Η Μιανμάρ οφείλει να ακολουθήσει άλλο δρόμο από την αιματηρή καταστολή των αντιτιθέμενων σε αυτήν, δήλωσε σήμερα η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας στο περιθώριο περιφερειακής συνόδου που διεξάγεται στο Λάος, σημειώνοντας ότι η κατάσταση στη Μιανμάρ, η οποία σπαράσσεται από εμφύλιο πόλεμο, "δεν είναι βιώσιμη".
Η Πένι Γουόνγκ έκανε τη δήλωση αυτή στη διάρκεια συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της Ένωσης Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) στην Βιεντιάν, κατά την οποία η κρίση στη Μιανμάρ διαίρεσε το περιφερειακό μπλοκ.
Η Μιανμάρ έχει βυθιστεί στο χάος μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του 2021 και αιματηρό κύμα καταστολής των αντιπολιτευόμενων που οδήγησε 2,7 εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
"Η κατάσταση στη Μιανμάρ είναι πολύ ανησυχητική, το βλέπουμε στην οικονομία, στην αστάθεια, στην έλλειψη ασφάλειας, στους θανάτους", δήλωσε η Γουόνγκ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
"Το μήνυμα που θέλω να στείλω στο στρατιωτικό καθεστώς είναι το ακόλουθο: 'Δεν είναι βιώσιμο για σας και τον λαό σας'. "Τους ζητάμε να ακολουθήσουν άλλο δρόμο και να σκεφτούν την συναίνεση των πέντε σημείων", υπογράμμισε η Αυστραλή υπουργός Εξωτερικών.
Λίγο μετά το πραξικόπημα με το οποίο ανέβηκε στην εξουσία, η χούντα στη Μιανμάρ υπέγραψε ειρηνευτικό σχέδιο πέντε σημείων που πρότεινε η ASEAN, το οποίο ωστόσο δεν σεβάστηκε ποτέ.
Οι στρατηγοί της Μιανμάρ έχουν αποκλειστεί από τις υψηλόβαθμες περιφερειακές συνόδους. Ωστόσο απέστειλαν στην Βιεντιάν δύο υψηλόβαθμους αξιωματούχους τους για να τους εκπροσωπήσουν.
Η επιθυμία αυτή να επανέλθουν στο τραπέζι των συνομιλιών αποτελεί "ένδειξη της αποδυνάμωσης της χούντας", δήλωσε στο AFP στις αρχές της εβδομάδας διπλωμάτης που μετέχει στις συνομιλίες, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.
Τις τελευταίες εβδομάδες, ένοπλες ομάδες μειονοτήτων ξανάρχισαν την επίθεση κατά του στρατού στην πολιτεία Σαν, στη βόρεια Μιανμάρ, θέτοντας υπό τον έλεγχό τους περιοχές που βρίσκονται κατά μήκος οδικού άξονα ζωτικής σημασίας για το εμπόριο με την Κίνα.
Η κρίση στη Μιανμάρ είναι θέμα που προκαλεί διαίρεση στους κόλπους της ASEAN, καθώς κάποιες χώρες, όπως η Ινδονησία ή οι Φιλιππίνες, ζητούν αυστηρά μέτρα, ενώ άλλες, όπως η Ταϊλάνδη, διεξάγουν διμερείς συνομιλίες με την χούντα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας