον έλεγχο των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας», οι μισθοί των οποίων -όπως και το έργο ΜΚΟ σε βασικούς κοινωνικούς τομείς- «στηρίζονται από τη διεθνή οικονομική και τεχνική βοήθεια».
Πρόκειται για «μια ροή χρημάτων που στήριξε τη συνεργασία της Παλαιστινιακής Αρχής (Π.Α.) με το Ισραήλ στον τομέα της ασφάλειας, ελέγχοντας έτσι την επιρροή της Χαμάς στη Δυτική Οχθη», καταλήγει ο Μπόμοντ. «Η πιο σοβαρή, αν και ακόμη μακρινή προοπτική, είναι το τι μέλλει γενέσθαι εάν καταρρεύσει η Π.Α.», υπογραμμίζει...
Ηδη η συμφωνία εθνικής συμφιλίωσης μεταξύ Φάταχ και Χαμάς καρκινοβατεί, με πιο επίμαχο ζήτημα -και ως εκ τούτου ακόμη εκκρεμές- τον έλεγχο της στρατιωτικής πτέρυγας της ισλαμιστικής παλαιστινιακής οργάνωσης, που εκτιμάται ότι μετρά περί τα 25.000 μέλη.
Η ματωμένη Γάζα
Στο μεσοδιάστημα, η ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας γίνεται ολοένα και πιο εφιαλτική, εξαιτίας του ισραηλινού αποκλεισμού, αλλά και της απόφασης της Π.Α. να περικόψει από τον περασμένο Ιούνιο κατά 35% τις πληρωμές στο Ισραήλ για την (ούτως ή άλλως ελλειμματική) ηλεκτροδότηση των παλαιστινιακών εδαφών που ελέγχονται από τη Χαμάς εδώ και πάνω από μία δεκαετία.
Χθες πάντως, στον απόηχο της νέας απειλής Τραμπ κι ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας απηύθυνε δραματική προειδοποίηση ότι το σύστημα υγείας στη Γάζα θα καταρρεύσει το αργότερο έως τα τέλη Φεβρουαρίου, η Π.Α. δήλωσε έτοιμη να ξαναρχίσει τις πληρωμές στο Ισραήλ.
Ακόμη πάντως κι έτσι, η ηλεκτροδότηση για τα νοικοκυριά δεν θα ξεπερνά τις 6-8 ώρες ανά ημέρα, ενώ τα νοσοκομεία θα συνεχίσουν αναγκαστικά να λειτουργούν κάποιες ώρες με γεννήτριες (από τις 20 ώρες που αναγκάζονται σήμερα να τις χρησιμοποιούν ημερησίως), σε βάρος βασικών υπηρεσιών, όπως η συντήρηση ή ακόμη και η αποστείρωση του εξοπλισμού τους.
Το ήδη ορατό αποτέλεσμα είναι η δραματική αύξηση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, καθώς και η προβληματική -και επικίνδυνη- λειτουργία των χειρουργείων, των μονάδων εντατικής θεραπείας, ακόμη και των θερμοκοιτίδων, όπου το ιατρικό προσωπικό συχνά αναγκάζεται να στοιβάζει περισσότερα νεογνά από το προβλεπόμενο.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας