Εναν μήνα και κάτι μετά τη σαρωτική έλευση του... τυφώνα Τραμπ στον Λευκό Οίκο και την κατακραυγή εναντίον του εντός κι εκτός των τειχών, τα ποσοστά δημοτικότητας του πρόεδρου των ΗΠΑ κατρακυλούν σε πρωτοφανώς χαμηλά επίπεδα για νεοκλεγμένο ηγέτη, απειλώντας να εξαντλήσουν τάχιστα το όποιο πολιτικό του κεφάλαιο, όπως σχολίαζε χθες το γαλλικό AFP.
Σύμφωνα, λοιπόν, με δημοσκόπηση του αμερικανικού πανεπιστημίου Quinnipiac, μόλις το 38% των ερωτηθέντων ψηφοφόρων εκτιμά πως ο Ντόναλντ Τραμπ κάνει καλή δουλειά, έναντι 55% που πιστεύει το εντελώς αντίθετο.
Κανένας άλλος Αμερικανός πρόεδρος στη σύγχρονη ιστορία δεν είχε τόσο κακά ποσοστά αποδοχής τόσο νωρίς στη θητεία του...
Ακόμα χειρότερα, το 63% δήλωσε πως ο Ρεπουμπλικανός μεγιστάνας δεν είναι αρκετά... ισορροπημένος και το 55% πως είναι ανέντιμος.
«Για οποιονδήποτε κανονικό πολιτικό, αυτά τα νούμερα θα ήταν καταστροφικά – θα ενδυνάμωναν τους αντιπάλους του και θα ενθάρρυναν τους συμμάχους του να πάρουν αποστάσεις», σημείωνε το AFP, αναφερόμενο στην εξαιρετικά δύσκολη θέση στην οποία έχουν περιέλθει πολλοί Ρεπουμπλικανοί στο Κογκρέσο και το κόμμα, που έχουν ήδη στρέψει την προσοχή τους στις ενδιάμεσες βουλευτικές εκλογές του 2018.
Οι κάλπες αυτές, στη μέση της προεδρικής θητείας, θεωρούνται παραδοσιακά σαν ένα δημοψήφισμα για τον ένοικο του Λευκού Οίκου και οι Ρεπουμπλικανοί φοβούνται πως αν η δημοτικότητα του Τραμπ συνεχίσει τον κατήφορο, κινδυνεύουν να χάσουν τα μεγάλα εκλογικά οφέλη του περασμένου Νοεμβρίου και ενδεχομένως την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων έναντι των Δημοκρατικών.
Σύμφωνα, πάντως, με άλλη δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Pew, το 52% των Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων λένε πως θα στήριζαν Τραμπ σε περίπτωση σύγκρουσής του με τους αιρετούς εκπροσώπους του κόμματος, ορισμένοι εκ των οποίων εκφράζουν απερίφραστα τη διαφωνία τους με τις άκρως αμφιλεγόμενες πολιτικές του προέδρου.
Ο Τραμπ θα επιχειρήσει να κάνει μια συνολική επανεκκίνηση με τους Ρεπουμπλικανούς στο Κογκρέσο, έγραφε χθες το «Politico», όταν θα εκφωνήσει την πρώτη ομιλία του ενώπιον της ολομέλειας και των δύο κοινοβουλευτικών σωμάτων την ερχόμενη Τρίτη, στην οποία αναμένεται να προδιαγράψει τα σχέδιά του για την επόμενη τετραετία.
Ηδη κρατάμε την αναπνοή μας... Προς το παρόν –κι ενώ καθυστερεί η έκδοση νέου εκτελεστικού διατάγματος με ταξιδιωτικές οδηγίες για την είσοδο στην επικράτεια των ΗΠΑ μετά το δικαστικό μπλόκο στο ρατσιστικό διάταγμα προσωρινής απαγόρευσης εισόδου σε πρόσφυγες και πολίτες εφτά μουσουλμανικών κρατών– ο Τραμπ εξακολουθεί να προκαλεί και να διχάζει.
Στο στόχαστρό του μπήκαν πλέον και οι διεμφυλικοί μαθητές δημόσιων σχολείων, αφού ανακάλεσε την οδηγία του Μπαράκ Ομπάμα που επέτρεπε σε διεμφυλικά αγόρια και κορίτσια να επιλέγουν την τουαλέτα που χρησιμοποιούν βάσει του φύλου με το οποίο αυτοπροσδιορίζονται κι όχι αυτό με το οποίο γεννήθηκαν.
Εκατοντάδες πολίτες διαδήλωσαν έξω από τον Λευκό Οίκο εναντίον της απόφασης, καταγγέλλοντας καταπάτηση των δικαιωμάτων ευάλωτων παιδιών που υφίστανται πολύ συχνά διακρίσεις και πέφτουν θύματα εκφοβισμού.
Στο πολιτικό και διπλωματικό μέτωπο, όλοι ανέμεναν με ενδιαφέρον την πρώτη επίσκεψη στο Μεξικό των Αμερικανών υπουργών Εξωτερικών και Εσωτερικής Ασφάλειας, Ρεξ Τίλερσον και Τζον Κέλι, και την κρίσιμη συνάντησή τους με τον πρόεδρο Ενρίκε Πένια Νιέτο.
Η ατζέντα πλούσια και καυτή: πρώτα απ’ όλα η ανέγερση του διαβόητου τείχους στα σύνορα των δύο χωρών, η απειλή μαζικών απελάσεων όσων συλλαμβάνονται να έχουν περάσει παράτυπα στις ΗΠΑ ακόμα κι αν δεν είναι Μεξικανοί υπήκοοι, ο πόλεμος κατά των ναρκωτικών και βέβαια η απειλή ακύρωσης της εμπορικής συμφωνίας NAFTA.
Παράλληλα με την κοινωνική κατακραυγή, ο υπουργός Εξωτερικών του Μεξικού χαρακτήρισε το ζήτημα των απελάσεων «εχθρική και απαράδεκτη ενέργεια», την οποία δεν πρόκειται να αποδεχτεί η κυβέρνησή του, αφήνοντας υπόνοιες για πιθανή προσφυγή στον ΟΗΕ και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας