Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πέντε δύσκολες ώρες για τον υπουργό Δικαιοσύνης

Ο Τζεφ Σέσιονς «ανακρίθηκε» από τη Γερουσία για την εμπλοκή της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές

(AP Photo/Carolyn Kaster)

Πέντε δύσκολες ώρες για τον υπουργό Δικαιοσύνης

  • A-
  • A+

Ενώπιον της ειδικής επιτροπής Δικαιοσύνης της Γερουσίας βρέθηκε ο Τζεφ Σέσιονς για να καταθέσει για τις φερόμενες επαφές του με τη ρωσική κυβέρνηση. Ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ κατέθετε πέντε ώρες, ενώ αρνήθηκε πως είχε την οποιαδήποτε ανάρμοστη συμπεριφορά.

Οι Γερουσιαστές άσκησαν σκληρή κριτική στον υπουργό, ο οποίος προσπάθησε να διαβεβαιώσει πως δεν έχει πράξει κάτι μεμπτό.

«Η ανησυχία μου είναι ότι συμμετείχατε σε ένα ύποπτο σχέδιο των Ρώσων και ήσασταν μέρος της υλοποίησής του» δήλωσε ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής από το Βερμόντ Πάτρικ Λίαχι μετά τον δεύτερο γύρο μιας σειράς έντονων ερωτήσεων που απηύθυνε στον Σέσιονς η επιτροπή. «Λυπάμαι σας γνωρίζω χρόνια και επίσης λυπάμαι εάν το έχετε πράξει αυτό» δήλωσε ο Λίαχι απευθυνόμενος στον Σέσιονς, που αρνήθηκε τις υποψίες. «Με πλήγωσε που σας άκουσα να λέτε ότι συμμετείχα σε ένα δόλιο σχέδιο. Δεν είχα καμία τέτοια συμμετοχή» είπε ο Σέσιονς. 

Ο Σέσιονς επικαλούμενος δικαίωμα των μελών της αμερικανικής κυβέρνησης (executive privilege) αρνήθηκε να συζητήσει «το περιεχόμενο των απόρρητων συζητήσεων που έχει με τον πρόεδρο Τραμπ» Με τον τρόπο αυτό, απορρίπτοντας τις ερωτήσεις των Δημοκρατικών αναφορικά με τον τρόπο που διεξάγονται οι συναντήσεις του με τον πρόεδρο. Παρά τις ενημερώσεις που έγιναν πριν από την διαδικασία, οι γερουσιαστές δήλωσαν ότι παρανόησαν την απόρρητη φύση της επικοινωνίας μεταξύ του υπουργού και του προέδρου.

«Δεν μπορώ ούτε να επιβεβαιώσω την εφαρμογή της παραπάνω δικαιώματος, αλλά ούτε και ν’ αποκαλύψω σήμερα, το περιεχόμενο των απόρρητων συζητήσεών μου με τον πρόεδρο. Είναι καθιερωμένο ότι ο πρόεδρος έχει το δικαίωμα να έχει ιδιωτικές και εμπιστευτικές συνομιλίες με τα μέλη της κυβέρνησης του. Οι επικοινωνίες αυτές, βρίσκονται στον πυρήνα άσκησης του δικαιώματος μη αποκάλυψης του περιεχομένου των συνομιλιών» τόνισε ο Σέσιονς.

Ο Τσακ Γκράσλεϊ, πρόεδρος της επιτροπής, στάθηκε στο πλευρό του Σέσιονς δηλώνοντας ότι ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Έρικ Χόλντερ, έκανε παρόμοιους ισχυρισμούς για το δικαίωμά του να μην αποκαλύψει συνομιλίες, για την συμμετοχή του στην προηγούμενη κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα.

Στην διάρκεια των ωρών της ακρόασής του, ο Σέσιονς υπερασπίστηκε στην ακεραιότητά του, έναντι των σκληρών ερωτήσεων που του απηύθυναν οι Δημοκρατικοί Γερουσιαστές και κυρίως ο Αλ Φράνκεν από την Μινεσότα. Ο Φράνκεν τον ρώτησε για την διαβεβαίωση που είχε δώσει στην διάρκεια της διαδικασίας επικύρωσης του διορισμού του από την Γερουσία για την θέση του υπουργού Δικαιοσύνης, καθώς είχε δηλώσει ότι δεν είχε οποιαδήποτε επικοινωνία με οποιονδήποτε που συνδέονταν με την ρωσική κυβέρνηση στην διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Το ζήτημα αυτό βρίσκεται στο επίκεντρο του πολιτικού και δημοσίου ενδιαφέροντος στις ΗΠΑ για την έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη σχετικά με ενδεχόμενη ρωσική εμπλοκή στην προεκλογική εκστρατεία του 2016.

Σημειώνεται ότι μετά από τις επίσημες διαβεβαιώσεις, αποκαλύφθηκε πως ο Σέσιονς είχε συναντηθεί πολλές φορές με τον πρώην πρεσβευτή της Ρωσίας στις ΗΠΑ, Σεργκέι Κίσλιακ. «Έχω δεσμευτεί στην προσφορά των υπηρεσιών μου για την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος, φτάνοντας το υψηλότερο επίπεδο των στάνταρτ που υπάρχουν, με αξιοπρέπεια. Έχετε τώρα εμπλακεί σε αυτή την μεγάλη συζήτηση για μένα, την οποία θεωρώ άδικη» τόνισε ο Σέσιονς απευθυνόμενος στον Φράνκεν.

Η επίκληση από τον Σέσιονς του δικαιώματος μη αποκάλυψης του περιεχομένου των συζητήσεων που είχε με τον Τραμπ, δυσαρέστησε τους Δημοκρατικούς Γερουσιαστές, που του είχαν αποστείλει επιστολή πριν από την ακρόαση για το ζήτημα αυτό. Οι ίδιοι, ανέμεναν ότι θα τους αποκάλυπτε λεπτομέρειες για τις συζητήσεις που είχε με τον πρόεδρο Τραμπ, γύρω από την αποπομπή του πρώην διευθυντή του FBI, Τζέιμς Κόμεϊ. Ο Σέσιονς δήλωσε χαρακτηριστικά: «Δεν μπορώ ν’ απαρνηθώ από μόνος μου το δικαίωμα αυτό και από την άλλη μεριά, να διακινδυνεύσω την επίκλησή του, από τον πρόεδρο».

Ο Λιάχι, πάντως, επιμένοντας τον ρώτησε για την επικοινωνία του με τον ειδικό ανακριτή Ρόμπερτ Μιούλερ, ο οποίος ερευνά την διάπραξη πιθανών ποινικών αδικημάτων που σχετίζονται με πράξεις συνωμοσίας στελεχών της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ με Ρώσους αξιωματούχους. Ο γερουσιαστής πίεσε τον Σέσιονς ν΄ αποκαλύψει εάν έχει ανακριθεί από τον Μιούλερ, μην επιτρέποντας στον υπουργό Δικαιοσύνης ν’ αποφύγει την απάντηση. Τελικά, ο Σέσιονς δήλωσε: «Η απάντηση είναι όχι»

Στην συνέχεια, ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής από το Κονέκτικατ Ρίτσαρντ Μπλούμενταλ ρώτησε τον Σέσιονς εάν ο ίδιος ή το γραφείο του έχουν δεχτεί αίτημα του Μιούλερ για ανάκριση, με τον υπουργό Δικαιοσύνης ν’ αποφεύγει να δώσει μία ευθεία απάντηση. «Δεν το νομίζω» απάντησε συμπληρώνοντας ότι «δεν έχω ενημερωθεί για κάτι τέτοιο».

Ο γερουσιαστής επέμενε στην συνέχεια, ρωτώντας εάν είναι σίγουρος γι’ αυτό που δηλώνει. Ο Σέσιονς απάντησε ότι θα δώσει μία συγκεκριμένη απάντηση «μέσα στις επόμενες ώρες». «Δεν γνωρίζω. Φαίνεται ότι γνωρίζετε. Δεν ήρθα εδώ για να παγιδευτώ. Θα το ελέγξω και θα σας ενημερώσω» είπε ο Σέσιονς για να συμπληρώσει αργότερα: «οι άνθρωποι μου, μου έδωσαν ένα σημείωμα, σύμφωνα με το οποίο δεν είχε διατυπωθεί -ακόμη- αίτημα για την ανάκριση μου. Θα πρέπει να ελέγξετε την πηγή σας».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-CNN

ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Ο Στόουν έχει μπάρμπα στην... Ουάσινγκτον!
Ο Ντόναλντ Τραμπ κατάφερε χτες να ξεσηκώσει νέο «τσουνάμι» διαμαρτυριών, με την απόφαση του να απαλλάξει ουσιαστικά από την ποινή του το «δεξί του χέρι» στην προεκλογική εκστρατεία του 2016.
Ο Στόουν έχει μπάρμπα στην... Ουάσινγκτον!
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Εκτός φυλακής ο καταδικασθείς για το ρωσικό σκάνδαλο Μάναφορτ, για να μην κολλήσει Covid-19
Σε κατ' οίκον περιορισμό τίθεται ο πρώην επικεφαλής της προεκλογικής καμπάνιας του Ντόναλντ Τραμπ, που έχει καταδικαστεί σε 7 χρόνια φυλάκιση για αδικήματα που συνδέονται με την έρευνα για το σκάνδαλο των...
Εκτός φυλακής ο καταδικασθείς για το ρωσικό σκάνδαλο Μάναφορτ, για να μην κολλήσει Covid-19
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Ο θρίαμβος Σάντερς, τα καρφιά Τραμπ και ο ρωσικός δάκτυλος
Νικητής ο γερουσιαστής του Βερμόντ στις προκριματικές εκλογές στη Νεβάδα για το χρίσμα των Δημοκρατικών, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ να τον συγχαίρει υπονοώντας ότι θα είναι άνετος αντίπαλος.
Ο θρίαμβος Σάντερς, τα καρφιά Τραμπ και ο ρωσικός δάκτυλος
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Η Ρωσία βοηθά τον Τραμπ στις εκλογές λένε οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ
Στελέχη των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών ενημέρωσαν κεκλεισμένων των θυρών στελέχη του Κογκρέσου ότι η Ρωσία έχει αναμιχθεί στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου 2020, καθώς βοηθά τον Ντόναλντ Τραμπ να...
Η Ρωσία βοηθά τον Τραμπ στις εκλογές λένε οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Νέα τροπή στην υπόθεση της ρωσικής εμπλοκής στις αμερικανικές εκλογές
Ποινικό χαρακτήρα έλαβε πλέον η διοικητική έρευνα που αφορούσε το πώς ξεκίνησε η λεγόμενη «ρωσική έρευνα» για την ενδεχόμενη αθέμιτη συνεργασία της Μόσχας με το προεκλογικό επιτελείο του Ντόναλντ Τραμπ, η...
Νέα τροπή στην υπόθεση της ρωσικής εμπλοκής στις αμερικανικές εκλογές
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Ο Ρόμπερτ Μιούλερ «έδειξε» Τραμπ
Ο εισαγγελέας Ρόμπερτ Μιούλερ ανακοίνωσε χθές ότι παραιτείται από το υπουργείο Δικαιοσύνης, ήταν καταπέλτης κατά του Ντόναλντ Τραμπ και άφησε να εννοηθεί ότι το πόρισμά του δεν απαλλάσσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ
Ο Ρόμπερτ Μιούλερ «έδειξε» Τραμπ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας