Μπροστά στην κλιματική κρίση και την ραγδαία αστικοποίησής της, η Καμπούλ, η πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, βρίσκεται αντιμέτωπη με το ζωτικής σημασίας πρόβλημα της λειψυδρίας και σύμφωνα με την έκθεση της ΜΚΟ Mercy Corps, κινδυνεύει να γίνει η πρώτη πόλη στον σύγχρονο κόσμο που θα στερέψει πλήρως από νερό.
Όπως μεταδίδει ο Guardian, η στάθμη του νερού στην Καμπούλ έχει υποχωρήσει έως και 30 μέτρα την τελευταία δεκαετία.
Παράλληλα, σχεδόν οι μισές γεωτρήσεις της πόλης, που αποτελούν την κύρια πηγή πόσιμου νερού για τους κατοίκους, έχουν στερέψει. Η άντληση νερού ξεπερνά τη φυσική αναπλήρωση κατά 44 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως.
Αν συνεχιστεί αυτή η τάση, όλοι οι υδροφορείς της Καμπούλ θα έχουν στερέψει έως το 2030, θέτοντας σε υπαρξιακό κίνδυνο 7 εκατομμύρια πολίτες.
«Απαιτείται σοβαρή προσπάθεια για λύση του ζωτικού προβλήματος και διεθνή ευαισθητοποίηση σχετικά με την ανάγκη αντιμετώπισης της κρίσης», δήλωσε ο Dayne Curry, διευθυντής της Mercy Corps στο Αφγανιστάν.
«Η έλλειψη νερού σημαίνει ότι οι άνθρωποι εγκαταλείπουν τις κοινότητές τους, και αν η διεθνής κοινότητα δεν αναλάβει δράση, θα υπάρξει περισσότερη μετανάστευση και περισσότερα δεινά για τον αφγανικό λαό.»
Η έκθεση επισημαίνει επίσης ότι η ρύπανση του νερού αποτελεί μια ακόμα μεγάλη πρόκληση. Έως και το 80% των υπόγειων υδάτων της Καμπούλ θεωρείται ακατάλληλο, λόγω των λυμάτων.
Η πρόσβαση στο νερό έχει γίνει καθημερινός αγώνας για τους κατοίκους. Ορισμένα νοικοκυριά δαπανούν έως και το 30% του εισοδήματός τους στο νερό, ενώ πάνω από τα δύο τρίτα έχουν χρεωθεί για την προμήθειά του.
«Το Αφγανιστάν αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα, αλλά η έλλειψη νερού είναι από τα χειρότερα», δήλωσε στον Guardian η Nazifa, δασκάλα από τη συνοικία Χαΐρ Χάνα της Καμπούλ.
«Κάθε νοικοκυριό δυσκολεύεται, ειδικά τα χαμηλόμισθα. Καθαρό, καλής ποιότητας νερό από γεώτρηση απλά δεν υπάρχει.»
Ορισμένες ιδιωτικές εταιρείες εκμεταλλεύονται την κρίση, ανοίγοντας νέες γεωτρήσεις και αντλώντας μεγάλες ποσότητες υπόγειου νερού για να το πουλήσουν πίσω στους κατοίκους σε υπέρογκες τιμές.
«Παλιά πληρώναμε 500 αφγάνι (περίπου 5,5 ευρώ) κάθε 10 μέρες για να γεμίσουμε τα δοχεία μας από τις υδροφόρες. Τώρα, το ίδιο νερό κοστίζει 1.000 αφγάνι», είπε η Nazifa.
«Η κατάσταση έχει χειροτερεύσει τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Φοβόμαστε ότι θα γίνει ακόμη πιο ακριβό.»
Ο πληθυσμός της Καμπούλ επταπλασιάστηκε από το 2001, γεγονός που αύξησε κατακόρυφα τη ζήτηση για νερό. Η αμέλεια της κυβέρνησης και η απουσία λήψης δραστικών μέτρων έχουν φτάσει την κατάσταση στο απροχώρητο, σχολιάζει ο Guardian.
Στις αρχές του 2025, το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι 3 δισεκατομμύρια δολάρια διεθνούς χρηματοδότησης για την ύδρευση και αποχέτευση της Καμπούλ παραμένουν παγωμένα λόγω της επιστροφής των Ταλιμπάν στην εξουσία τον Αύγουστο του 2021.
Η πρόσφατη απόφαση των ΗΠΑ να περικόψουν πάνω από το 80% της χρηματοδότησης μέσω του USAID έχει επιδεινώσει περαιτέρω την κρίση.
«Όλα εξαρτώνται από την ανθρωπιστική βοήθεια», είπε ο Curry.
«Μπορούμε να ρίξουμε εκατομμύρια σε προσωρινές λύσεις, αλλά η ανάγκη θα συνεχίζεται μέχρι να υπάρξει καλύτερη, μακροπρόθεσμη επένδυση. Και εδώ ακριβώς είναι που οι ξένες κυβερνήσεις σταματούν – λόγω πολιτικών ισορροπιών.»
Η Nazifa σχολίασε: «Το νερό είναι ανθρώπινο δικαίωμα. Δεν είναι πολιτικό ζήτημα. Η καρδιά μου σπάει όταν βλέπω τα λουλούδια και τα οπωροφόρα δέντρα στον κήπο να ξεραίνονται. Αλλά τι μπορούμε να κάνουμε; Ζούμε υπό στρατιωτικό καθεστώς, δεν μπορούμε να πάμε στην κυβέρνηση για να καταγγείλουμε το πρόβλημα.»
Ένα έργο που μπορεί να ανακουφίσει την εξάρτηση της πόλης από τα υπόγεια ύδατα είναι ο αγωγός του ποταμού Παντσίρ, ο οποίος θα μπορούσε να παρέχει πόσιμο νερό σε 2 εκατομμύρια κατοίκους. Η μελέτη του ολοκληρώθηκε στα τέλη του 2024 και αναμένεται να εγκριθεί στον προϋπολογισμό του κράτους, με την κυβέρνηση να αναζητά επενδυτές για να καλύψει το κόστος των 170 εκατομμυρίων δολαρίων.
«Δεν έχουμε χρόνο να περιμένουμε προϋπολογισμούς. Είμαστε στη δίνη μιας καταιγίδας χωρίς επιστροφή αν δεν δράσουμε άμεσα», δήλωσε ο Δρ Najibullah Sadid, ανώτερος ερευνητής διαχείρισης υδάτινων πόρων και μέλος του Δικτύου Αφγανών Επαγγελματιών για το Νερό και το Περιβάλλον.
«Οι κάτοικοι της Καμπούλ πρέπει να επιλέξουν ανάμεσα στο φαγητό και το νερό. Κι όμως, πολλοί είναι διατεθειμένοι να επενδύσουν ό,τι λίγο έχουν για μια βιώσιμη λύση. Όποιο έργο έχει τον πιο άμεσο αντίκτυπο πρέπει να ξεκινήσει πρώτο. Το θέμα είναι να αρχίσουμε από κάπου.»
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας