Αθήνα, 27°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
27°C
28.1° 25.9°
4 BF
33%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
26°C
27.1° 24.8°
2 BF
39%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
24°C
25.0° 22.6°
4 BF
51%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
2 BF
55%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
25°C
25.7° 24.9°
3 BF
44%
Βέροια
Αραιές νεφώσεις
24°C
25.1° 23.7°
2 BF
42%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
18°C
20.1° 16.5°
3 BF
34%
Αγρίνιο
Ελαφρές νεφώσεις
23°C
22.9° 22.9°
3 BF
41%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
26°C
26.9° 24.9°
6 BF
52%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
27°C
26.9° 25.1°
3 BF
40%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
27°C
27.4° 26.6°
4 BF
30%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
26°C
25.7° 25.1°
1 BF
47%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
25°C
24.9° 24.9°
4 BF
50%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
26°C
26.5° 26.5°
3 BF
26%
Λαμία
Αίθριος καιρός
27°C
27.5° 25.6°
3 BF
30%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
27°C
29.3° 26.8°
5 BF
55%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
28°C
28.2° 26.7°
1 BF
29%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
25°C
25.5° 25.3°
4 BF
44%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
26°C
25.8° 24.4°
2 BF
36%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
2 BF
58%
ΜΕΝΟΥ
Κυριακή, 15 Σεπτεμβρίου, 2024
hasina
H πρώην πρωθυπουργός Σέιχ Χασίνα | (AP Photo/Abu Taher Khokon, File)

H πρώην πρωθυπουργός του Μπαγκλαντές ερευνάται για φόνο

Κατά τη διάρκεια των αντικυβερνητικών, φοιτητικών διαδηλώσεων στο Μπανγκλαντές σκοτώθηκαν περισσότεροι από 450 άνθρωποι

Δικαστήριο του Μπανγκλαντές ζήτησε σήμερα να διεξαχθεί έρευνα σε βάρος την ανατραπείσας πρωθυπουργού Σέιχ Χασίνα και έξι υψηλόβαθμων αξιωματούχων της κυβέρνησής της για το φόνο ενός ιδιοκτήτη παντοπωλείου στη διάρκεια των πολύνεκρων, αιματηρών διαδηλώσεων του Ιουλίου.

Ο δικηγόρος Μαμούν Μία κατέθεσε σχετική προσφυγή ενώπιον του δικαστηρίου της Ντάκα, της πρωτεύουσας του Μπανγκλαντές, το οποίο ζήτησε από την αστυνομία να διεξαγάγει έρευνα «εναντίον των προσώπων που κατηγορούνται», δήλωσε ο δικηγόρος. «Κατατέθηκε προσφυγή» στο δικαστήριο της Ντάκα «σε βάρος της Σέιχ Χασίνα και έξι άλλων προσώπων», δήλωσε ο δικηγόρος Μία, ο οποίος εκπροσωπεί τον πολίτη του Μπανγκλαντές που έφερε την υπόθεση ενώπιον της δικαιοσύνης της χώρας.

Ποιοι άλλοι κατηγορούνται 

Κατηγορούνται για το θάνατο του ιδιοκτήτη ενός παντοπωλείου που σκοτώθηκε στις 19 Ιουλίου από την αστυνομία του Μπανγκλαντές, στη διάρκεια της φονικής καταστολής των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα του Μπανγκλαντές Daily Star, την υπόθεση έφερε ενώπιον της δικαιοσύνης ο Αμρί Χάμζα Σατίλ, κάτοικος της συνοικίας στην οποία σημειώθηκαν οι πυροβολισμοί. Ο Χάμζα δήλωσε πως δεν συνδέεται με τον φονευθέντα, τον παντοπώλη Αμπού Σαΐντ, αλλά προχώρησε στην προσφυγή στο δικαστήριο επειδή η οικογένεια του Σαΐντ δεν έχει την οικονομική δυνατότητα για να το πράξει.

«Είμαι ο πρώτος απλός πολίτης που είχε το θάρρος να προσφύγει στη δικαιοσύνη εναντίον της Σέιχ Χασίνα για τα εγκλήματά της. Θα φθάσω την υπόθεση αυτή μέχρι τέλους», δήλωσε ο Χάμζα στο Ρόιτερς.

Εκτός από την ανατραπείσα πρωθυπουργό, κατηγορούμενοι στην υπόθεση αυτή είναι επίσης ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Ασαντουζαμάν Χαν και ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος Ομπαϊντούλ Κουαντέρ.

Κατηγορούνται ακόμα τέσσερις υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της αστυνομίας, οι οποίοι διορίσθηκαν από την κυβέρνηση της Χασίνα, μεταξύ των οποίων ο γενικός επιθεωρητής της αστυνομίας Τσοουντούρι Αμπντουλάχ Αλ-Μαμούν. Ο αρχηγός της δικαστικής αστυνομίας Χαρούν-ορ-Ρασίντ, καθώς και δύο αστυνομικοί της Ντάκα περιλαμβάνονται επίσης στους κατηγορουμένους.

Η αστυνομία του Μπανγκλαντές επικρίνεται για τη φονική καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, στη διάρκεια των οποίων σκοτώθηκαν περισσότεροι από 450 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 42 αστυνομικοί. Η κυβέρνηση της ανατραπείσας πρωθυπουργού κατηγορείται για πολυάριθμες παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων, μεταξύ των οποίων εξωδικαστικές εκτελέσεις χιλιάδων πολιτικών αντιπάλων.

Ο οικονομολόγος και νομπελίστας της ειρήνης Μουχάμαντ Γιουνούς, 84 ετών, τέθηκε την περασμένη Πέμπτη επικεφαλής προσωρινής κυβέρνησης μετά τη φυγή της 76χρονης Χασίνα στην Ινδία, έπειτα από 15 χρόνια στην εξουσία και πριν διαδηλωτές κάνουν έφοδο στην επίσημη κατοικία της στην Ντάκα.

Οι ΗΠΑ «παίρνουν αποστάσεις» από τα γεγονότα στο Μπανγκλαντές

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν διαδραμάτισε κανέναν απολύτως ρόλο στα γεγονότα που οδήγησαν στην πτώση της πρώην πρωθυπουργού του Μπανγκλαντές, της Σέιχ Χασίνα, διαβεβαίωσε ο Λευκός Οίκος χθες Δευτέρα, μερικές ημέρες μετά τη φυγή της από τη χώρα της νότιας Ασίας και την παραίτησή της, με την εκπρόσωπο της αμερικανικής προεδρίας να χαρακτηρίζει καταγγελίες περί ανάμιξης της Ουάσιγκτον στην πολιτική κρίση «απλούστατα ψευδείς».

«Δεν είχαμε απολύτως καμία ανάμιξη. Οποιαδήποτε πληροφορία ή φήμη πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ αναμίχθηκε σε αυτά τα γεγονότα είναι απλούστατα ψευδής», ανέφερε η εκπρόσωπος, η Καρίν Ζαν-Πιερ, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των διαπιστευμένων συντακτών χθες.

Δημοσίευμα της εφημερίδας Economic Times της Ινδίας προχθές Κυριακή ανέφερε πως η Χασίνα κατηγορεί τις ΗΠΑ πως την ανέτρεψαν επειδή θέλουν τον έλεγχο του νησιού Σεντ Μάρτιν, στον Κόλπο της Βεγγάλης.

«Πιστεύουμε πως ο λαός του Μπανγκλαντές πρέπει να αποφασίσει για το μέλλον» της χώρας και την κυβέρνησή της, «αυτή είναι η θέση μας», επέμεινε η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
H πρώην πρωθυπουργός του Μπαγκλαντές ερευνάται για φόνο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας