Παρά την έντονη διαμαρτυρία των εκπροσώπων της ένοπλης συριακής αντιπολίτευσης -πρωτίστως για τον ρόλο της Τεχεράνης- αλλά και τις βαθιές διαφορές της πολιτικής τους στη Συρία, η Ρωσία, το Ιράν (σύμμαχοι του Σύρου προέδρου Ασαντ) και η Τουρκία (υποστηρίκτρια συριακών ένοπλων αντικαθεστωτικών ομάδων και ορκισμένη εχθρός των Κούρδων) υιοθέτησαν χθες σχέδιο για τη δημιουργία τεσσάρων «ζωνών αποκλιμάκωσης», τουτέστιν «παγώματος» των συγκρούσεων στη Συρία.
Η υπογραφή έγινε στην πρωτεύουσα του Καζακστάν, Αστάνα, με το πέρας ενός ακόμη θυελλώδους γύρου διαβουλεύσεων για το Συριακό, αυτή τη φορά παρουσία υψηλόβαθμου αξιωματούχου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Είχε, δε, προηγηθεί ένα γαϊτανάκι επαφών του Ρώσου προέδρου Πούτιν με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τραμπ, τη Γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ, τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν, καθώς και τις ηγεσίες της Δαμασκού και της Τεχεράνης.
«Θολό τοπίο» παραμένουν πολλά κρίσιμα ζητήματα, όπως τα ακριβή γεωγραφικά όρια των «ζωνών αποκλιμάκωσης» (με σχέδια και για την επιστροφή προσφύγων), ο τρόπος εποπτείας τους και από ποιες δυνάμεις.
Διαρροές σε δυτικά ΜΜΕ πάντως ανέφεραν τη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ (όπου δρουν εξτρεμιστές σαλαφιστές του πρώην Μετώπου Αλ Νούσρα), τμήματα της κεντρικής επαρχίας Χομς (που τον τελευταίο καιρό εγκαταλείπουν μαζικά μαχητές της αντιπολίτευσης, στο πλαίσιο συμφωνιών με τη Δαμασκό), τα ανταρτοκρατούμενα ανατολικά προάστια της ανατολικής Γούτα, στα περίχωρα της συριακής πρωτεύουσας(!) και περιοχές στον συριακό Νότο (βασική επιδίωξη του Ισραήλ).
Παύση πυρός με έναν όρο
Κατά τη Μόσχα, οι επιχειρήσεις ρωσικών και συριακών μαχητικών θα σταματήσουν στις περιοχές αυτές, εφόσον τηρηθεί μεταξύ κυβερνητικών και αντικαθεστωτικών δυνάμεων η εκεχειρία, από την οποία ωστόσο εξαιρούνται το «Ισλαμικό κράτος» και λοιπές τρομοκρατικές οργανώσεις.
«Φαίνεται ότι μια διαίρεση της Συρίας σε σφαίρες επιρροής υπάρχει στο τραπέζι», γράφει σε ανάλυση στο Bloomberg ο αρθρογράφος του, Λεονίντ Μπερσίντσκι.
Πρόκειται για «μια ευκαιρία να “παγώσει” η σύγκρουση, αφήνοντας τις αντιμαχόμενες πλευρές να διαχειριστούν τις περιοχές που ελέγχουν σήμερα, αντίστοιχα, με την προστασία της Ρωσίας και των ΗΠΑ. Αν και η διατήρηση των “ζωνών ασφαλείας” μπορεί να είναι δαπανηρή, το ίδιο ισχύει και για μια συνεχιζόμενη σύγκρουση χωρίς ορατή λύση».
Μέσα σε αυτό το κλίμα, εν τω μεταξύ, ανακοινώθηκε χθες από τον Λευκό Οίκο η πρώτη περιοδεία του Αμερικανού προέδρου Τραμπ στο εξωτερικό.
Σταθμοί της θα είναι η Σαουδική Αραβία (στις 19 Μαΐου, σύμφωνα με πηγές των New York Times), το Ισραήλ και το Βατικανό (εκδόθηκε ανακοίνωση για τις 24 Μαΐου).
Βασικά θέματα στην ατζέντα του, η μάχη κατά της τρομοκρατίας, η ανάσχεση της περιφερειακής επιρροής του Ιράν και οι προσπάθειες επίλυσης του Μεσανατολικού, για το οποίο πάντως αρκέστηκε σε ευχολόγια κατά την προχθεσινή συνάντησή του με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Αμπάς, στον Λ. Οίκο.
Επόμενοι σταθμοί του θα είναι οι Βρυξέλλες για τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στις 25 Μαΐου και την επομένη η Σικελία για τη σύνοδο κορυφής του G7.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας