Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν σήμερα ότι διέταξαν την απομάκρυνση του μη αναγκαίου διπλωματικού προσωπικού τους από το Μπανγκλαντές, για προληπτικούς λόγους, μετά την πολυήμερη κρίση που έχει ξεσπάσει στο εσωτερικό της χώρας.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε ότι έδωσε αυτήν την εντολή την Δευτέρα, διευκρινίζοντας ότι η αμερικανική πρεσβεία θα παραμείνει ανοιχτή, αλλά με περιορισμένες δυνατότητες λειτουργίας.
Σήμερα, οργανώσεις για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διπλωμάτες στο Μπανγκλαντές εξέφρασαν ανησυχία για τις πληροφορίες που κάνουν λόγο για επιθέσεις εναντίον της ινδουιστικής μειονότητας της χώρας. Εκατοντάδες σπίτια, επιχειρήσεις και ναοί ινδουιστών βανδαλίστηκαν στο Μπανγκλαντές μετά τη φυγή της πρώην πρωθυπουργού Σεΐχ Χασίνα, την ώρα που η Ινδία εξέφραζε ανησυχίες για τα συμβάντα αυτά. Οι ινδουιστές αποτελούν το 8% του πληθυσμού του Μπανγκλαντές (περίπου 170 εκατομμύρια) και, κατά παράδοση, στήριζαν το κόμμα Σύνδεσμος Αουάμι της Χασίνα, το οποίο αυτοχαρακτηρίζεται λαϊκό, σε αντίθεση με την αντιπολίτευση που περιλαμβάνει ένα σκληροπυρηνικό ισλαμιστικό κόμμα.
Η αποστολή της Ε.Ε. στην Ντάκα κάλεσε όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, να απορρίψουν τη βία και να υπερασπιστούν τα δικαιώματα όλων των Μπανγκλαντεσιανών.
Οι φοιτητές δεν θέλουν κυβέρνηση από τον στρατό
Ο πρόεδρος του Μπαγκλαντές διέλυσε το κοινοβούλιο την Τρίτη, ανοίγοντας τον δρόμο προς νέες εκλογές. Η πρώην πρωθυπουργός και επικεφαλής της αντιπολίτευσης Χαλέντα Ζία απελευθερώθηκε σήμερα και -μετά από εντολή του προέδρου- δεν βρίσκεται σε καθεστώς κατ' οίκον περιορισμού. Οι φοιτητές ξεκαθάρισαν πως δεν θα επιτρέψουν καμία κυβέρνηση που υποστηρίζεται από τον στρατό.
Ο στρατός ασκεί σημαντική πολιτική επιρροή στο Μπαγκλαντές, το οποίο έχει αντιμετωπίσει περισσότερα από 20 πραξικοπήματα ή απόπειρες πραξικοπήματος από την ανεξαρτησία του από το Πακιστάν το 1971. Ο στρατιωτικός αρχηγός στρατηγός Waker-uz-Zaman είπε ότι αναλάμβανε προσωρινά τον έλεγχο της χώρας μετά την παραίτηση της Hasina και ο ίδιος και ο επικεφαλής πρόεδρος της χώρας υποσχέθηκαν σύντομα να σχηματιστεί προσωρινή κυβέρνηση για να προεδρεύσει σε νέες εκλογές.
Οι δρόμοι της πρωτεύουσας έμοιαζαν πιο ήρεμοι την Τρίτη, χωρίς αναφορές για βία και αιματηρές διαδηλώσεις. Ενθουσιασμένοι διαδηλωτές συγκεντρώνονταν έξω από την κατοικία της πρώην πρωθυπουργού Χασίνα, η οποία παραιτήθηκε και εγκατέλειψε τη χώρα. Κάποιοι πόζαραν για μία selfie με στρατιώτες που φρουρούσαν το κτίριο, όπου μια μέρα νωρίτερα οργισμένοι διαδηλωτές είχαν λεηλατήσει έπιπλα, πίνακες ζωγραφικής, γλάστρες και φαγητά. Το κύριο αεροδρόμιο της Ντάκα ξεκίνησε και πάλι τη λειτουργία του, μετά από οκτάωρη αναστολή.
Προτείνουν Μοχάμεντ Γιουνούς
Ο βασικός οργανωτής των φοιτητικών διαδηλώσεων, Ναχίντ Ισλάμ, είπε ότι ο νομπελίστας Ειρήνης Μοχάμεντ Γιουνούς ήταν η πρόταση των φοιτητών ως επικεφαλής μιας προσωρινής κυβέρνησης. Ο Ισλάμ, σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είπε ότι οι ηγέτες των φοιτητών διαμαρτυρίας έχουν ήδη συνομιλήσει με τον Γιουνούς, ο οποίος συμφώνησε να αναλάβει την τρέχουσα κατάσταση της χώρας.
Πολιτικός εχθρός της Σέιχ Χασίνα, γνωστός ως «τραπεζίτης των φτωχών», ο Μουχάμαντ Γιουνούς -και η Grameen Bank που ίδρυσε το 1983- βραβεύθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης 2006, διότι βοήθησε εκατομμύρια ανθρώπους να βγουν από την φτώχεια με την παροχή μικρών δανείων ύψους κάτω των 100 δολαρίων προς φτωχούς αγρότες που δεν είχαν πρόσβαση στις συστημικές τράπεζες.
«Συγγνώμη» και απεργία αστυνομικών μετά τη φονική καταστολή
Η Ένωση Αστυνομικών του Μπαγκλαντές ανακοίνωσε ότι ξεκινά απεργία, λόγω έλλειψης ασφάλειας μετά τις επιθέσεις διαδηλωτών σε αστυνομικά τμήματα τη Δευτέρα, αλλά και τους νεκρούς αστυνομικούς κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων με τους διαδηλωτές. Τονίζουν πως δεν θα επιστρέψουν στην εργασία τους εάν δεν διασφαλιστεί η ασφάλειά τους. Η ένωση ζήτησε επίσης συγγνώμη για τις βίαιες αστυνομικές επιθέσεις σε φοιτητές διαδηλωτές, λέγοντας ότι οι αστυνομικοί «αναγκάστηκαν να ανοίξουν πυρ», κατόπιν εντολών.
Οι διαμαρτυρίες ενάντια σε ένα ρουσφετολογικό σύστημα ποσοστώσεων για τις κυβερνητικές θέσεις εξελίχθηκε σε εξέγερση κόντρα στη 15ετή διακυβέρνηση της Χασίνα, η οποία χαρακτηρίστηκε από παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διαφθορά και καταγγελίες για στημένες εκλογές εν μέσω βάναυσης καταστολής των αντιπάλων της.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας