Η Ιαπωνία ενέκρινε τη μεγαλύτερη στρατιωτική της δαπάνη από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, προειδοποιώντας ότι η Κίνα αποτελεί τη «μεγαλύτερη στρατηγική πρόκληση» που έχει δει η χώρα. Επίσης, περιέγραψε σχέδια για την ανάπτυξη μιας ικανότητας αντεπίθεσης που χρηματοδοτείται από αμυντικές δαπάνες ρεκόρ.
Τα σχέδια, που ανακοίνωσε σήμερα η ιαπωνική κυβέρνηση αντανακλούν τον αυξανόμενο συναγερμό για έναν πιο δυναμικό κινεζικό στρατό και ένα βορειοκορεατικό καθεστώς που συνεχίζει να βελτιώνει τις ικανότητες του στα πυρηνικά και βαλλιστικά όπλα.
Αλλά οι αλλαγές προκάλεσαν επίσης κριτική ότι η Ιαπωνία τον ειρηνισμό έπειτα από ι περισσότερες από επτά δεκαετίες όπως προστάζει το μεταπολεμικό σύνταγμά της.
Η Ιαπωνία στοχεύει να διπλασιάσει τις αμυντικές δαπάνες στο 2% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) τα επόμενα πέντε χρόνια, σε μια απόκλιση από τη μεταπολεμική δέσμευσή της να διατηρήσει τις δαπάνες στο 1% του ΑΕΠ.
Η αύξηση αυτή θα ευθυγραμμίσει την αμυντική δαπάνη της Ιαπωνίας με τις χώρες του ΝΑΤΟ και θα την καταστήσει την τρίτη μεγαλύτερη δύναμη στον κόσμο στον τομέα της άμυνας μετά τις ΗΠΑ και την Κίνα.
Σύμφωνα με τις αλλαγές, που περιγράφονται σε τρία έγγραφα, η Ιαπωνία θα αποκτήσει επίσης νέα όπλα που μπορούν να χτυπήσουν εχθρικούς στόχους σε απόσταση 1.000 χιλιομέτρων με πυραύλους που εκτοξεύονται από ξηρά ή θάλασσα, μια κίνηση που ορισμένοι πιστεύουν ότι παραβιάζει το σύνταγμά της που αποκηρύσσει τον πόλεμο.
Το άρθρο 9 του συντάγματος της Ιαπωνίας, που καταρτίστηκε από τις αμερικανικές δυνάμεις κατοχής μετά τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, αποκηρύσσει τον πόλεμο και απαγορεύει στην Ιαπωνία να χρησιμοποιήσει βία για την επίλυση διεθνών διαφορών. Ο στρατός της, γνωστός ως δυνάμεις αυτοάμυνας, περιορίζεται σε έναν αυστηρά αμυντικό ρόλο. Ωστόσο, οι επικριτές λένε ότι αυτό έχει αφήσει την Ιαπωνία ανεπαρκή για να ανταποκριθεί στις σημερινές απειλές για την ασφάλεια που θέτουν η Κίνα και η Βόρεια Κορέα.
Ενώ οι Ιάπωνες ψηφοφόροι ήταν παραδοσιακά επιφυλακτικοί σχετικά με την άμεση αναθεώρηση του συντάγματος, η δημόσια υποστήριξη για έναν πιο ισχυρό στρατό έχει αυξηθεί μετά τον πόλεμο της Ουκρανίας και εν μέσω φόβων ότι μια κινεζική εισβολή στην Ταϊβάν θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για την ασφάλεια της Ιαπωνίας.
Ένα από τα έγγραφα, η στρατηγική εθνικής ασφάλειας, αναφέρει ότι η Ιαπωνία αντιμετώπισε «το πιο σκληρό και περίπλοκο περιβάλλον εθνικής ασφάλειας από το τέλος του πολέμου» και ξεχώρισε την Κίνα ως «τη μεγαλύτερη στρατηγική πρόκληση ποτέ για τη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας της Ιαπωνίας», καθώς και μια «σοβαρή ανησυχία» για την Ιαπωνία και τη διεθνή κοινότητα.
Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Τόκιο, Rahm Emanuel, χαιρέτισε τις στρατηγικές ως «ένα σημαντικό ορόσημο» για τις σχέσεις ΗΠΑ-Ιαπωνίας και για να γίνει ένας «ελεύθερος και ανοιχτός Ινδο-Ειρηνικός» εφικτή πραγματικότητα.
Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας μετονόμασε αυτό που είναι γνωστό ως προληπτικό χτύπημα σε «ικανότητα αντεπίθεσης», προφανώς για να τονίσει ότι θα χρησιμοποιηθεί αυστηρά για αυτοάμυνα όταν η χώρα βρεθεί αντιμέτωπη με σημάδια επικείμενης επίθεσης.
Παρά τη λεπτή διατύπωση της στρατηγικής, η κύρια απειλή είναι η Κίνα, για την οποία η Ιαπωνία έπρεπε να προετοιμαστεί «χρησιμοποιώντας την απειλή της Βόρειας Κορέας ως κάλυμμα», δήλωσε ο Tomohisa Takei, ένας απόστρατος αξιωματικός της ναυτικής δύναμης αυτοάμυνας.
Παρά τη συναίνεση της κυβέρνησης σχετικά με τη φύση και τη σοβαρότητα των απειλών για την ασφάλεια της Ιαπωνίας, το κυβερνών Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα διχάζεται σχετικά με τον τρόπο χρηματοδότησης της αύξησης των αμυντικών δαπανών.
Ο πρωθυπουργός, Φούμιο Κισίντα, έχει αντιταχθεί στις εκκλήσεις για χρήση κρατικών ομολόγων για την πληρωμή των αμυντικών δαπανών, που υπολογίζονται σε 320 δισεκατομμύρια δολάρια τα επόμενα πέντε χρόνια, επιλέγοντας αντ 'αυτού να παίξει με αυξήσεις φόρων που το κόμμα του και ο κυβερνητικός του εταίρος, Komeito, ενέκρινε σήμερα, Παρασκευή.
Αλλά οι αυξήσεις φόρων θα μπορούσαν να αποδειχθούν αντιδημοφιλείς. Σε μια δημοσκόπηση που διεξήχθη τον περασμένο μήνα από το Fuji TV, το 66% των ερωτηθέντων αντιτάχθηκαν στους υψηλότερους φόρους για να πληρώσουν για μεγαλύτερο στρατό.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας