Η ελεγχόμενη από τον στρατό κυβέρνηση της Μιανμάρ παρέτεινε για άλλους έξι μήνες την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που επέβαλε όταν ο στρατός κατέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα πριν από περίπου δυόμισι χρόνια, ανέφεραν σήμερα τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, κάτι που σημαίνει περαιτέρω καθυστέρηση στις εκλογές που επρόκειτο να πραγματοποιηθούν τον Αύγουστο.
Η σχετική απόφαση εγκρίθηκε από το Εθνικό Συμβούλιο Άμυνας και Ασφάλειας, το οποίο αποτελείται από στρατιωτικούς αξιωματούχους, μετέδωσε ο δημόσιος τηλεοπτικός σταθμός MRTV.
Η ανακοίνωση αυτή ισοδυναμεί με παραδοχή ότι ο στρατός δεν ασκεί αρκετό έλεγχο για να οργανώσει τις κάλπες και δεν κατάφερε να υποτάξει την ευρεία αντίθεση στη στρατιωτική εξουσία, η οποία περιλαμβάνει ολοένα και μεγαλύτερη πρόκληση ένοπλης αντίστασης καθώς και μη βίαιες διαμαρτυρίες και πολιτική ανυπακοή, παρά το γεγονός ότι ο στρατός έχει τεράστιο πλεονέκτημα σε ανθρώπινο δυναμικό και όπλα.
Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε όταν τα στρατεύματα συνέλαβαν την εκλεγμένη ηγέτιδα Αούνγκ Σαν Σου Τσι και κορυφαίους αξιωματούχους της κυβέρνησής της και μέλη του κόμματός της «Εθνική Συμμαχία για τη Δημοκρατία» την 1η Φεβρουαρίου 2021. Η ανάληψη της εξουσίας απ' τον στρατό ανέτρεψε χρόνια προόδου προς τη δημοκρατία μετά από πέντε δεκαετίες στρατιωτικής διακυβέρνησης.
Μέχρι σήμερα 3.857 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τις δυνάμεις ασφαλείας, σύμφωνα με έναν απολογισμό που τηρεί η ανεξάρτητη Ένωση Βοήθειας για Πολιτικούς Κρατουμένους.
Το σύνταγμα του 2008 που θεσπίστηκε από τη χούντα επιτρέπει στον στρατό να κυβερνά τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για ένα χρόνο, με δύο πιθανές εξάμηνες παρατάσεις εάν δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη οι προετοιμασίες για νέες κάλπες, πράγμα που σημαίνει ότι το χρονικό όριο έληξε στις 31 Ιανουαρίου φέτος.
Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης επιτρέπει στον στρατό να αναλάβει όλες τις κυβερνητικές λειτουργίες, δίνοντας στον επικεφαλής του κυβερνώντος στρατιωτικού συμβουλίου, Ανώτερο Στρατηγό Min Aung Hlaing, νομοθετικές, δικαστικές και εκτελεστικές εξουσίες.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας