Η Ουάσιγκτον συμφώνησε να αναπτύσσει περιοδικά αμερικανικά πυρηνικά υποβρύχια στη Νότια Κορέα και να εμπλέκει τη Σεούλ στις επιχειρήσεις πυρηνικού σχεδιασμού της.Σε αντάλλαγμα, η Νότια Κορέα συμφώνησε να μην αναπτύξει τα δικά της πυρηνικά όπλα.
Η Διακήρυξη της Ουάσιγκτον θα ενισχύσει τη συνεργασία των συμμάχων για την αποτροπή επίθεσης της Βόρειας Κορέας, δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.
Η ανησυχία έχει αυξηθεί και στις δύο πλευρές για την πυρηνική απειλή που εκπροσωπεί η Βόρεια Κορέα. Η Πιονγκγιάνγκ αναπτύσσει τακτικά πυρηνικά όπλα που μπορούν να στοχεύουν τη Νότια Κορέα και βελτιώνει τα όπλα μεγάλου βεληνεκούς της που μπορούν να φτάσουν στην ηπειρωτική χώρα των ΗΠΑ.
Η Ουάσινγκτον έχει ήδη υποχρέωση από τη συνθήκη να υπερασπιστεί τη Νότια Κορέα και έχει δεσμευτεί προηγουμένως να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα εάν χρειαστεί. Αλλά ορισμένοι στη Νότια Κορέα έχουν αρχίσει να αμφιβάλλουν για αυτή τη δέσμευση και ζητούν από τη χώρα να συνεχίσει το δικό της πυρηνικό πρόγραμμα.
Ο Πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Yoon Suk-yeol, ο οποίος βρέθηκε στον Λευκό Οίκο για επίσημη επίσκεψη, δήλωσε ότι η Διακήρυξη της Ουάσιγκτον σηματοδοτεί μια «άνευ προηγουμένου» δέσμευση των ΗΠΑ να ενισχύσουν την άμυνα, να αποτρέψουν επιθέσεις και να προστατεύσουν τους συμμάχους των ΗΠΑ χρησιμοποιώντας πυρηνικά όπλα. Η νέα συμφωνία είναι αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων που διεξήχθησαν κατά τη διάρκεια αρκετών μηνών, σύμφωνα με υψηλόβαθμο διοικητικό στέλεχος.
Η νέα συμφωνία προβλέπει ότι οι ΗΠΑ θα κάνουν πιο ορατές τις αμυντικές τους δεσμεύσεις στέλνοντας ένα πυρηνικό υποβρύχιο στη Νότια Κορέα για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια, μαζί με άλλα στρατηγικά μέσα, συμπεριλαμβανομένων των βομβαρδιστικών με πυρηνική ικανότητα. Οι δύο πλευρές θα αναπτύξουν επίσης μια πυρηνική συμβουλευτική ομάδα για να συζητήσουν θέματα πυρηνικού σχεδιασμού.
Οι πολιτικοί στη Σεούλ πιέζουν εδώ και καιρό την Ουάσιγκτον να τους εμπλέξει περισσότερο στον σχεδιασμό για το πώς και πότε θα χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα κατά της Βόρειας Κορέας. Καθώς το πυρηνικό οπλοστάσιο της Βόρειας Κορέας έχει αυξηθεί σε μέγεθος και πολυπλοκότητα, οι Νοτιοκορεάτες έχουν γίνει επιφυλακτικοί σχετικά με το να μείνουν στο σκοτάδι για το τι θα έκανε τον κ. Μπάιντεν να πατήσει το πυρηνικό κουμπί για λογαριασμό τους.
Ο φόβος ότι η Ουάσιγκτον μπορεί να εγκαταλείψει τη Σεούλ έχει οδηγήσει σε εκκλήσεις προς τη Νότια Κορέα να αναπτύξει τα δικά της πυρηνικά όπλα. Όμως, τον Ιανουάριο, ο κ. Yoon ανησύχησε τους πολιτικούς στην Ουάσιγκτον, όταν έγινε ο πρώτος πρόεδρος της Νότιας Κορέας που έθεσε αυτή την ιδέα ξανά στο τραπέζι εδώ και δεκαετίες.
Ξαφνικά έγινε σαφές στις ΗΠΑ ότι τα καθησυχαστικά λόγια και οι χειρονομίες δεν θα λειτουργούσαν πλέον και αν ήταν να αποτρέψουν τη Νότια Κορέα από το να θέλει να κατασκευάσει τις δικές της βόμβες, θα έπρεπε να προσφέρει κάτι συγκεκριμένο. Επιπλέον, ο κ. Yoon είχε ξεκαθαρίσει ότι περίμενε να επιστρέψει στην πατρίδα του έχοντας σημειώσει «απτή» πρόοδο.
Η Duyeon Kim, από το Κέντρο για μια Νέα Αμερικανική Ασφάλεια, είπε ότι ήταν "μεγάλη νίκη" για τη Νότια Κορέα να εμπλακεί στον πυρηνικό σχεδιασμό. «Μέχρι τώρα, οι ασκήσεις επί χάρτου θα τελείωναν πριν από την απόφαση της Ουάσιγκτον να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα», είπε η κ. Κιμ. «Οι ΗΠΑ θεωρούσαν ότι τέτοιες πληροφορίες ήταν πολύ διαβαθμισμένες για να τις μοιραστούν, αλλά είναι σημαντικό να εξασκηθούν και να εκπαιδευτούν για αυτό το σενάριο, δεδομένου του τύπου πυρηνικών όπλων που παράγει η Βόρεια Κορέα».
Αυτή η νέα Πυρηνική Συμβουλευτική Ομάδα προβλέπει το πλαίσιο, παρέχοντας την αυξημένη συμμετοχή που ζητά η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας. Αλλά το μεγαλύτερο ερώτημα είναι αν θα κατευνάσει τις ανησυχίες του κοινού. Δεν υπονοεί μια πλήρη δέσμευση από τις ΗΠΑ ότι θα χρησιμοποιούσαν πυρηνικά όπλα για να υπερασπιστούν τη Νότια Κορέα εάν η Βόρεια Κορέα επιτεθεί.
Ωστόσο, την Τετάρτη ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε: «Μια πυρηνική επίθεση από τη Βόρεια Κορέα εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών ή των συμμάχων και εταίρων της είναι απαράδεκτη και θα οδηγήσει στο τέλος οποιουδήποτε καθεστώτος θα προβεί σε μια τέτοια ενέργεια». Σε αντάλλαγμα, οι ΗΠΑ ζήτησαν από τη Νότια Κορέα να παραμείνει ένα μη πυρηνικό κράτος και πιστός υποστηρικτής της μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων. Οι ΗΠΑ θεωρούν απαραίτητο να αποτρέψουν τη Νότια Κορέα από το να προχωρήσει σε πυρηνική ενέργεια, φοβούμενοι ότι εάν αποτύχει, τα βήματά της μπορεί να ακολουθήσουν και άλλες χώρες.
Αλλά αυτές οι δεσμεύσεις των ΗΠΑ είναι απίθανο να ικανοποιήσουν πλήρως την επιρροή, και όλο και πιο κραυγαλέα, ομάδας ακαδημαϊκών, επιστημόνων και μελών του κυβερνώντος κόμματος της Νότιας Κορέας που πίεζαν να εξοπλιστεί η Σεούλ.