Οι πρώτες συνομιλίες ανάμεσα στο Αζερμπαϊτζάν και τους Αρμένιους αυτονομιστές του Ναγκόρνο Καραμπάχ για το θέμα της επανένταξης της αποσχισθείσας περιφέρειας ολοκληρώθηκαν στην πόλη Γέβλαχ του Αζερμπαϊτζάν έπειτα από περίπου δύο ώρες συζητήσεων, όπως ανακοίνωσαν αζερικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Καμία τελική συμφωνία δεν επιτεύχθηκε ανάμεσα στους αυτονομιστές και την αζέρικη πλευρά στις συνομιλίες στην πόλη Γέβλαχ, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο τον εκπρόσωπο των Αρμένιων.
Σύμφωνα με το RIA, ο εκπρόσωπος του Αζερμπαϊτζάν δήλωσε πως δεν γίνεται να περιμένει κανείς πως όλα τα προβλήματα ανάμεσα στο Αζερμπαϊτζάν και τους Αρμένιους του Καραμπάχ θα μπορούσαν να επιλυθούν σε μία συνάντηση.
Η αρμενική ηγεσία του Ναγκόρνο Καραμπάχ συμφώνησε κατάπαυση του πυρός με το Αζερμπαϊτζάν, όμως οι λεπτομέρειες, περιλαμβανομένης της παράδοσης των όπλων είναι ακόμη υπό εξέταση, δήλωσε νωρίτερα στο Reuters σύμβουλος του προέδρου της περιφέρειας.
Ο Νταβίντ Μπαμπαγιάν, σύμβουλος του Σαμβέλ Σαχραμανιάν, προέδρου της «Δημοκρατίας του Αρτσάχ» (Ναγκόρνο Καραμπάχ), δήλωσε στο Reuters πως οι Αρμένιοι του Καραμπάχ αισθάνθηκαν εγκαταλειμμένοι από τη Ρωσία, τη Δύση και την Αρμενία.
Ο ίδιος είπε πως πολλά σημαντικά θέματα παραμένουν ακόμη ανεπίλυτα με το Αζερμπαϊτζάν.
«Έχουμε συμφωνία για την παύση της στρατιωτικής δράσης, αλλά περιμένουμε μια τελική συμφωνία -οι συνομιλίες συνεχίζονται», δήλωσε τηλεφωνικώς ο Μπαμπαγιάν. "Πρέπει να συνομιλήσουμε για πολλά ερωτήματα και θέματα".
«Δεν έχει υπάρξει ακόμη τελική συμφωνία», είπε ο Μπαμπαγιάν.
Βάσει της συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός, το περίγραμμα της οποίας παρουσιάστηκε χθες από το Αζερμπαϊτζάν και το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, οι αρμενικές δυνάμεις θα πρέπει να διαλυθούν και να αφοπλιστούν.
Απαντώντας όμως σε ερώτηση για την παράδοση των όπλων, ο Μπαμπαγιάν είπε πως ο λαός του δεν μπορεί να αφεθεί να πεθάνει και άρα θα χρειαστούν πρώτα εγγυήσεις ασφαλείας.
«Πληθώρα ερωτημάτων θα πρέπει ακόμη να επιλυθούν», είπε ο Μπαμπαγιάν.«Δεν ξέρουμε τι εγγυήσεις ασφαλείας θα λάβει ο λαός μας -αυτό πρέπει να επιλυθεί».
«Ανά πάσα στιγμή θα μπορούσαν να μας καταστρέψουν, να εμπλακούν σε γενοκτονία εναντίον μας -το καταλαβαίνετε αυτό, Reuters; Η Δύση σιωπά, η Ρωσία σιωπά, η Αρμενία σιωπά. Τι θα πρέπει να κάνουμε;».
Ο Μπαμπαγιάν άσκησ σφοδρή κριτική στη διεθνή κοινότητα ότι άφησε τον λαό του στο έλεος του Αζερμπαϊτζάν.
«Μοιάζει με την Άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453 -πολιορκούμαστε και περικυκλωνόμαστε», είπε.
«Η συντριπτική πλειονότητα του λαού εδώ δεν θέλουν να ζήσουν ως τμήμα του Αζερμπαϊτζάν -δεν ξέρω τι θα συμβεί».
«Το Καραμπάχ αφέθηκε μόνο του: οι Ρώσοι ειρηνευτές δεν εκπληρώνουν ουσιαστικά τις υποχρεώσεις τους, η δημοκρατική Δύση απέστρεψε το βλέμμα από εμάς και η Αρμενία επίσης απέστρεψε το βλέμμα», είπε.
Έτοιμη να υποδεχθεί εκτοπισμένους δηλώνει η Αρμενία
Η Αρμενία είναι έτοιμη, αν χρειαστεί, να υποδεχθεί «περισσότερες από 40.000 οικογένειες» από το Ναγκόρνο Καραμπάχ, δήλωσε σήμερα ο Αρμένιος πρόεδρος Νικόλ Πασινιάν.
«Έχουμε κλείσει δωμάτια σε ξενοδοχεία, έχουμε ετοιμάσει χώρους για να τους υποδεχτούμε. Έχουμε έτοιμα τα πάντα για να υποδεχθούμε περισσότερες από 40.000 οικογένειες» από αυτήν την αποσχισθείσα περιφέρεια του Αζερμπαϊτζάν, όπου ζουν κυρίως Αρμένιοι, δήλωσε ο Πασινιάν σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.
Ωστόσο υπογράμμισε πως ο άμαχος πληθυσμός εκεί δεν αντιμετωπίζει σε αυτό το στάδιο «άμεση απειλή» μετά την αστραπιαία στρατιωτική νίκη του Αζερμπαϊτζάν.
«Σήμερα, η κρίση μου (για την κατάσταση) είναι ότι δεν υπάρχει άμεση απειλή κατά του άμαχου πληθυσμού του Ναγκόρνο Καραμπάχ», τόνισε.
Παράλληλα ανέφερε ότι η εκεχειρία, που ισχύει από χθες στον θύλακα, τηρείται σε μεγάλο βαθμό.
«Το καθεστώς εκεχειρίας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ διατηρείται στο σύνολό της, υπήρξαν μεμονωμένες παραβιάσεις αλλά συνολικά η κατάσταση είναι σταθερή», τόνισε ο Αρμένιος πρωθυπουργός.
Η απολογία στη Ρωσία
Στο μεταξύ ο Αζέρος πρόεδρος Ιλχάμ Αλίγεφ ζήτησε συγγνώμη για τον θάνατο Ρώσων στρατιωτών μελών της ρωσικής ειρηνευτικής δύναμης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ μια μέρα νωρίτερα σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε σήμερα με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, ανέφερε το Κρεμλίνο.
Η ίδια πηγή ανέφερε πως ο Πούτιν τόνισε πόσο σημαντικό είναι να διασφαλιστούν η ασφάλεια και τα δικαιώματα των Αρμενίων στην περιφέρεια αυτή.
Οι ειρηνευτές σκοτώθηκαν όταν το αυτοκίνητό τους δέχθηκε πυρά ενώ απομακρυνόταν από ένα παρατηρητήριο, όπως ανέφερε η Ρωσία.
Οι τουρκικές διαβεβαιώσεις για μηδενική εμπλοκή
Στο μεταξύ, αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Άμυνας δήλωσε πως η Τουρκία χρησιμοποιεί «όλα τα μέσα», περιλαμβανομένης της στρατιωτικής εκπαίδευσης και του εκσυγχρονισμού του στρατού, προκειμένου να υποστηρίξει τον στενό σύμμαχό της, το Αζερμπαϊτζάν, αλλά δεν είχε άμεσο ρόλο στη στρατιωτική επιχείρηση του Μπακού στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.
«Ήταν μια επιχείρηση του Αζερμπαϊτζάν, δεν υπήρξε άμεση εμπλοκή της Τουρκίας», δήλωσε ο αξιωματούχος στους δημοσιογράφους.
«Η συνεργασία της Τουρκίας με το Αζερμπαϊτζάν στη στρατιωτική εκπαίδευση και τον εκσυγχρονισμό του στρατού είναι σε εξέλιξη εδώ και πολύ καιρό. Η επιτυχία του στρατού του Αζερμπαϊτζάν στην πιο πρόσφατη επιχείρηση δείχνει ξεκάθαρα το επίπεδο στο οποίο έφθασε», ανέφερε ο αξιωματούχος.
Ο αξιωματούχος είπε επίσης πως ένα κοινό τουρκορωσικό κέντρο επιτήρησης εξακολουθεί να λειτουργεί και να αναφέρει οποιεσδήποτε παραβιάσεις της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός.
Σε μια άλλη εξέλιξη, εκπρόσωπος του Αζέρου προέδρου Ιλχάμ Αλίεφ δήλωσε πως το Αζερμπαϊτζάν έχει δώσει στην Αρμενία προσχέδιο συμφωνίας για ειρήνη ανάμεσα στις δύο γειτονικές χώρες, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.
Το Μπακού αναμένει την αντίδραση των αρμενικών αρχών, είπε ο εκπρόσωπος.
Διαβεβαιώσεις για τήρηση της εκεχειρίας ζητεί από το Αζερμπαϊτζάν η ΕΕ
Την έντονη απογοήτευσή του για τη χρήση βίας και την ανάγκη να τηρηθεί η κατάπαυση του πυρός στην Αρμενία, εξέφρασε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες με τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ .
Σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της ΕΕ, στην τηλεφωνική συνομιλία με τον Αζέρο Πρόεδρο, ο Σαρλ Μισέλ, ο οποίος βρίσκεται στη Νέα Υόρκη, τόνισε την ανάγκη το Αζερμπαϊτζάν να παράσχει επειγόντως αξιόπιστες εγγυήσεις για τα δικαιώματα και την ασφάλεια των Αρμενίων του Ναγκόρνο Καραμπάχ και να αντιμετωπιστούν οι ανθρωπιστικές τους ανάγκες. Επιπλέον, επισήμανε ότι θα πρέπει να υπάρξει αμνηστία για τους Αρμένιους του Ναγκόρνο Καραμπάχ και ότι για όσους εξ' αυτών επιθυμούν να φύγουν από εκεί, θα πρέπει να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για «ασφαλή, αξιοπρεπή και οικειοθελή έξοδο». Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη να υπάρξουν διαβουλεύσεις με τους διεθνείς εταίρους ως προς το μέλλον των Αρμενίων κατοίκων του Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Αλίεφ επανέλαβε ότι η στρατιωτική επιχείρηση ήταν δικαιολογημένη, θα επιδιώξει την επανένταξη των κατοίκων του Ναγκόρνο Καραμπάχ στο Αζερμπαϊτζάν, ενώ αρνήθηκε κάθε διεθνή διαμεσολάβηση. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν ανέφερε στον Σαρλ Μισέλ ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο αμνηστίας για όσους κατέθεσαν τα όπλα και ότι η χώρα του επιθυμεί να προχωρήσει στην ευρύτερη ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν.
Ο Μισέλ για ακόμη μια φορά εξέφρασε τη βαθιά του απογοήτευση, λέγοντας ότι «τα μέσα που χρησιμοποιεί το Μπακού είναι απαράδεκτα» και πρόσθεσε ότι «τώρα η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη» και υπάρχει αρνητική απήχηση σε διεθνές επίπεδο, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ, η οποία συζήτησε για τις «διάφορες επιλογές» που θα μπορούσε να δώσει ως απάντηση. Ο Σαρλ Μισέλ επανέλαβε ότι είναι σημαντικό να επικεντρωθούμε στην ανθρωπιστική κατάσταση και ότι απαιτείται ένας ρόλος της διεθνούς κοινότητας για την ασφάλεια στην περιοχή. Κάλεσε, επίσης, τον Πρόεδρο Αλίεφ να διασφαλίσει ότι οι Αρμένιοι θα τύχουν σεβασμού και ότι υπάρχει μέλλον γι' αυτούς στο Αζερμπαϊτζάν.
Επιπλέον, ο Σαρλ Μισέλ υπενθύμισε στο συνομιλητή του τα σχέδια για συνάντηση μεταξύ των του Μπακού και των Αρμενίων Καραμπάχ, προσθέτοντας ότι «οποιαδήποτε πρόθεση για χρήση βίας κατά της ίδιας της Αρμενίας θα ήταν απαράδεκτη». Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Αλίεφ δεσμεύτηκε πως η συνάντηση με εκπροσώπους του Ναγκόρνο Καραμπάχ θα πραγματοποιηθεί πράγματι στο Γιεβλάκ στις 22 Σεπτεμβρίου.
Στη συνέχεια, ο Σαρλ Μισέλ είπε ότι ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν έχει προσωπικό ρόλο να διαδραματίσει καθιστώντας σαφές ότι θα υπάρχει πλήρης σεβασμός όλων των πολιτών και του διεθνούς δικαίου. Ο Μισέλ πρόσθεσε ότι η προσωπική επικοινωνία του Αζέρου Προέδρου Αλίεφ, μπορεί να κάνει τη διαφορά, καθώς και ο ρόλος της διεθνούς κοινότητας.
Όσον αφορά την ευρύτερη διαδικασία, ο Πρόεδρος Μισέλ τόνισε την ανάγκη το Αζερμπαϊτζάν να επιβεβαιώσει εκ νέου το σεβασμό του για την εδαφική ακεραιότητα της Αρμενίας. Ο Αλίεφ επιβεβαίωσε την προηγούμενη συμφωνία, λέγοντας ότι δεν υπήρχε ποτέ εδαφική αξίωση επί της Αρμενίας. Όσον αφορά την οριοθέτηση των συνόρων, ο Ιλχάν Αλίεφ είπε ότι ανέκαθεν ήταν οι Αρμένιοι αυτοί που εμπόδιζαν τη διαδικασία και πρόσθεσε ότι η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν χρειάζονται υποστήριξη για να διεκπεραιωθεί γρήγορα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας