• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  17°C 15.3°C / 19.0°C
  0 BF
  78%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 11.6°C / 16.3°C
  1 BF
  82%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 16.0°C / 19.4°C
  2 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 13.1°C
  0 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  3 BF
  79%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  13°C 11.6°C / 15.7°C
  1 BF
  84%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.0°C / 9.5°C
  2 BF
  76%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 15.6°C / 19.0°C
  0 BF
  81%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.8°C / 18.1°C
  2 BF
  79%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  2 BF
  66%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.1°C / 18.5°C
  2 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  2 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  3 BF
  74%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.6°C / 15.6°C
  1 BF
  69%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.4°C / 16.7°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 13.8°C / 17.8°C
  2 BF
  74%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  17°C 15.5°C / 19.2°C
  1 BF
  73%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  1 BF
  85%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.2°C / 16.4°C
  1 BF
  79%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  2 BF
  84%

Ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ είπε πως δεν μπορεί να μιλήσει για τις συζητήσεις που έχει κάνει με τον πρόεδρο Τραμπ πάνω σε κανένα θέμα

AP Photo/J. Scott Applewhite

Ο Σέσιονς «δεν γνωρίζει, δεν απαντά» στη Γερουσία

 • A-
 • A+

Πολλά όχι και μια σειρά διπλωματικές υπεκφυγές ακούστηκαν κατά τη διάρκεια της κατάθεσης του γενικού εισαγγελέα (υπουργός Δικαιοσύνης) των ΗΠΑ, Τζεφ Σέσιονς, στην Επιτροπή Πληροφοριών της Γερουσίας, για το θέμα των πιθανών ρωσικών παρεμβάσεων στις αμερικανικές εκλογές και την απόλυση Κόμεϊ.

Λίγες μόλις ημέρες μετά την κατάθεση του αποπεμφθέντος διευθυντή του FBI, Τζέιμς Κόμεϊ, ο γενικός εισαγγελέας κλήθηκε, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής, Ρεπουμπλικάνο Ρίτσαρντ Μπερ, να «ξεκαθαρίσει την πραγματικότητα από τη φαντασία» και να «διευκρινίσει τι ισχύει από όλα όσα γράφονται στον Τύπο». Ωστόσο, από όσα κατέθεσε, στις κρίσιμες ερωτήσεις απαντήσεις σαφείς δεν έδωσε.

Βασικό θέμα της κατάθεσης, οι επαφές του ιδίου με Ρώσους αξιωματούχους στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, όταν ήταν και σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ.

Καταθέτοντας στην επιτροπή, ο Τζεφ Σέσιονς αρνήθηκε ότι έκανε τρεις συναντήσεις με τον πρέσβη της Ρωσίας στις ΗΠΑ πέρα από τις δύο φορές που έχει ήδη παραδεχθεί, ενώ υποστήριξε ότι είχε ύποπτες σχέσεις με τη Ρωσία δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα «απεχθές ψέμα».

«Ποτέ δεν συνάντησα ούτε είχα κάποια συζήτηση με κανένα Ρώσο ή άλλο ξένο αξιωματούχο σχετικά με την προεκλογική εκστρατεία στις ΗΠΑ», είπε.

«Επιπλέον, δεν έχω γνώση και για κανένα άλλο μέλος της εκστρατείας Τραμπ που να είχε τέτοιου είδους επαφές».

Γιατί αποσύρθηκε

Όταν ρωτήθηκε γιατί αναγκάστηκε να αποσυρθεί από την επίβλεψη της έρευνας του FBI σχετικά με τις ρωσικές παρεμβάσεις στις εκλογές, ο γενικός εισαγγελέας παραδέχθηκε ότι έπρεπε να το κάνει, διότι κατά την προεκλογική εκτρατεία ήταν σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ.

Επίσης, είπε ότι ποτέ δεν ενημερώθηκε για την πορεία των ερευνών απο τις 10 Φεβρουαρίου έως τις 2 Μαρτίου που αποποιήθηκε αυτή την αρμοδιότητα.

Και ερωτώμενος σχετικά, υποστήριξε ότι δεν υπήρχε τίποτα εις βάρος του που θα μπορούσε να τον εκθέσει επίο του θέματος.

«Ανεπαρκής ο Κόμεϊ»

Όταν ρωτήθηκε για τον Τζέιμς Κόμεϊ, ο Σέσιονς είπε ότι φαίνεται να έχει δράσει σύμφωνα με το πρωτόκολλο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την επικοινωνία με τον Λευκό Οίκο. Παραδέχθηκε ότι ο Κόμεϊ του είχε εκφράσει ανησυχία σχετικά με το πρωτόκολλο που έπρεπε να ακολουθήσει στις επαφές του με τον Λευκό Οίκο, χωρίς να εξηγήσει τι ακριβώς εννοούσε.

Επίσης, παραδέχθηκε ότι στη συνάντηση του Κόμεϊ με τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο, του ζητήθηκε, όπως και σε άλλους αξιωματούχους να φύγουν ώστε ο πρόεδρος να μιλήσει μόνος του με τον επικεφαλής του FBI.

Ωστόσο υπερασπίστηκε την απόφαση Τραμπ να αποπέμψει τον Κόμεϊ, λέγοντας ότι πριν αναλάβει τα καθήκοντά του είχαν συμφωνήσει με τον Ντόναλντ Τραμπ πως το FBI χρειαζόταν μια αλλαγή και ότι ο Κόμεϊ κρίθηκε ανεπαρκής.

Όπως είπε, εκείνος υπέγραψε την αναφορά για την απόλυσή του, διότι ήταν ο αρμόδιος να συμμετάχει στη λήψη της απόφαση αυτής.

Τόνισε δε ότι ο χειρισμός του Κόμεϊ στο θέμα των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Χίλαρι Κλίντον ήταν «εντυπωσιακή παραβίαση των εισαγγελικών εξουσιών».

Ωστόσο δήλωσε ότι ο ίδιος ποτέ δεν συζήτησε με τον Κόμεϊ σχετικά με την απόδοσή του στην υπηρεσία.

Επίσης, τόνισε, ότι είναι δικαίωμα του προέδρου να κάνει συζητήσεις με τον διευθυντή του FBI, αλλά επειδή υπάρχε έρευνα σε εξέλιξη δεν θα ήθελε να τις σχολιάσει.

«Δεν απαντώ...»

Όπως είπε, δεν μπορεί να μιλήσει για τις συζητήσεις που έχει κάνει με τον πρόεδρο Τραμπ πάνω σε κανένα θέμα. Ούτε αν συζήτησαν μεταξύ τους τον τρόπο που ο Κόμεϊ χειριζόταν την υπόθεση των ρωσικών παρεμβάσεων.

Επιπλέον, αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι υπήρξε ποτέ οποιαδήποτε υποψία ότι η εκστρατεία Τραμπ είχε κάποια σχέση με τις ρωσικές παρεμβάσεις.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο ο Ντόναλντ Τραμπ να έχει ηχογραφήσει τις συζητήσεις του με τον Τζέιμς Κόμεϊ, ο Σέσιονς δήλωσε άγνοια για το αν υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο.

Δεν καθαιρείται ο ειδικός εισαγγελέας

Μέχρι και λίφη ώρα πριν ξεκινήσει η κατάθεση του Τζεφ Σέσιονς, ήταν έντονη η φημολογία ότι ο επρόκειτο να καθαιρεθεί ο ειδικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Μίλερ, που ασχολείται με την υπόθεση της ρωσικής ανάμιξης στις εκλογές.

Ωστόσο, μιλώντας στο Κονγκρέσο, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Ροντ Ρόζενσταϊν δήλωσε ότι ο Μίλερ θα έχει τον «πλήρη βαθμό ανεξαρτησίας που χρειάζεται για να διεξαγάγει την έρευνα όπως αρμόζει».

Όπως είπε ο Ρόζενσταϊν, ο μοναδικός αξιωματούχος στο αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης με δικαιοδοσία να καθαιρέσει τον Μίλερ, καθώς ο υπουργός Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς έχει αυτοεξαιρεθεί από την έρευνα, δεν βλέπει κανένα στοιχείο ούτε κάποια εύλογη αιτία να διακόψει την έρευνα του ειδικού εισαγγελέα, ενώ πρόσθεσε ότι εάν δεν του παρουσιάζονταν στοιχεία ή εύλογα αίτια, δεν θα εκτελούσε μια θεωρητική εντολή να τον καθαιρέσει.

Στο FBI τα έγγραφα του Κόμεϊ

Ο Ντάνιελ Ρίτσμαν, φίλος του πρώην διευθυντή του FBI, Τζέιμς Κόμεϊ, γνωστοποίησε σήμερα ότι παραδίδει τα έγγραφα στα οποία ο Κόμεϊ κατέγραψε τις συνομιλίες του με τον πρόεδρο Τραμπ στο Ομοσπονδιακό Γραφείο Έρευνας,

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC, ο Ντάνιελ Ρίτσμαν, καθηγητής Νομικής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, επιβεβαίωσε πως «παραδίδει στο FBI όποια έγγραφα του Κόμεϊ έχει στην κατοχή του».

Επίσης, σύμφωνα με όσα φέρεται να είπε ο Ρίτσμαν στο MSNBC, ο ειδικός εισαγγελέας Μίλερ βρίσκεται σε επαφή με την Επιτροπή Δικαιοσύνης της Γερουσίας και συζητά το πώς θα μπορούσε να αποκτήσει πρόσβαση στα έγγραφα του Κόμεϊ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Καταδίκη πρώην συμβούλου του Τραμπ για τη ρωσική εμπλοκή
Ο πρώην σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ, Τζορτζ Παπαδόπουλος, καταδικάστηκε από δικαστήριο της Ουάσιγκτον γιατί είπε ψέματα στους εισαγγελείς που ερευνούν πιθανή ρωσική εμπλοκή στις προεδρικές εκλογές. Ο...
Καταδίκη πρώην συμβούλου του Τραμπ για τη ρωσική εμπλοκή
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Ομολογία - φωτιά του Φλιν και η αντίδραση του Τραμπ
Την πάγια θέση του ότι δεν υπήρξε «καμία απολύτως συνεννόηση» με τη Ρωσία επανέλαβε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, λίγες ώρες μετά την παραδοχή του πρώην συμβούλου του Μάικλ Φλιν, πως έδωσε ψευδή...
Ομολογία - φωτιά του Φλιν και η αντίδραση του Τραμπ
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Κατάθεση Κόμεϊ με άρωμα Γουότεργκεϊτ
Στο κρίσιμο ερώτημα αν πιστεύει πως ο Αμερικανός πρόεδρος υπέπεσε στο αδίκημα της παρεμπόδισης Δικαιοσύνης, ο πρώην διευθυντής του FBI απέφυγε να απαντήσει, παραπέμποντας στον ειδικό ανακριτή. Κατά τα λοιπά,...
Κατάθεση Κόμεϊ με άρωμα Γουότεργκεϊτ
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Οργή και καταδίκες για τον Τραμπ που έσωσε φίλο του από τη φυλακή
Η απόφαση του Αμερικανού προέδρου να μετατρέψει την ποινή του Ρότζερ Στόουν, στενού φίλου και συνεργάτη του, ώστε να μη φυλακιστεί για εγκλήματα που σχετίζονται με τη ρωσική παρέμβαση στις εκλογές του 2016,...
Οργή και καταδίκες για τον Τραμπ που έσωσε φίλο του από τη φυλακή
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Έφεση της κυβέρνησης Τραμπ για να μην παραδοθεί στη Βουλή η έρευνα Μιούλερ
Η αμερικανική κυβέρνηση άσκησε έφεση σε απόφαση δικαστηρίου η οποία απαιτούσε να παραδοθεί έως την Τετάρτη στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής των Αντιπροσώπων ολόκληρο το κείμενο της αναφοράς του ειδικού...
Έφεση της κυβέρνησης Τραμπ για να μην παραδοθεί στη Βουλή η έρευνα Μιούλερ
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Φοβάται καθαίρεση, επιτίθεται με οργή σε Μιούλερ και Δημοκρατικούς
Με ομοβροντία από οργισμένα τιτιβίσματα απάντησε ο Ντόναλντ Τραμπ στο ενδεχόμενο να ξεκινήσει εις βάρος διαδικασία καθαίρεσης, μετά τη δήλωση του ειδικού εισαγγελέα Μιούλερ ότι «αν δεν είχε κάνει κάποιο...
Φοβάται καθαίρεση, επιτίθεται με οργή σε Μιούλερ και Δημοκρατικούς

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας