• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 0.2°C / 4.0°C
  0 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C -0.2°C / 3.6°C
  3 BF
  57%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.0°C / 7.9°C
  1 BF
  56%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.1°C / -2.1°C
  1 BF
  64%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -1.1°C / 0.2°C
  3 BF
  69%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C -0.4°C / 3.0°C
  2 BF
  53%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -3°C -3.2°C / -2.1°C
  3 BF
  43%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  -1°C -2.1°C / 5.6°C
  1 BF
  53%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 4.4°C / 8.1°C
  6 BF
  91%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  3°C -3.1°C / 2.9°C
  3 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 7.3°C
  5 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 1.8°C / 1.8°C
  6 BF
  44%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  6 BF
  56%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  -1°C -1.5°C / -1.5°C
  1 BF
  67%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  1°C -2.2°C / 1.2°C
  1 BF
  82%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 7.8°C / 9.3°C
  3 BF
  59%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  2°C 0.5°C / 4.2°C
  2 BF
  62%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 1.5°C / 1.6°C
  1 BF
  49%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 0.3°C / 3.7°C
  2 BF
  64%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  -2°C -2.2°C / -2.2°C
  2 BF
  77%

Πέντε χρόνια πέρασαν από τον μεγάλο σεισμό της Ιαπωνίας και μόλις τώρα μαθεύτηκε ότι είχαν αποκρύψει πρόβλημα στους αντιδραστήρες της Φουκουσίμα

Toru Hanai/Pool Photo via AP

Σκάνδαλο και όχι το τσουνάμι έφταιγε για τη Φουκουσίμα

 • A-
 • A+

Δύο μήνες πριν από το πυρηνικό δυστύχημα στη Φουκουσίμα, που τότε είχε αποδοθεί στον σεισμό 9 Ρίχτερ και το μεγάλο τσουνάμι που αυτός προκάλεσε, τρεις από τους πυρηνικούς αντιδραστήρες του εργοστασίου αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα τήξης.

Αυτό έγινε γνωστό σήμερα, σχεδόν πέντε χρόνια μετά τον σεισμό του Μαρτίου του 2011, καθώς μόλις ήρθε στο φως έγγραφο που περιέγραφε ζημιές στον πυρήνα των αντιδραστήρων.

Σύμφωνα με το έγγραφο αυτό, για το οποίο η διοίκηση της εταιρείας Tokyo Electric Power Co. (TEPCO) λέει ότι δεν είχε γνώση, υπήρχε τήξη στους πυρήνες των τριών αντιδραστήρων, η οποία είχε προκαλέσει ζημιά μεγαλύτερη του 5% στο καύσιμο των αντιδραστήρων.

Αντιθέτως, οι υπεύθυνοι ασφαλείας είχαν «στρογγυλέψει» τις αναφορές τους σχετικά με το πρόβλημα στους αντιδραστήρες, ειδικά μετά το χτύπημα του εργοστασίου από το τσουνάμι, όταν η ζημιά εκτιμάται ότι κυμαινόταν μεταξύ 25% και 55%.

Ακόμη και εθνική Υπηρεσία για την Πυρηνική και Βιομηχανική Ασφάλεια της Ιαπωνίας, μετά το πυρηνικό δυστύχημα το 2011 είχε αποφύγει να χρησιμοποιήσει τη λέξη «τήξη» και μάλιστα είχε αντικαταστήσει και τον εκπρόσωπο Τύπου, όταν αυτός σε δήλωσή του είχε υπαινιχθεί ότι μπορεί υπήρξε πρόβλημα στους πυρήνες των αντιδραστήρων.

Η TEPCO δήλωσε σήμερα ότι μπορεί «η χρήση των λέξεων» να ήταν παραπλανητική, ωστόσο η αντίδραση στο πρόβλημα ήταν άμεση και ανταποκρίθηκε πλήρως στην κρισιμότητα της κατάστασης.

Ο εκπρόσωπός της, Σινίτσι Νακακούκι, είπε στους δημοσιογράφους δεν έχει σημασία αν ειπώθηκαν οι λέξεις «βλάβη στον πυρήνα» ή «τήξη» και ότι η εταιρεία ενημέρωσε «ταχέως» την κυβέρνηση, ακριβώς όπως προβλέπει ο νόμος.

Τόσο η δημόσια υπηρεσία της Ιαπωνίας που ανέλαβε το καθαρισμό του εργοστασίου μετά το πυρηνικό δυστύχημα όσο και η TEPCO δηλώνουν άγνοια για το ενδεχόμενο να έχει υπάρχει διεθνώς αποδεκτός ορισμός της έννοιας τήξη και ότι δεν καταλαβαίνουν από πού προήλθε το ποσοστό 5% που αναφέρεται για την αρχική βλάβη.

Παρ' όλα αυτά, η TEPCO υποσχέθηκε τη διεξαγωγή ενδελεχούς έρευνας ώστε να διαπιστωθούν οι λόγοι για τους οποίους υπήρξε αυτή η «παράβλεψη».

Ο σεισμός των 9 Ρίχτερ, που σημειώθηκε στις 11 Μαρτίου του 2011, προκάλεσε τσουνάμι σε πολλές περιοχές της Ιαπωνίας, αλλά και στον υπόλοιπο Ειρηνικό ωκεανό.

Το τσουνάμι αποδείχθηκε ασύλληπτα πιο καταστροφικό από τον ίδιο τον σεισμό, καθώς συμπαρέσυρε σπίτια, κτίρια, αυτοκίνητα, ακόμα και πλοία, ενώ οι 3 αντιδραστήρες του εργοστασίου της Φουκουσίμα Ι έκλεισαν αυτόματα. 

Το σύστημα ψύξης σταμάτησε να λειτουργεί όταν το τσουνάμι έπληξε τη μονάδα, με αποτέλεσμα να σταματήσει η λειτουργία της γεννήτριας που τροφοδοτούσε το σύστημα έκτακτης ψύξης, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η θερμοκρασία και η πίεση εντός των αντιδραστήρων. 

Στις 12 Μαρτίου σημειώθηκε η πρώτη έκρηξη στο κτίριο του αντιδραστήρα 1, ενώ ακολούθησαν εκρήξεις στους υπόλοιπους αντιδραστήρες τις επόμενες ακόλουθες ημέρες. 

Η περιοχή κηρύχθηκε σε κατάσταση ανάγκης και διατάχθηκε η εκκένωση των κατοικιών σε ακτίνα αρκετών χιλιομέτρων καθώς τα επίπεδα ραδιενέργειας που κατέγραψαν οι μετρήσεις ήταν πολύ πιο πάνω από τα επιτρεπτά όρια.

Τον Μάιο του 2011, η TEPCO είχε υιοθετήσει τελικά τον όρο «τήξη» καθώς ηλεκτρονικό πρόγραμμα προσομοίωσης έδειξε ότι ότι το καύσιμο στον πυρήνα των αντιδραστήρων είχε λιώσει σχεδόν στο σύνολό του και είχε πέσει στην πρώτη αίθουσα ανάσχεσης και ότι και οι άλλοι δύο πυρηνικοί αντιδραστήρες είχαν ανάλογες βλάβες.

Πλέον, τηλεχειριζόμενα ρομπότ έχουν σταλεί στους τρεις πυρηνικούς αντιδραστήρες ώστε να εντοπίσουν και να εκτιμήσουν την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το λιωμένο καύσιμο. Μόνο μετά την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας, που ενδέχεται να διαρκέσει δεκαετίες, θα είναι δυνατόν να παροπλιστεί το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα.

Επίσημος αριθμών θυμάτων δεν υπάρχει, καθώς πέρα από τους δύο εργαζόμενους νεκρούς-θύματα της πρώτης έκρηξης, στην περιοχή και μεταξύ των εργαζομένων υπάρχουν πολλοί οι οποίοι νόσησαν από διάφορες μορφές καρκίνου.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Ισχυρός σεισμός 6,8 Ρίχτερ ταρακούνησε την Ιαπωνία
Οι ιαπωνικές αρχές δεν εξέδωσαν προειδοποίηση για τσουνάμι, έπειτα από τον ισχυρό σεισμό των 6,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε ανοιχτά των νότιων ακτών της χώρας περίπου στις 12 το μεσημέρι, τοπική ώρα (ξημερώματα ώρα...
Ισχυρός σεισμός 6,8 Ρίχτερ ταρακούνησε την Ιαπωνία
ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Σεισμός στην Ιαπωνία
Σεισμική δόνηση 6,1 βαθμών έπληξε τη δυτική Ιαπωνία, προκαλώντας τον τραυματισμό τουλάχιστον τεσσάρων ανθρώπων και προκαλώντας υλικές ζημιές σε κτίρια και ρωγμές σε δρόμους. Δεν εκδόθηκε προειδοποίηση για...
Σεισμός στην Ιαπωνία
ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Ήρθη η προειδοποίηση για τσουνάμι μετά τον ισχυρό σεισμό
Επτά ώρες μετά τον ισχυρό σεισμό των 7, 3 Ρίχτερ, ο οποίος προκάλεσε κύματα ύψους ενός μέτρου κοντά στη Φουκουσίμα, ήρθησαν οι προειδοποιήσεις για τσουνάμι σε όλες εκείνες τις περιοχές που διέτρεχαν αυτό τον...
Ήρθη η προειδοποίηση για τσουνάμι μετά τον ισχυρό σεισμό
ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Σεισμός 7,3 βαθμών στα ανοικτά της Ιαπωνίας
Σεισμική δόνηση 7,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ καταγράφηκε στα ανοικτά των ακτών της Ιαπωνίας, περίπου 67 χλμ. βορειοανατολικά του Ιουάκι, ανακοίνωσε το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ (USGS).
Σεισμός 7,3 βαθμών στα ανοικτά της Ιαπωνίας
ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Φονικός ο σεισμός των 6,5 Ρίχτερ στην Ιαπωνία
Ισχυρός σεισμός της τάξης των 6,5 Ρίχτερ χτύπησε την Ιαπωνία, με αποτέλεσμα να γκρεμιστούν σπίτια να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 2 άνθρωποι, να τραυματιστούν 45, ενώ υπάρχουν εγκλωβισμένοι στα συντρίμμια....
Φονικός ο σεισμός των 6,5 Ρίχτερ στην Ιαπωνία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας