Προκαλούν μεγάλη ανησυχία οι λεπτομέρειες που γίνονται γνωστές για την προσπάθεια επιβολής στρατιωτικού νόμου στη Νότια Κορέα. Όπως φαίνεται, ο πρόεδρος Γιουν Σοκ-γελ ήταν διατεθειμένος να κυριαρχήσει με κάθε αυταρχικό μέσο, προκειμένου να καταπατήσει την κοινοβουλευτική εξουσία.
Τρεις διοικητές των νοτιοκορεατικών ενόπλων δυνάμεων τέθηκαν σε διαθεσιμότητα για τη συμμετοχή τους στις επιχειρήσεις που έγιναν στη διάρκεια της σύντομης επιβολής στρατιωτικού νόμου. Πρόκειται για τους στρατιωτικούς διοικητές της Σεούλ, των ειδικών δυνάμεων και της υπηρεσίας αντικατασκοπείας. Στρατιωτικοί εισαγγελείς υπέβαλαν αίτημα να απαγορευθεί η έξοδος από τη χώρα σε 10 αξιωματικούς των ενόπλων δυνάμεων.
- Την ίδια ώρα, δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές αναμένεται να συγκεντρωθούν και αύριο, Σάββατο, στη Σεούλ, κατά την εξέταση από το κοινοβούλιο πρότασης για την καθαίρεση του προέδρου της χώρας.
Η παραμονή του προέδρου της Γιουν στο αξίωμα, θα συνεπαγόταν πως η χώρα διατρέχει «μεγάλο κίνδυνο», δήλωσε σήμερα ο αρχηγός του κυβερνητικού κόμματος, Χαν Ντονγκ-χουν, αποδεικνύοντας πως ακόμα και η ίδια η παράταξη του προέδρου είναι εξαιρετικά ανήσυχη για την επόμενη ημέρα. Ο πρόεδρος εγκαταλείπεται σταδιακά κι από το ίδιο του το κόμμα, με την παραμονή του στην προεδρία να μοιάζει... εξαιρετικά δύσκολη.
Χθες, καταγράφηκαν αμηχανία, αντιφάσεις και... διάσταση απόψεων για τη στάση θα ακολουθήσει η κυβερνητική παράταξη κατά την ψηφοφορία επί της προτάσεως μομφής που κατέθεσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας, Τσου Κιουνγκ-χο, διαβεβαίωνε αρχικά πως «οι 108 βουλευτές του Κόμματος της Λαϊκής Εξουσίας θα παραμείνουν ενωμένοι και θα απορρίψουν την παύση του προέδρου».
Όμως, η στάση του επικεφαλής του Κόμματος της Λαϊκής Εξουσίας είναι διαφορετική εξαρχής. «Αν ο πρόεδρος Γιουν συνεχίσει να καταλαμβάνει το αξίωμα του προέδρου, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να επαναληφθούν ακραίες ενέργειες, παρόμοιες με την κήρυξη στρατιωτικού νόμου, κάτι που θα έθετε τη Δημοκρατία της Κορέας και τους πολίτες της σε μεγάλο κίνδυνο», είπε ο Χαν Ντονγκ-χουν, ο επικεφαλής του Κόμματος της Λαϊκής Εξουσίας. Επίσης, ο Χαν συμπλήρωσε ότι ενημερώθηκε πως υπάρχουν «αξιόπιστες αποδείξεις» ότι ο πρόεδρος Γιουν απαίτησε να συλληφθούν πολιτικοί, τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη.
Να «βγάλουν σέρνοντας έξω τα μέλη» του κοινοβουλίου
Ο διοικητής των νοτιοκορεατικών ειδικών δυνάμεων, ο Κουάκ Τζονγκ-γκουν επιβεβαίωσε επί της ουσίας τον Χαν και αποκάλυψε πως έλαβε διαταγή από τον υπουργό Άμυνας να «βγάλει σέρνοντας έξω τα μέλη» του κοινοβουλίου της χώρας όταν κηρύχθηκε στρατιωτικός νόμος. «Μου δόθηκαν διαταγές από τον πρώην υπουργό να βγάλω σέρνοντας έξω τα μέλη της Βουλής», είπε ο αξιωματικός κατά τη διάρκεια συνέντευξης.
Διαψεύδει ο πρόεδρος
Λίγο αργότερα, η προεδρία της Νότιας Κορέας διέψευσε πως ο πρόεδρος Γιουν Σοκ-γελ διέταξε τη σύλληψη πολιτικών ηγετών και βουλευτών, με ανακοίνωσή της που αναμεταδόθηκε από το νοτιοκορεατικό εθνικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.
Νοτιοκορεατικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν πως ο πρόεδρος Γιουν αναμένεται να συναντηθεί με τον αρχηγό του κόμματός του, σήμερα το απόγευμα (τοπική ώρα).
«Λάβαμε πολλές πληροφορίες για δεύτερο στρατιωτικό νόμο»
Σύμφωνα με τον αντιπολιτευόμενο βουλευτή Τζο Σενγκ-λε, υλικό από τις κάμερες του κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης της Βουλής υποδεικνύει πως οι στρατιωτικοί ήθελαν να συλλάβουν τον αρχηγό του Δημοκρατικού Κόμματος (της αξιωματική αντιπολίτευση) Λι Τζε-μιουνγκ, τον πρόεδρο του σώματος Γου Γουόν-σικ και ακόμη και τον Χαν Ντονγκ-χουν της κυβερνητικής πλειοψηφίας.
«Λάβαμε πολλές πληροφορίες για δεύτερο στρατιωτικό νόμο. Ως την ψηφοφορία» για την παύση του προέδρου Γιουν, αύριο Σάββατο. «Όλα τα μέλη του Δημοκρατικού Κόμματος θα παραμείνουν στο κεντρικό κτίριο» του κοινοβουλίου, πρόσθεσε ο Τζο Σενγκ-λε.
«Δεν υπάρχει δεύτερος στρατιωτικός νόμος», διαβεβαίωσε το Γαλλικό Πρακτορείο αξιωματικός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας. Οι Νοτιοκορεάτες «δεν χρειάζεται να ανησυχούν», ανέφερε εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας.
Τα επόμενα βήματα
- Αν ο Γιουν παραιτηθεί, η Βουλή της Νότιας Κορέας θα συνεδριάσει αύριο Σάββατο στις 19:00 τοπική ώρα (12:00 ώρα Ελλάδας) για να αποφανθεί επί της προτάσεως για την αποπομπή του, που κατατέθηκε από την αντιπολίτευση.
- Απαιτείται πλειοψηφία δυο τρίτων (200 ψήφοι) για να παυθεί ο αρχηγός του κράτους.
- Το Κόμμα για τη Λαϊκή Εξουσία έχει 108 έδρες, έναντι 192 της αντιπολίτευσης.
- Κατά συνέπεια, θα χρειαστεί να αποσκιρτήσουν τουλάχιστον οκτώ βουλευτές της συμπολίτευσης για να εγκριθεί το κείμενο που υπέβαλαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, κάτι πάντως που μοιάζει πλέον βέβαιο, μετά τις δηλώσεις του αρχηγού της παράταξης.
- Αν εγκριθεί το ψήφισμα, ο Γιουν θα παυθεί, δεν θα είναι σε πλέον σε θέση να ασκεί τα καθήκοντά του ως την οριστική αποπομπή του από το αξίωμα με απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου.
- Αν οι δικαστικοί δώσουν πράσινο φως, θα προκηρυχθούν πρόωρες προεδρικές εκλογές, που θα διεξαχθούν εντός το αργότερο εξήντα ημερών.
- Στο μεσοδιάστημα την εξουσία θα ασκεί ο πρωθυπουργός Χαν Ντουκ-σου.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας