Μυστική συνάντηση πραγματοποίησαν στη Σιγκαπούρη, στο περιθώριο της συνόδου ασφαλείας «Διάλογος της Σάνγκρι-Λα», ανώτεροι αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών περίπου δώδεκα χωρών του κόσμου. Επαφές αυτού του είδους έχουν πραγματοποιηθεί ξανά στο παρελθόν ωστόσο έμεναν στη σκιά με ελάχιστους ανθρώπους να μαθαίνουν γι' αυτές, πόσο μάλλον το περιεχόμενό τους.
Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, που επικαλείται πέντε διαφορετικές πηγές που έχουν γνώση της συνάντησης και, για ευνόητους λόγους, μίλησαν σε καθεστώς ανωνυμίας. Οι πηγές αυτές ανέφεραν ότι τέτοιες συναντήσεις διοργανώνονται από την κυβέρνηση της Σιγκαπούρης και διεξάγονται διακριτικά σε ξεχωριστό χώρο, παράλληλα με τη ασιατική σύνοδο κορυφής για την ασφάλεια εδώ και αρκετά χρόνια, ωστόσο δεν έχουν διαρρεύσει στο παρελθόν.
Το ενδιαφέρον αυτής της συνάντησης, σύμφωνα με το πρακτορείο είναι ότι, εκτός από τις ΗΠΑ, που εκπροσωπήθηκαν από τη Διευθύντρια της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Αβρίλ Χέινς, στη σύνοδο ήταν παρούσα και η Κίνα, παρά τις εντάσεις ανάμεσα στο Πεκίνο και την Ουάσιγκτον. Επίσης, παραβρέθηκε ο επικεφαλής της ινδικής υπηρεσίας πληροφοριών, Σαμάντ Γκοέλ, αλλά δεν παρέστη εκπρόσωπος των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών.
Το θέμα αποκτά ενδιαφέρον, καθώς δείχνει μια έστω δειλή προσπάθεια προσέγγισης ΗΠΑ και Κίνας, με δεδομένο ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν την Παρασκευή ότι ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς επισκέφθηκε την Κίνα τον περασμένο μήνα για συνομιλίες με Κινέζους ομολόγους τους, καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν επιδιώκει να ενισχύσει την επικοινωνία με το Πεκίνο.
Πηγή του πρακτορείου, πρόσωπο που είχε γνώση των συζητήσεων, «η συνάντηση είναι ένα σημαντικό στοιχείο στη διεθνή ατζέντα», αλλά «δεδομένου του φάσματος των χωρών που εμπλέκονται, δεν είναι ένα φεστιβάλ εμπορίου τέχνης, αλλά ένας τρόπος προώθησης μιας βαθύτερης κατανόησης των προθέσεων και των αποτελεσμάτων». Και πρόσθεσε ότι «υπάρχει ένας άδηλος κώδικας μεταξύ των υπηρεσιών πληροφοριών, που προβλέπει ότι μπορούν να μιλήσουν μεταξύ τους, όταν η πιο επίσημη και ανοιχτή διπλωματία είναι πιο δύσκολη - είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας σε περιόδους έντασης και η εκδήλωση της Σιγκαπούρης συμβάλλει στην προώθηση αυτού του άτυπου διαλόγου».
Την πληροφορία εμμέσως επιβεβαίωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Σιγκαπούρης, ο οποίος είπε ότι παράλληλα με τον Διάλογο Shangri-La, «οι συμμετέχοντες, συμπεριλαμβανομένων ανώτερων αξιωματούχων από υπηρεσίες πληροφοριών, εκμεταλλεύονται επίσης την ευκαιρία για να συναντήσουν τους ομολόγους τους» και πως «το υπουργείο Άμυνας της Σιγκαπούρης μπορεί να διευκολύνει ορισμένες από αυτές τις διμερείς ή πολυμερείς συναντήσεις», σημειώνοντας ότι «οι συμμετέχοντες βρήκαν τέτοιες συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν στο περιθώριο του (διαλόγου) επωφελής».
Η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Σιγκαπούρη αρνήθηκε ότι είχε πληροφορίες για τη συνάντηση, ενώ οι κυβερνήσεις της Κίνας και της Ινδίας δεν απάντησαν αμέσως στα αιτήματα για σχολιασμό.
Αυτό που όλοι γνωρίζουν είναι ότι οι ΗΠΑ, η Βρετανία, ο Καναδάς, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία συνεργάζονται στο πλαίσιο του δικτύου Five Eyes, για να συγκεντρώσουν και να μοιραστούν ένα ευρύ φάσμα πληροφοριών και οι αξιωματούχοι πληροφοριών τους συναντώνται συχνά.
Τι συζητήθηκε
Όπως επισημαίνει το πρακτορείο, αν και λίγες λεπτομέρειες ήταν διαθέσιμες για τις συγκεκριμένες συζητήσεις στη Σιγκαπούρη, ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία και το διακρατικό έγκλημα περιλαμβάνονταν στις συνομιλίες της Παρασκευής, σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει τις συζητήσεις, ενώ το απόγευμα της Πέμπτης, οι αρχηγοίτων υπηρεσιών πληροφοριών πραγματοποίησαν άτυπη συγκέντρωση.
Άλλη πηγή επισήμανε ότι ο τόνος στη συνάντηση ήταν συνεργατικός και συνεργατικός και όχι συγκρουσιακός.
Ο Διάλογος Shangri-La
Ο Διάλογος Shangri-La πραγματοποιείται κάθε χρόνο στη Σιγκαπούρη, με θέματα διεθνούς ασφαλείας. Φέτος, στον κύριο διάλογο για την ασφάλεια, περισσότεροι από 600 εκπρόσωποι από 49 χώρες πραγματοποίησαν τριήμερες συνόδους ολομέλειας, καθώς και διμερείς και πολυμερείς συναντήσεις κεκλεισμένων των θυρών στο ξενοδοχείο «Shangri-La».
Παρέστησαν και μίλησαν ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Άντονι Αλμπανέζι, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν, ο υπουργός Άμυνας της Κίνας Λι Σανγκφού, αλλά και οι ομόλογοί τους από τη Βρετανία, την Ιαπωνία, τον Καναδάς, την Ινδονησία και τη Νότια Κορέα.
Η Αβρίλ Χέινς ήταν μεταξύ των επίσημων αντιπροσώπων των ΗΠΑ στον Διάλογο Shangri-La και σε ένα από τα τραπέζια για την κυβερνοασφάλεια στην κύρια συνάντηση, και απαντώντας σε ερώτηση Κινέζου στρατιωτικού, είπε ότι η συνεργασία μεταξύ των χωρών είναι απαραίτητη.
«Είναι απολύτως κρίσιμο, ακόμη και όταν υπάρχει δυσπιστία, ακόμη και όταν αντιμετωπίζετε ουσιαστικά αντιπάλους, να προσπαθείτε να επιλύσετε και να συνεργαστείτε σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και επίσης να προσπαθήσετε να διαχειριστείτε την πιθανότητα κλιμάκωσης», είπε η επικεφαλής των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.