Η χούντα στη Μιανμάρ επέκτεινε τον στρατιωτικό νόμο σε ολόκληρες επαρχίες, όπου ο στρατός είναι αντιμέτωπος με την σθεναρή αντίσταση ανταρτών, σύμφωνα με κρατικά μέσα ενημέρωσης, με αποτέλεσμα να καθυστερούν και οι εκλογές τις οποίες είχε υποσχεθεί το καθεστώς.
Η επέκταση του στρατιωτικού νόμου έχει στόχο «να καταστήσει πιο αποτελεσματικές τις δραστηριότητες για την εγγύηση της ασφάλειας, του κράτους δικαίου, της ειρήνης και της τοπικής ηρεμίας» υποστήριξε η κρατική εφημερίδα Global New Light of Myanmar.
Αφού την Τετάρτη παρέτεινε για έξι μήνες την κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε όλη τη χώρα, το καθεστώς επέβαλε στρατιωτικό νόμο σε 37 περιφέρειες οκτώ κρατιδίων και επαρχιών προσπαθώντας να εξαλείψει κάθε εστίες αντίστασης κατά του πραξικοπήματος.
Η νέα σημερινή ανακοίνωση έρχεται μετά τη χθεσινή «σιωπηλή» απεργία για την δεύτερη μαύρη επέτειο του στρατιωτικού πραξικοπήματος κατά την οποία φιλοδημοκρατικοί ακτιβιστές βγήκαν στους δρόμους.
Οι δρόμοι σε πολλές πόλεις ήταν ήρεμοι αφού οι διαδηλωτές προέτρεψαν τους πολίτες να μείνει στα σπίτια και ζήτησε από τις επιχειρήσεις να κλείσουν.
Η χώρα παραμένει στο χάος καθώς η φονική καταστολή προκάλεσε το ξέσπασμα ή την αναζωπύρωση συγκρούσεων σε πολλές περιοχές με το κίνημα να θρηνεί τουλάχιστον 2.900 νεκρούς και 18.000 συλληφθέντες.
Ο επικεφαλής της χούντας, Μιν Αούνγκ Χλάινγκ, παραδέχθηκε την Τετάρτη ότι περισσότερο από το ένα τρίτο των περιφερειών δεν βρίσκεται υπό τον πλήρη έλεγχο του στρατού.
Βάσει του στρατιωτικού νόμου, τα στρατοδικεία θα εξετάζουν τις ποινικές υποθέσεις, από την εσχάτη προδοσία ως την απαγόρευση «διασποράς ψευδών ειδήσεων», μια κατηγορία την οποία ο στρατός χρησιμοποιεί για να φυλακίζει δεκάδες δημοσιογράφους.
Όσοι καταδικάζονται δεν έχουν δικαίωμα να ασκήσουν έφεση, με εξαίρεση όσους καταδικαστούν σε θάνατο, με την εκτέλεση της ποινής αυτής να πρέπει να εγκρίνεται από τον Μιν Αούνγκ Χλάινγκ, γράφει η Global New Light of Myanmar.
Στις περιφέρειες στις οποίες επεκτάθηκε ο στρατιωτικός νόμος ο στρατός βρίσκεται συχνά αντιμέτωπος με «τις δυνάμεις άμυνας του λαού», που μάχονται κατά της χούντας, αλλά και με παραστρατιωτικές οργανώσεις εθνοτικών ομάδων.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας