Αθήνα, 26°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
26°C
26.8° 23.2°
2 BF
55%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
23°C
25.1° 22.5°
2 BF
65%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
24°C
25.4° 23.3°
3 BF
67%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.9°
1 BF
82%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
24°C
24.6° 23.9°
4 BF
53%
Βέροια
Σποραδικές νεφώσεις
23°C
23.2° 22.3°
2 BF
65%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.5° 17.0°
0 BF
60%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
23°C
22.9° 22.9°
1 BF
56%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
26°C
27.5° 25.5°
3 BF
64%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
25°C
25.9° 24.4°
4 BF
55%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
25°C
25.6° 23.8°
4 BF
54%
Σκόπελος
Σποραδικές νεφώσεις
22°C
21.7° 21.7°
3 BF
73%
Κεφαλονιά
Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
22°C
21.9° 21.9°
1 BF
83%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
23°C
23.5° 22.3°
2 BF
60%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
24°C
24.4° 22.3°
2 BF
66%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
26°C
28.8° 26.0°
4 BF
56%
Χαλκίδα
Αυξημένες νεφώσεις
24°C
26.0° 23.0°
2 BF
53%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
24°C
24.3° 23.8°
3 BF
53%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
23°C
23.9° 22.7°
2 BF
73%
Καστοριά
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
17.4° 17.4°
2 BF
82%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
bangladesh
(AP Photo/Rajib Dhar)

Διαλύθηκε το κοινοβούλιο του Μπανγκλαντές, ελεύθερη η ηγέτης της αντιπολίτευσης UPD

Το κοινοβούλιο του Μπανγκλαντές διαλύθηκε σήμερα, ανακοινώθηκε από το γραφείο του προέδρου της χώρας, μια ημέρα αφότου η πρωθυπουργός Σέιχ Χασίνα παραιτήθηκε και διέφυγε από τη χώρα έπειτα από βίαιες διαδηλώσεις, στις οποίες οι διαδηλωτές απαιτούσαν την αποπομπή της.

Η ανακοίνωση έγινε μερικές ώρες αφότου επικεφαλής των διαδηλωτών φοιτητών έθεσαν προθεσμία για τη διάλυση του κοινοβουλίου και προειδοποίησαν ότι, αν δεν τηρηθεί η προθεσμία αυτή, θα θέσουν σε εφαρμογή ένα «αυστηρό πρόγραμμα».

Εξάλλου η πρώην πρωθυπουργός και επικεφαλής της αντιπολίτευσης Χαλέντα Ζία απελευθερώθηκε σήμερα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του κόμματός της.

«Είναι πλέον ελεύθερη», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος, λιγότερο από 24 ώρες αφότου ο πρόεδρος του Μπανγκλαντές Μοχάμεντ Σαχαμπουντίν είχε διατάξει την απελευθέρωση της Ζία, η οποία είχε καταδικασθεί το 2018 σε κάθειρξη 17 ετών για διαφθορά.

Ο αρχηγός του στρατού του Μπανγκλαντές στρατηγός Ουάκερ-Ουζ-Ζάμαν επρόκειτο να συναντηθεί σήμερα στις 09:00 με ηγέτες των φοιτητών για να συζητήσουν το σχηματισμό μιας προσωρινής κυβέρνησης, η οποία αναμένεται ότι, μόλις αναλάβει, θα διοργανώσει εκλογές.

Δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής σαφές αν η συνάντηση αυτή πραγματοποιήθηκε και αν η προθεσμία, που έθεσαν οι φοιτητές για τη διάλυση του κοινοβουλίου, τέθηκε μετά τη συνάντηση.

Η Ινδία εξέφρασε σήμερα τη «βαθιά ανησυχία» της για την κρίση στο γειτονικό Μπανγκλαντές.

Ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών Σ. Τζαϊσανκάρ δήλωσε ενώπιον του κοινοβουλίου στο Νέο Δελχί ότι παραμένει «βαθιά ανήσυχος μέχρι να αποκατασταθεί ξεκάθαρα η τάξη», ενώ επιβεβαίωσε την παρουσία της Σέιχ Χασίνα στην Ινδία.

Οι φοιτητές προτείνουν Μοχάμεντ Γιουνούς

Ένας βασικός οργανωτής των φοιτητικών διαδηλώσεων στο Μπαγκλαντές είπε ότι ο νομπελίστας Ειρήνης Μοχάμεντ Γιουνούς ήταν η επιλογή τους ως επικεφαλής μιας προσωρινής κυβέρνησης, μια ημέρα μετά την παραίτηση της επί μακρόν πρωθυπουργού Σέιχ Χασίνα. Ο πρόεδρος της χώρας και ο αρχηγός του στρατού δήλωσαν τη Δευτέρα ότι μια προσωρινή κυβέρνηση θα σχηματιστεί σύντομα. Ο Ναχίντ Ισλάμ, ο διοργανωτής, σε μια ανάρτηση βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είπε ότι οι ηγέτες των φοιτητών διαμαρτυρίας έχουν ήδη συνομιλήσει με τον Γιουνούς, ο οποίος συμφώνησε να αναλάβει την τρέχουσα κατάσταση της χώρας.

Ο Μουχάμαντ Γιουνούς, ο πρωτοπόρος του κινήματος της μικροπίστωσης και βραβευμένος με το Νόμπελ Ειρήνης, συμφώνησε με το αίτημα των φοιτητών που ηγήθηκαν του κύματος των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στο Μπανγκλαντές να αναλάβει την ηγεσία της προσωρινής κυβέρνησης που θα σχηματισθεί μετά την παραίτηση και φυγή της πρωθυπουργού Σέιχ Χασίνα.

Πολιτικός εχθρός της Σέιχ Χασίνα, γνωστός ως «τραπεζίτης των φτωχών», ο Μουχάμαντ Γιουνούς και η Grameen Bank που ίδρυσε το 1983 βραβεύθηκαν με το Νόμπελ Ειρήνης 2006 διότι βοήθησαν εκατομμύρια ανθρώπους να βγουν από την φτώχεια με την παροχή μικρών δανείων ύψους κάτω των 100 δολαρίων προς φτωχούς αγρότες που δεν είχαν πρόσβαση στις συστημικές τράπεζες.

Εκτοτε, το μοντέλο αυτό των μικροπιστώσεων έχει γίνει πηγή έμπνευσης για την εκπόνηση αντίστοιχων προγραμμάτων στον κόσμο, ακόμη και σε ανεπτυγμένες χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπου ο Γιουνούς έχει ιδρύσει το μη κερδοσκοπικό ίδρυμα Grameen America.

Με δεδομένη την επιτυχία του, ο Μουχάμαντ Γιουνούς, 84 ετών σήμερα, φλέρταρε κάποιο διάστημα με την ιδέα της πολιτικής καριέρας και ίδρυσε κόμμα το 2007. Αλλά οι φιλοδοξίες του προκάλεσαν την οργή της Χασίνα που τον κατηγόρησε ότι «ρουφά το αίμα των φτωχών».

Ο Γιουνούς, ο οποίος χαρακτήρισε την παραίτηση της Χασίνα «δεύτερη ημέρα απελευθέρωσης» της χώρας, αντιμετώπισε μια σειρά από κατηγορίες διαφθοράς και δικάστηκε κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης της πρώην πρωθυπουργού. Έλαβε το Νόμπελ το 2006 αφού πρωτοστάτησε στον μικροδανεισμό και είπε ότι οι κατηγορίες για διαφθορά εναντίον του είχαν κίνητρο εκδίκησης. Έχει χαρακτηριστεί ως «ο τραπεζίτης των φτωχών», επειδή πρότεινε την παροχή μικρών δανείων σε επιχειρηματίες που είναι πολύ φτωχοί και δεν πληρούν τα κριτήρια δανειοδότησης των παραδοσιακών τραπεζών– το οποίο βοήθησε εκατομμύρια ανθρώπους να ξεφύγουν από τη φτώχεια.

Ο Ισλάμ είπε ότι οι φοιτητές διαδηλωτές θα ανακοίνωναν περισσότερα ονόματα για την κυβέρνηση και θα ήταν δύσκολη πρόκληση για την τρέχουσα ηγεσία να αγνοήσει τις επιλογές τους.

Η Χασίνα παραιτήθηκε και εγκατέλειψε τη χώρα τη Δευτέρα μετά από εβδομάδες διαμαρτυριών ενάντια σε ένα σύστημα ποσοστώσεων για κυβερνητικές θέσεις που κατέληξαν σε βία και εξελίχθηκε σε μια ευρύτερη πρόκληση για τη 15ετή διακυβέρνησή της. Χιλιάδες διαδηλωτές εισέβαλαν στην επίσημη κατοικία της και σε άλλα κτίρια που συνδέονται με το κόμμα και την οικογένειά της.

Η αποχώρησή της απείλησε να δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερη αστάθεια στο πυκνοκατοικημένο έθνος της Νότιας Ασίας που ήδη αντιμετωπίζει μια σειρά κρίσεων, από την υψηλή ανεργία έως τη διαφθορά και την κλιματική αλλαγή. Εν μέσω ανησυχιών για την ασφάλεια, το κύριο αεροδρόμιο στη Ντάκα, την πρωτεύουσα, ανέστειλε τη λειτουργία του.

Μπανγκλαντές: Τουλάχιστον 109 νεκροί κατά τις χθεσινές συγκρούσεις

Τουλάχιστον 109 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια των βίαιων συγκρούσεων που συγκλόνισαν το Μπανγκλαντές χθες, Δευτέρα, ημέρα που σηματοδοτήθηκε από τη φυγή της πρωθυπουργού στο εξωτερικό, ανακοίνωσαν η αστυνομία και γιατροί, αναθεωρώντας προς τα πάνω ένα προηγούμενο απολογισμό.

Πρόκειται για την πιο αιματηρή ημέρα από τις αρχές Ιουλίου, όταν άρχισαν οι διαδηλώσεις κατά των ποσοστώσεων στις προσλήψεις στη δημόσια διοίκηση, με το συνολικό αριθμό των νεκρών να ανέρχεται σε 409, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου, ο οποίος καταρτίσθηκε με βάση στοιχεία της αστυνομίας, επίσημες πηγές και πηγές σε νοσοκομεία.

Εκκλήσεις για "ηρεμία" από τον ΟΗΕ και τη διεθνή κοινότητα

Ο επικεφαλής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και δυτικές κυβερνήσεις κάλεσαν χθες Δευτέρα να αποκατασταθεί η «ηρεμία» και να αρχίσει «δημοκρατική μετάβαση» στο Μπανγκλαντές, με την κυβέρνηση των ΗΠΑ να εξαίρει τον ρόλο των ενόπλων δυνάμεων, που ανακοίνωσαν τον σχηματισμό προσωρινής κυβέρνησης μετά τη φυγή της πρωθυπουργού Σέιχ Χασίνα από τη χώρα.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε ο αναπληρωτής εκπρόσωπός του Φαρχάν Χακ να υπάρξει «ειρηνική, συντεταγμένη και δημοκρατική μετάβαση» στη χώρα της νότιας Ασίας με πληθυσμό 170 εκατομμυρίων ψυχών, εταίρο μεγάλων οικονομιών, ειδικά στον τομέα της υφαντουργίας.

Στην Ουάσιγκτον, εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας κάλεσε «όλα τα μέρη να απόσχουν από την χρήση περαιτέρω βίας», καθώς «χάθηκαν υπερβολικά πολλές ζωές τις τελευταίες εβδομάδες», παροτρύνοντας να αποκατασταθεί η «ηρεμία» και να ασκηθεί «αυτοσυγκράτηση» τις «επόμενες ημέρες».

Ακόμη, ο Μάθιου Μίλερ φρόντισε να «χαιρετίσει την ανακοίνωση (σ.σ. από τον επικεφαλής του στρατού) πως σχηματίστηκε προσωρινή κυβέρνηση», ενώ νουθέτησε «η όποια μετάβαση να γίνει όπως ορίζει η νομοθεσία στο Μπανγκλαντές».

Ερωτηθείς σχετικά με τον ρόλο των δυνάμεων ασφαλείας στην κρίση και στη μετάβαση στο Μπανγκλαντές, ο κ. Μίλερ εξέφρασε ικανοποίηση για τις πληροφορίες κατά τις οποίες «ο στρατός αντιστάθηκε στην πίεση να καταστείλει» τις διαδηλώσεις.

Αν και οι ένοπλες δυνάμεις και η αστυνομία υποστήριζαν την κυβέρνηση της κυρίας Χασίνα από τη στιγμή που άρχισαν οι ταραχές, την Κυριακή επανειλημμένα ο στρατός κι η αστυνομία δεν επενέβησαν για να διαλύσουν τους διαδηλωτές — όπως στις προηγούμενες μαζικές κινητοποιήσεις.

Για τον κ. Μίλερ, «όλες οι αποφάσεις για την προσωρινή κυβέρνηση πρέπει να ληφθούν με σεβασμό στις δημοκρατικές αρχές, στο κράτος δικαίου και τη βούληση του λαού του Μπανγκλαντές».

Το Ηνωμένο Βασίλειο —η πάλαι ποτέ αποικιακή δύναμη, πριν από τον πολυαίμακτο χωρισμό της Ινδίας και του Πακιστάν, συμπεριλαμβανομένου αυτού που ήταν τότε το Ανατολικό Πακιστάν, προτού τελικά γίνει ανεξάρτητο κράτος, το Μπανγκλαντές, το 1971— κάλεσε με τη σειρά του να αποκατασταθεί η «ηρεμία» και να υπάρξει «αποκλιμάκωση».

Την επομένη των ταραχών με σχεδόν εκατό νεκρούς, άλλοι 66 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους χθες, ανέφεραν πηγές του Γαλλικού Πρακτορείου στην αστυνομία και σε νοσοκομεία.

Συνολικά, 366 άνθρωποι σκοτώθηκαν στα επεισόδια αφότου άρχισαν οι διαδηλώσεις, τον Ιούλιο, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε δεδομένα της αστυνομίας, κυβερνητικών πηγών και δομών υγείας στη χώρα της Ασίας.

«Είμαστε βαθιά θλιμμένοι για τις πληροφορίες που κάνουν λόγο για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θανάτους και τραυματισμούς το σαββατοκύριακο και τις τελευταίες εβδομάδες», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μίλερ, ενώ ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ Χακ ανέφερε πως πρέπει να διενεργηθούν «ανεξάρτητες» έρευνες για τα επεισόδια.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ εξέφρασε και αυτός σε ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του στις Βρυξέλλες την «θλίψη της ΕΕ» για τις «τραγικές απώλειες ανθρωπίνων ζωών» και κάλεσε να υπάρξει «συντεταγμένη και ειρηνική μετάβαση προς δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση».

Ο Καναδάς από την πλευρά του «καταδίκασε σθεναρά» τις «παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στις μαζικές κινητοποιήσεις και κάλεσε «όλα τα μέρη» να σεβαστούν και να προασπίσουν «τους δημοκρατικούς θεσμούς» και το κράτος δικαίου, με ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες της υπουργού Εξωτερικών Μέλανι Ζολί.

Κόρη του Σέιχ Μουτζιμπούρ Ραχμάν, ιδρυτή πατέρα του Μπανγκλαντές, η Σέιχ Χασίνα Ουαζέντ επέστρεψε στην εξουσία το0 2009, έπειτα από μια πρώτη θητεία της στο αξίωμα της πρωθυπουργού από το 1996 ως το 2001.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαλύθηκε το κοινοβούλιο του Μπανγκλαντές, ελεύθερη η ηγέτης της αντιπολίτευσης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας