• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  40°C 37.8°C / 42.4°C
  1 BF
  21%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  38°C 34.1°C / 40.5°C
  2 BF
  33%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  41°C 36.8°C / 42.7°C
  3 BF
  40%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  38°C 37.9°C / 39.2°C
  2 BF
  18%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  35°C 34.1°C / 34.9°C
  3 BF
  43%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  40°C 35.8°C / 41.0°C
  2 BF
  26%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  37°C 36.2°C / 37.4°C
  2 BF
  12%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  39°C 32.6°C / 42.4°C
  3 BF
  12%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  35°C 34.8°C / 38.3°C
  3 BF
  59%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  36°C 33.9°C / 35.9°C
  2 BF
  44%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  36°C 34.9°C / 38.1°C
  4 BF
  29%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  36°C 31.6°C / 35.7°C
  1 BF
  34%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  36°C 35.9°C / 37.9°C
  0 BF
  34%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  41°C 39.5°C / 40.9°C
  3 BF
  14%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  40°C 38.4°C / 40.5°C
  3 BF
  18%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  38°C 34.8°C / 37.8°C
  4 BF
  39%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  41°C 38.0°C / 42.7°C
  3 BF
  10%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 32.7°C / 33.3°C
  1 BF
  63%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  36°C 34.2°C / 42.2°C
  3 BF
  51%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  38°C 37.8°C / 37.8°C
  4 BF
  13%

Το ΔΠΔ προειδοποιεί τον Ντουτέρτε για τις πρακτικές του, ωστόσο ο ίδιος θεωρεί ότι αν γίνει έρευνα εις βάρος του, θα τους κατατροπώσει όλους...

AP Photo/Bullit Marquez

Και το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο κατά Ντουτέρτε για τις δολοφονίες

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Οι συνεχιζόμενες καταγγελίες για εκτελέσεις υπόπτων ως εμπόρων και χρηστών ναρκωτικών στις Φιλιππίνες από όργανα της τάξης, χωρίς καν να έχει προηγηθεί καταδίκη τους προκάλεσαν την αντίδραση του Διεθνούς Πονικού Δικαστηρίου στη Χάγη.
Η επικεφαλής εισαγγελέας του Δικαστηρίου, Φατού Μπενσούντα, ανέφερε πως «αισθάνεται βαθιά ανησυχία» εξαιτίας των καταγγελιών για τις εξωδικαστικές θανατώσεις ανθρώπων οι οποίοι φέρονται να είναι έμποροι ή χρήστες ναρκωτικών, ειδικά όταν με τις δηλώσεις τους «υψηλά ιστάμενα πολιτικά πρόσωπα στη χώρα παραβλέπουν τις δολοφονίες αυτές».

Η αναφορά αυτή έγινε αφώς προς τον πρόεδρο των Φιλιππινών, Ροντρίγο Ντουτέρτε, η εκστρατεία του οποίου για την καταπολέμηση των ναρκωτικών υπολογίζεται ότι έχει στοιχίσει τη ζωή σε πρίπου 3.000 ανθρώπους, οι οποίοι φέρονταν να ασχολούνται με το εμπόριο ναρκωτικών.

Στην ανακοίνωσή της, η Φατού Μπενσούντα, τονίζει ότι οποιοδήποτε πρόσωπο ενθαρρύνει ή ασχολείται με πράξεις ομαδικής βίας, μεταξύ των οποίων η διαταγή, η απαίτηση, η ενθάρρυνση ή συμβολή, με οποιοδήποτε τρόπο, στη διάπραξη των εγκλημάτων που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του ΔΠΔ, μπορεί να προσαχθεί και να δικαστεί από αυτό».

Η εισαγγελέας τόνισε μάλιστα ότι το γραφείο της παρακολουθεί στενά τα τεκταινόμενα στις Φιλιππίνες, ώστε να αποφασίσει αν θα προχωρήσει σε προκαταρκτική δικαστική έρευνα.

Οι Φιλιππίνες είναι μέλος του ΔΠΔ και σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί ότι ο ηγέτης της χώρας ή άλλο πρόσωπο εμπλέκεται σε εγκλήματα της αρμοδιότητας του Δικαστηρίου, τότε το πρόσωπο αυτό μπορεί να δικαστεί.

Ο πρόεδρος Ντουτέρτε, από τον Ιούνιο που ανέλαβε καθήκοντα, δέχεται μεγάλη κριτική για τον αιματηρό πόλεμο που έχει ξεκινήσει για την καταπολέμηση των ναρκωτικών.

Επίσης, επιτίθεται εναντίον όλων όσοι τολμούν να του ασκήσουν κριτική για τις σκληρές μεθόδους που χρησιμοποιεί.

Μεταξύ αυτών και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, που ενώ ήταν προγραμματισμένο να επισκεφθεί τις Φιλιππίνες, δεν το έκανε, έπειτα από σκαιά και προσβλητική επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον του ο Ντουτέρτε.

Ο Μπαράκ Ομπάμα, αλλά και άλλοι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει τουλάχιστον προβληματισμό για τις μεθόδους του προέδρου Ντουτέρτε.

Ακόμη και τώρα, ο Ροντρίγκο Ντουτέρτε αποκάλεσε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Ηνωμένα Έθνη «βλάκες» και υποστήριξε ότι θα καταλήξουν να ταπεινωθούν, εάν αποδεχθούν την πρόκλησή του να διερευνήσουν τον πόλεμο κατά των ναρκωτικών που διεξάγει η κυβέρνησή του.

Ο Φιλιππινέζος πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι είναι θετικά διακείμενος στο ενδεχόμενο διεξαγωγής ανεξάρτητης έρευνας από τον Αμερικανό ομόλογό του, τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, την Ε.Ε. και την Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα με επίκεντρο της εξωδικαστικές εκτελέσεις, υπό την προϋπόθεση ότι θα του αναγνωριστεί το δικαίωμα να ακουστούν όσα θα πει.

«Θα παίξω μαζί σας. Είμαι πολύ βέβαιος ότι δεν μπορούν να είναι εξυπνότεροι από εμένα. Θα σας θέσω 5 ερωτήματα που θα σας εξευτελίσουν» τόνισε ο Ντουτέρτε.

«Να προσέχετε, θα είναι θεαματικό», προειδοποίησε.

 

ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
«Τι είσαι τελικώς: παιδόφιλος ή ομοφυλόφιλος;»
Το ερώτημα απηύθυνε ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Ροντρίγκο Ντουτέρτε προς τον επικεφαλής της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της χώρας του, κρίνοντας ότι έχει δώσει... υπερβολική σημασία και αξία στις δολοφονίες...
«Τι είσαι τελικώς: παιδόφιλος ή ομοφυλόφιλος;»
ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
«Συμμετείχα στο τάγμα θανάτου του Ντουτέρτε»
Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων, Ροντρίγο Ντουτέρτε, ως δήμαρχος της πόλης Νταβάο είχε δημιουργήσει και διευθύνει τάγμα θανάτου, το οποίο σκότωνε εγκληματίες. Πρώην διοικητής της αστυνομίας, συνεργάτης τότε του νυν...
«Συμμετείχα στο τάγμα θανάτου του Ντουτέρτε»
ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Σκοτώνοντας με την άδεια του προέδρου
Οι Φιλιππίνες βρίσκονται στη μέση ενός κτηνώδους πολέμου κατά των ναρκωτικών, που ξεκίνησε ο αμφιλεγόμενος πρόεδρος της χώρας Ρ. Ντουτέρτε. Σε αυτή τη μάχη έχουν ήδη σκοτωθεί 2.000 άνθρωποι μέσα σε μερικές...
Σκοτώνοντας με την άδεια του προέδρου
ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
ΔΠΔ: Εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στον «πόλεμο κατά των ναρκωτικών» από τον Ντουτέρτε
To γραφείο της εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου έχει βάσιμες υποψίες για τη συστηματική διάπραξη εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας από την κυβέρνηση Ντουτέρτε στις Φιλιππίνες.
ΔΠΔ: Εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στον «πόλεμο κατά των ναρκωτικών» από τον Ντουτέρτε
ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Κατά συρροή δολοφόνος αθώων
Εκθεση Διεθνούς Αμνηστίας τεκμηριώνει ότι ο «πόλεμος κατά των ναρκωτικών», που έχει εξαπολύσει ο αυταρχικός πρόεδρος των Φιλιππίνων Ροντρίγκο Ντουτέρτε, έχει προκαλέσει ατέρμονο κύμα εξωδικαστικών εκτελέσεων...
Κατά συρροή δολοφόνος αθώων
ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Καλό κλίμα και ασορτί πουκάμισα, για τα δικαιώματα κουβέντα
Στο καλό κλίμα της συνάντησης του προέδρου Τραμπ με τον Ρ. Ντουτέρτε, ακούστηκαν πολλά: η μάχη κατά του ISIS, τα ναρκωτικά, το εμπόριο, αλλά και ο καλός καιρός στη Μανίλα. Αυτό που και οι δύο ξέχασαν ήταν τα...
Καλό κλίμα και ασορτί πουκάμισα, για τα δικαιώματα κουβέντα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας