Με αφορμή γιορτή των βουδιστών, η πρώην ηγέτιδα της Μιανμάρ Αούνγκ Σαν Σου Τσι, η οποία βρίσκεται υπό κράτηση από τότε που έγινε το στρατιωτικό πραξικόπημα στη χώρα, το 2021, έλαβε μερική χάρη στο πλαίσιο αμνηστίας που χορήγησε η χούντα και η οποία αφορά πάνω από 7.000 κρατούμενους.
«Ο πρόεδρος του συμβουλίου που διοικεί το κράτος έδωσε χάρη, βάσει του νόμου περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αούνγκ Σαν Σου Τσι, η οποία είχε καταδικαστεί από τα αρμόδια δικαστήρια», μετέδωσαν στα δελτία ειδήσεων τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Η χάρη που της δόθηκε αφορά πέντε από τις 19 καταδίκες με τη συνολική ποινή κάθειρξης, που της έχει επιβληθεί να μειώνεται κατά έξι χρόνια, από τα 33 στα 27. Η Αούνγκ Σαν Σου Τσι έχει καταδικαστεί για μια σειρά από κατηγορίες, μεταξύ των οποίων αυτή της διαφθοράς, της κατοχής παράνομων ασυρμάτων και της παραβίασης των περιορισμών για την COVID-19.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο του πολιτικού της κόμματος, την περασμένη εβδομάδα, η Αούνγκ Σαν Σου Τσι μεταφέρθηκε από το κελί της φυλακής όπου κρατείτο, σε κυβερνητικό κτίριο.
Η καθαιρεθείσα εκλεγμένη πρόεδρος της πρώην Βιρμανίας δεν έχει θεαθεί δημοσίως από τότε που συνελήφθη, μετά το πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου 2021, παρά μόνο μία φορά, σε φωτογραφίες κακής ποιότητας που ελήφθησαν από κρατικά μέσα ενημέρωσης, σε αίθουσα δικαστηρίου της Ναϊπιντάου, της πρωτεύουσας που έχτισε στην ζούγκλα ο στρατός.
Η κατάσταση της υγείας της 78χρονης πολιτικού, η οποία έχει τιμηθεί με Νόμπελ Ειρήνης, προκαλεί ανησυχίες από τότε που συνελήφθη, ιδίως κατά τη διάρκεια της εκδίκασης των υποθέσεων εναντίον της από δικαστήριο της χούντας, το οποίο την υποχρέωνε να παρίσταται σχεδόν καθημερινά στις ακροαματικές διαδικασίες.
Τον Ιούλιο, ο υπουργός Εξωτερικών της Ταϊλάνδης Ντον Πραμουντουϊνάι δήλωσε ότι συνάντησε την Αούνγκ Σαν Σου Τσι στο κελί της, στην πρώτη συνάντηση που έχει γίνει γνωστό ότι είχε με κάποιον ξένο απεσταλμένο, από τότε που συνελήφθη.
Το πραξικόπημα βύθισε τη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας σε σύγκρουση που, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, έχει αναγκάσει πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.
Στην Μιανμάρ δίνεται συχνά αμνηστία σε χιλιάδες κρατούμενους με αφορμή βουδιστικές γιορτές.
Διεθνείς αντιδράσεις
Οι στρατιωτικοί «παίζουν ένα εγκληματικό παιγνίδι με μια πολιτική κρατούμενη», αντέδρασε μετά την ανακοίνωση της είδησης σε δηλώσεις του στο AFP ο ανεξάρτητος ειδικός Ντέιβιντ Μάθιεσον. «Οι κατηγορίες που διατηρήθηκαν εναντίον της είναι παράλογες και η αφαίρεση έξι ετών κάθειρξης δεν είναι πράξη ελέους», σημείωσε.
Η χούντα θέλει «να δώσει την εντύπωση ότι υπάρχει μετριοπάθεια και διάλογος, ενώ στην πραγματικότητα δεν υφίσταται αυτό», τόνισε εξάλλου ο Φιλ Ρόμπερτσον, αναπληρωτής διευθυντής του τμήματος για την Ασία του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).
Η μείωση της ποινής της Αούνγκ Σαν Σου Τσι δείχνει τον αυθαίρετο χαρακτήρα των στρατιωτικών δικαστηρίων της χούντας, υπερθεμάτισε επίσης ο Τζο Φρίμαν, εκπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστίας για την Μιαμάρ. «Όσοι πιάνονται στα νύχια της δεν γνωρίζουν ποτέ τι μπορεί να τους συμβεί», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τοπική οργάνωση, πάνω από 24.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί από τότε που οι στρατιωτικοί εκδίωξαν από την εξουσία την κυβέρνηση της Αούνγκ Σαν Σου Τσι, το 2021.
Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που είχε επιβληθεί παρατάθηκε χθες, Δευτέρα, από τη χούντα, κατά έξι μήνες, σύμφωνα με τα επίσημα μέσα ενημέρωσης, κάτι το οποίο οδηγεί θεωρητικά σε αναβολή των εκλογών που αναμενόταν αρχικά να διεξαχθούν αυτόν τον μήνα.
Η Αούνγκ Σαν Σου Τσι παραμένει εξαιρετικά δημοφιλής στην Μιανμάρ, μολονότι η διεθνής εικόνα της αμαυρώθηκε από τη συμφωνία της για διαμοιρασμό της εξουσίας με τους στρατηγούς και την αποτυχία της να υπερασπιστεί την διωκόμενη μειονότητα των Ροχίνγκια.
Πολλοί υπέρμαχοι της δημοκρατίας απαρνήθηκαν τη βασική της αρχή για τη μη χρήση βίας και πήραν τα όπλα για να απαλείψουν οριστικά την κυριαρχία του στρατού στην πολιτική και την οικονομία της χώρας.
Ο στρατός αιτιολόγησε το πραξικόπημά του, επικαλούμενος φερόμενη εκτεταμένη εκλογική νοθεία κατά τις εκλογές του Νοεμβρίου 2020, πυροδοτώντας τεράστιες διαδηλώσεις και αιματηρή καταστολή.
Το κόμμα της Αούνγκ Σαν Σου Τσι, η Εθνική Ένωση για τη Δημοκρατία (NLD) είχε σαρώσει στις εκλογές αυτές και οι διεθνείς παρατηρητές είχαν δηλώσει τότε ότι ήταν ως επί το πλείστον ελεύθερες και δίκαιες.
►Μερική χάρη δόθηκε σήμερα επίσης στον πρώην πρόεδρο Ουίν Μιντ για δύο καταδίκες του, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία διευκρίνισαν ότι 125 ξένοι κρατούμενοι έλαβαν επίσης χάρη και αφέθηκαν ελεύθεροι. Επίσης στο πλαίσιο της αμνηστίας που χορηγήθηκε, μετατράπηκε σε ισόβια κάθειρξη η θανατική ποινή που είχε επιβληθεί σε ορισμένους κρατούμενους.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας