Οι αρχές της Ταϊβάν προχώρησαν χθες Πέμπτη στην πρώτη εκτέλεσε θανατοποινίτη έπειτα από σχεδόν πέντε χρόνια, προκαλώντας θύελλα επικρίσεων από πλευράς οργανώσεων υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που τόνισαν ότι η εξέλιξη αποτελεί «τεράστια οπισθοδρόμηση» για τη νήσο.
Ο Χουάνγκ Λιν-κάι, 32 ετών, κρίθηκε ένοχος για τον φόνο με στραγγαλισμό της πρώην συντρόφου του και της μητέρας της το 2018. Θανατώθηκε από εκτελεστικό απόσπασμα χθες στο τέλος της ημέρας. Τα εγκλήματα για τα οποία καταδικάστηκε ο άνδρας ήταν «απάνθρωπα», πρόδιδαν απόλυτη «αναισθησία», ήταν «ιδιαζόντως ειδεχθή», ανέφερε το υπουργείο Δικαιοσύνης μετά την εκτέλεση, προσπαθώντας να αιτιολογήσει την αποτρόπαια πράξη.
Στη νήσο έχουν γίνει 36 εκτελέσεις αφότου το μορατόριουμ στην εφαρμογή της εσχάτης των ποινών αποφασίστηκε από το κοινοβούλιο να αρθεί το 2010.
Η εκτέλεση είναι η πρώτη αφότου ανέλαβε την εξουσία ο πρόεδρος Λάι Τσινγκ-τε, τον Μάιο του 2024. Επί προεδρίας της προκατόχου του, της Τσάι Ινγκ-γουέν, έγιναν δύο εκτελέσεις. Και οι δυο τους ανήκουν στο Δημοκρατικό Προοδευτικό Κόμμα (ΔΠΚ). Επί προεδρίας Μα Γινγκ-τζέου (2008-2016), του αντίπαλου κόμματος Κουομιντάνγκ (KMT), οι αρχές της Ταϊβάν προχώρησαν σε 33 εκτελέσεις.
Τον Σεπτέμβριο το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάνθηκε πως η θανατική ποινή πρέπει να «περιορίζεται σε ιδιαίτερες και εξαιρετικές» υποθέσεις.
Πισωγύρισμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα
Για την Ι-Λινγκ Τσιού, διευθύντρια του παραρτήματος της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ασία, η χθεσινή εκτέλεση ήταν «σοκαριστική και σκληρή εξέλιξη».
«Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Ταϊβάν, με μια μονοκοντυλιά, εκμηδένισε πολλά χρόνια προόδου κατακτημένης με σκληρούς αγώνες προς την κατάργηση της θανατικής ποινής. Αυτό είναι τεράστιο πισωγύρισμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ταϊβάν», επισήμανε η ίδια.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση υπογράμμισε πως καταδικάζει τα εγκλήματα που είχε διαπράξει ο Χουάνγκ Λιν-κάι «με τον πιο σθεναρό τρόπο», θυμίζοντας ταυτόχρονα όμως πως αντιτίθεται στη θανατική ποινή «σε κάθε περίπτωση».
«Η Ε.Ε. ζητεί κατά συνέπεια η Ταϊβάν να εφαρμόσει και να διατηρήσει το de facto μορατόριουμ και να ασκήσει συνεπή πολιτική ενόψει της πλήρους κατάργησης της θανατικής ποινής» στη χώρα, πρόσθεσε σε ανακοίνωσή της η ευρωπαϊκή υπηρεσία εξωτερικής δράσης (ΕΥΕΔ).
Στο παρελθόν το Κουομιντάνγκ, πλέον αξιωματική αντιπολίτευση στην Ταϊβάν, επέκρινε την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, κρίνοντας πως «στην πράξη» κατήργησε τη θανατική ποινή.
Χθες, το KMT απαίτησε οι αρχές να προχωρήσουν στην εκτέλεση των 36 θανατοποινιτών που απομένουν αφού εξαντληθούν τα ένδικα μέσα στους.
Άλλοτε δικτατορία, η Ταϊβάν θεωρείται σήμερα από τις πιο προοδευτικές δημοκρατίες στην Ασία, ωστόσο δημοσκοπήσεις υποδεικνύουν πως η πλειοψηφία των πολιτών τάσσεται υπέρ της θανατικής ποινής.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας