Οι Νοτιοκορεάτες κατέβηκαν σήμερα στους δρόμους οργισμένοι με έναν άνδρα: τον πρόεδρο Γιουν σοκ-γελ, η προσπάθεια επίδειξης δύναμης του οποίου με την απόπειρα επιβολής στρατιωτικού νόμου στη χώρα προκάλεσε σοκ στους πολίτες αυτής της νεαρής δημοκρατίας.
Καθ΄όλη τη διάρκεια της ημέρας, τους δρόμους της πρωτεύουσας Σεούλ διέσχιζαν μικρές ομάδες διαδηλωτών και αστυνομικών, ενώ τα συνδικάτα καλούσαν σε γενική απεργία και η αντιπολίτευση ζητούσε την παραίτηση του προέδρου κατηγορώντας τον για ανταρσία.Μπροστά από το κτήριο του Κοινοβουλίου, όπου 190 βουλευτές ψήφισαν χθες, Τρίτη, ομόφωνα πρόταση για άρση του στρατιωτικού νόμου που είχε ανακοινώσει δυόμισι ώρες νωρίτερα ο πρόεδρος σε τηλεοπτικό διάγγελμα, το οργισμένο πλήθος παραμένει ενωμένο απέναντι στον συντηρητικό πρώην γενικό εισαγγελέα.
"Ήταν ένα αυτοπραξικόπημα, με σκοπό να προστατεύσει τον ίδιο και τη σύζυγό του", φωνάζει ένας άνδρας -- αναφερόμενος στα πολλά σκάνδαλα στα οποία εμπλέκεται η πρώτη κυρία από την έναρξη της προεδρικής θητείας του συζύγου της το 2022.
Καθώς η νύχτα έπεφτε στη μεγάλη κεντρική πλατεία, μπροστά από τα μουσεία και τα υπουργεία, η Τσόι Μουν Τζουνγκ, 55 ετών, μοιράζει ζεστά ροφήματα στους διαδηλωτές. "Πρέπει να είμαι εδώ απόψε, ο πρόεδρος είναι τρελός", λέει με ένα μεγάλο χαμόγελο.
Χωρίς έντονα σημάδια κούρασης παρά μια σχεδόν λευκή νύχτα για ορισμένους, στη διάρκεια της οποίας ο πρόεδρος προσπάθησε να καταστείλει σχεδόν 40 χρόνια δημοκρατικής προόδου στη Νότια Κορέα, το πλήθος ανέμιζε πολύχρωμες σημαίες και τραγουδούσε τον εθνικό ύμνο της χώρας.
Ο αξιωματούχος της αντιπολίτευσης Τσο Κουκ κατηγορεί τον Γιουν ότι "αποπειράθηκε ένα πραξικόπημα με προδοσία, στάση στρατιωτικών και παραβίαση του νόμου και του συντάγματος".
Ο πρώην υποψήφιος πρόεδρος Λι Τζάι-Μιούγκ --που ανήρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εικόνες που τον δείχνουν να σκαρφαλώνει στα κάγκελα του Κοινοβουλίου για να μπει μέσα-- χαιρετίζει τους πολίτες που "βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή τους και είναι έτοιμοι να δεχθούν τις σφαίρες" του στρατιωτικού νόμου.
Όπως είπε, ο πρόεδρος έχασε κάθε ικανότητα να "κάνει έναν κανονικό συλλογισμό".
"Ένας μη κανονικός πρόεδρος, με μία μη κανονική πρώτη κυρία, προσπάθησαν να διατηρήσουν μια μη κανονική εξουσία", συνόψισε την κατάσταση ο βουλευτής Κιμ Μιν-Σοκ, σεβάσμιο μέλος του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, του Δημοκρατικού Κόμματος.
Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης κατέθεσαν πρόταση καθαίρεσης του Γιουν, που χρειάζεται την υποστήριξη των δύο τρίτων του Κοινοβουλίου για να εγκριθεί, καθώς και την υποστήριξη έξι δικαστών του Συνταγματικού Δικαστηρίου.
Η πρόταση θα μπορούσε να τεθεί σε ψηφοφορία μεθαύριο, Παρασκευή, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.
Ο πρόεδρος Γιουν σοκ-γελ παραβίασε το Σύνταγμα, προσπάθησε να αποφύγει εις βάρος του ποινική έρευνα, σύμφωνα με το κείμενο της πρότασης μομφής εναντίον του
Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Γιουν σοκ-γελ «παραβίασε σοβαρά και σε μεγάλο βαθμό το Σύνταγμα» και επιχείρησε να αποφύγει μια εις βάρος του ποινική έρευνα, επιχειρώντας να επιβάλει στρατιωτικό νόμο στη χώρα, αναφέρει το κείμενο της πρότασης μομφής κατά του προέδρου.
Η απόφασή του υποκινήθηκε από «την επιθυμία να αποφύγει ποινικές έρευνες που αφορούν τον πρόεδρο Γιουν και την οικογένειά του» και «χωρίς συνταγματικά προαπαιτούμενα όπως πόλεμος, ένοπλη εξέγερση ή παρόμοιες καταστάσεις εθνικής έκτακτης ανάγκης» διευκρινίζει το κείμενο πρότασης μομφής - γνώση του οποίου έλαβε το Γαλλικού Πρακτορείου - που κατέθεσαν έξι κόμματα της αντιπολίτευσης.
Η ασιατική χώρα βίωσε χθες για ώρες μια κατάσταση σοκ, καθώς ο πρόεδρος Γιουν, σε μια προσπάθεια επίδειξης δύναμης, ανακοίνωσε επιβολή στρατιωτικού νόμου στη χώρα, αλλά αναγκάστηκε να προχωρήσει στην άρση του μέτρου που επέβαλε προς γενική κατάπληξη μερικές ώρες αργότερα, αφού το κοινοβούλιο απέρριψε την προσπάθειά του να αναστείλει κάθε πολιτική δραστηριότητα και να προχωρήσει στην επιβολή αυστηρής λογοκρισίας στα ΜΜΕ.
Οι υπηρεσίες του προέδρου έδωσαν στη δημοσιότητα σήμερα ανακοίνωση στην οποία τονίζουν ότι η κήρυξη του στρατιωτικού νόμου ήταν δικαιολογημένη και εντός των ορίων του Συντάγματος.
Το ΝΑΤΟ και η ΕΕ χαιρετίζουν την άρση του στρατιωτικού νόμου στη Νότια Κορέα - Η Κίνα "δεν θα σχολιάσει" εσωτερικές υποθέσεις της Νότιας Κορέας
Η άρση του στρατιωτικού νόμου στη Νότια Κορέα δείχνει "τη δέσμευση" της χώρας απέναντι στο κράτος δικαίου, εκτίμησε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση επαναβεβαίωσε τη στρατηγική σχέση της με τη Σεούλ.
"Πιστεύω πως η ανακοίνωση του τέλους του στρατιωτικού νόμου δείχνει τη συνεχιζόμενη δέσμευση της Νότιας Κορέας απέναντι στο κράτος δικαίου", δήλωσε ο επικεφαλής της συμμαχίας Μαρκ Ρούτε, σε συνέντευξη Τύπου στς Βρυξέλλες.
Ο πρόεδρος Γιουν σοκ-γελ επέβαλε στρατιωτικό νόμο αργά χθες, Τρίτη, προτού άρει το μέτρο αυτό μόλις έξι ώρες αργότερα υπό την πίεση των βουλευτών και των διαδηλωτών στους δρόμους.
"Η Ευρωπαϊκή Ένωση χαίρεται με την άρση του στρατιωτικού νόμου μετά την απόρριψή του από την Εθνοσυνέλευση", ανέφερε σε ανακοίνωση εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας.
"Επαναβεβαιώνουμε τη στενή στρατηγική σύμπραξή μας με τη Δημοκρατία της Κορέας, που βασίζεται στα κοινά συμφέροντα και τις αξίες της δημοκρατίας που μοιραζόμαστε, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου", πρόσθεσε η εκπρόσωπος Ανίτα Χίπερ.
Από την πλευρά της, η Κίνα "σημείωσε" την κήρυξη στρατιωτικού νόμου στη Νότια Κορέα, η οποία έχει αρθεί πλέον, αλλά "δεν θα κάνει σχόλια" για τις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας.
"Σε ό,τι αφορά τις εσωτερικές υποθέσεις της Νότιας Κορέας, η Κίνα δεν θα κάνει σχόλια... Ελπίζουμε πως η Νότια Κορέα θα λάβει αποτελεσματικά μέτρα προκειμένου να διασφαλίσει την ασφάλεια των Κινέζων πολιτών και των θεσμών επί τόπου", δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Λιν Τζιάν, σε γραπτή απάντηση σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων.
Στις διαδηλώσεις συμμετέχουν ηλικιωμένοι, μερικοί από τους οποίους κάθονται στο έδαφος κρατώντας αναμμένα κεριά, αλλά και πάρα πολλοί νέοι, που θυμούνται τις διαδηλώσεις του 2016 που κατέληξαν στην πτώση της πρώην προέδρου Παρκ Γκουν-χιέ.
Ορισμένοι δηλώνουν σοκαρισμένοι που η χώρα τους βρέθηκε τόσο κοντά στο να γυρίσει την πλάτη σε σχεδόν 40 χρόνια δημοκρατίας.
"Πρέπει να την υπερασπιστούμε", λέει η Σιν Σο-γεν, μια νεαρή κοπέλα το πολύ 20 ετών. "Δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα".
"Ήταν σαν ένα μάθημα Ιστορίας", λέει ο Παρκ Σου-χιούνγκ, 39 ετών.
"Η δημοκρατία μας θα καταπατηθεί αν αφήσουμε τον Γιουν στην εξουσία ένα λεπτό παραπάνω", λέει.
Στην κεντρική πλατεία της πόλης, οι διαδηλωτές μοιράζουν κεριά και ζεστά ροφήματα προετοιμαζόμενοι για μια νύχτα διαδηλώσεων. Δηλώνουν έτοιμοι να παραμείνουν σε κινητοποίηση μέχρι την αποχώρηση του προέδρου.
"Μένω πολύ μακριά, το μετρό έκλεισε χθες βράδυ, και δεν μπορούσα να έρθω στο κέντρο, αλλά αυτό το βράδυ πρέπει να είμαι οπωσδήποτε εδώ. Φοβάμαι πως όλο αυτό θα κρατήσει πολύ, [ο πρόεδρος] δεν θα θέλει να φύγει", προσθέτει ο Ναμ Γκι Κιμ, 28 ετών, φοιτητής Ιστορίας.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας