«Η αγωνία κυριαρχεί στον ΟΗΕ εν όψει της ομιλίας Τραμπ», έγραφε στο χθεσινό της πρωτοσέλιδο η αμερικανική εφημερίδα Chicago Tribune. Και πώς να μην κυριαρχεί; Η σημερινή παρθενική ομιλία που θα δώσει ο Ντόναλντ Τραμπ από το βήμα των Ηνωμένων Εθνών ως πρόεδρος των ΗΠΑ, αλλά και οι επαφές που ξεκίνησε από χθες με ξένους ηγέτες στις παρυφές της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού θα δώσουν το στίγμα για πολλά: από τη διατήρηση της γενναίας συνεισφοράς των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, μέχρι ζητήματα ύψιστης γεωπολιτικής σημασίας, όπως η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, μεσούσης μάλιστα της κρίσης με τη Βόρεια Κορέα.
«Θα δείτε πολύ σύντομα», ήταν χθες η σιβυλλική απάντηση του Αμερικανού προέδρου σχετικά με τη συμφωνία για το Ιράν, ύστερα από τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου. Τι θα δούμε, άραγε; Προεκλογικά, ο Τραμπ είχε υποσχεθεί να «σκίσει» τη συμφωνία, αν και στη συνέχεια την επικύρωσε δύο φορές, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα την Τεχεράνη για παραβίαση των όρων. Τώρα, έχει περιθώριο ώς τα μέσα Οκτωβρίου για να την επικυρώσει εκ νέου. Στο μεταξύ, δέχεται πιέσεις περί του αντιθέτου από τον σύμμαχο Νετανιάχου ο οποίος χθες χαρακτήρισε «φρικτή» αυτή τη συμφωνία.
Σε άλλο μήκος κύματος αναμενόταν πάντως να διεξαχθεί η συνάντησή του στη συνέχεια με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος έχει τονίσει επανειλημμένα ότι δεν υπάρχει εναλλακτική στη συμφωνία. Νωρίτερα χθες μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ιβ Λε Ντριάν είχε δηλώσει ότι η συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν είναι «βασικής σημασίας» προκειμένου να αποφευχθεί κλιμάκωση στη διάδοση των πυρηνικών.
Αισιόδοξη νότα
Αν πάντως είπε χθες κάτι αισιόδοξο ο Τραμπ -όση εμπιστοσύνη μπορεί να έχει κανείς στα λόγια του- είναι ότι υπάρχουν «καλές πιθανότητες» για επίτευξη ειρήνης ανάμεσα σε Ισραήλ και Παλαιστινίους. «Ιστορικά μιλώντας, οι άνθρωποι λένε ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί. Εγώ λέω ότι μπορεί», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος αύριο θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς. Την επομένη, δηλαδή, της πολυαναμενόμενης ομιλίας του στον ΟΗΕ για την οποία όλοι κρατούν μικρό καλάθι.
Χθες, ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε το ντεμπούτο του στην έδρα του ΟΗΕ με κριτική για γραφειοκρατία και κακοδιαχείριση. «Τα τελευταία χρόνια, τα Ηνωμένα Εθνη δεν έφτασαν στο πλήρες δυναμικό τους λόγω της γραφειοκρατίας και μιας κακής διαχείρισης. Ο ΟΗΕ πρέπει να επικεντρωθεί περισσότερο στους ανθρώπους του και λιγότερο στη γραφειοκρατία», είπε στη σύντομη ομιλία του στο πλαίσιο τελετής στην οποία είχαν προσκληθεί να παραστούν περισσότερες από 120 χώρες. Προηγουμένως, είχαν υπογράψει πολιτική διακήρυξη 10 σημείων που προωθούσαν οι ΗΠΑ, με την οποία δηλώνουν την υποστήριξή τους στις προσπάθειες του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες «να ξεκινήσει μια αποτελεσματική, βαρυσήμαντη μεταρρύθμιση».
Ο Αμερικανός πρόεδρος θέλει να μειωθεί δραστικά το λειτουργικό κόστος του Οργανισμού. Η Ουάσινγκτον είναι η μεγαλύτερη χρηματοδότρια του ΟΗΕ, καθώς συνεισφέρει το 28,5% των 7,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων του προϋπολογισμού του για τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις και το 22% των 5,4 δισεκατομμυρίων του προϋπολογισμού του για τα λειτουργικά του έξοδα. Στο παρελθόν δεν έχει εκφραστεί με καθόλου θετικά σχόλια για τον Οργανισμό. «Ενα κλαμπ ανθρώπων που μαζεύονται, μιλάνε και περνάνε καλά», τον είχε χαρακτηρίσει πέρυσι τον Δεκέμβριο, δύο μήνες μετά την εκλογή του. Χθες μίλησε πιο πολιτικά, εστιάζοντας στα κακώς -κατά τη γνώμη του- κείμενα. Αν σκεφτεί κανείς ότι το 2012 είχε δηλώσει μέσω τουίτερ ότι αν ήταν στο χέρι του θα άλλαζε τις φτηνές μαρμάρινες ψηφίδες πίσω από τα έδρανα του ομιλητή, είναι μια κάποια πρόοδος...
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας