Ρίγη στις διεθνείς κεφαλαιαγορές προκάλεσαν χθες οι συνεχιζόμενες διαδηλώσεις των πολιτών στην Κίνα κατά της νέας καραντίνας και των άλλων μέτρων περιορισμού της ελευθερίας τους.
Οι κινητοποιήσεις και τα αλλεπάλληλα ρεκόρ κρουσμάτων κορονοϊού τις τελευταίες ημέρες ενέτειναν τους φόβους των επενδυτών για επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας στην πολυάνθρωπη χώρα και αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας.
Εκείνο που ανησυχεί περισσότερο τους ανθρώπους των αγορών δεν είναι βέβαια οι ατομικές ελευθέριες των Κινέζων πολιτών, αλλά το πώς θα αντιδράσει το Πεκίνο απέναντι στο νέο κύμα του κορονοϊού. Αν ξαναβγάλει την οικονομία από την πρίζα, με αυστηροποίηση των περιοριστικών μέτρων και καταστολή, τότε -λόγω του μεγέθους της κινεζικής οικονομίας- θα επηρεαστούν αρνητικά πολλές πλευρές της παγκόσμιας οικονομίας.
Η παγκόσμια αγορά πετρελαίου δέχθηκε έντονα χθες τις πιέσεις μιας τέτοιας προοπτικής. Το ενδεχόμενο μείωσης της κινεζικής ζήτησης για πετρέλαιο προκάλεσε έντονη αστάθεια στην αγορά και ενδοσυνεδριακή πτώση της τιμής του μπρεντ πάνω από 3%, στα 80,61 δολάρια ανά βαρέλι, που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από την αρχή του έτους (4 Ιανουαρίου). Για να ανακτήσει το μπρεντ αυτές τις απώλειες αργότερα χρειάστηκαν να πέσουν φήμες στην αγορά ότι την επόμενη Κυριακή ο ΟΠΕΚ θα ανακοινώσει νέα περικοπή στην παραγωγή του.
Η απόφαση που θα πάρει το καρτέλ, οι εξελίξεις στην Κίνα και το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων G7 και Ε.Ε. για την επιβολή πλαφόν στο ρωσικό αργό αποτελούν τους βασικούς παράγοντες που θα επηρεάσουν τις αποφάσεις των παικτών στις αγορές μακροπρόθεσμων συμβολαίων αργού και τις τιμές στη συνέχεια.
Το κύμα των διαδηλώσεων στην Κίνα προκάλεσε όμως χθες νευρικότητα και στα μεγάλα χρηματιστήρια της υφηλίου. Στην Ευρώπη, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600, δεχόμενος πίεση κυρίως από τον κλάδο της ενέργειας που υποχώρησε 1,3%, έκλεισε στο -0,6%, ο γερμανικός DAX στο -1,1%, ο γαλλικός CAC 40 στο -0,7% ενώ ο βρετανικός FTSE 100 στο -0,15%. Στη Wall Street, o Dow Jones περίπου δύο ώρες πριν από το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης υποχωρούσε πάνω από 1%, ενώ νωρίτερα στην Ασία οι απώλειες ξεπέρασαν το 1,1%.
Ολα δείχνουν ότι το τράνταγμα που δέχθηκαν χθες οι αγορές δεν θα είναι το τελευταίο. Τα νέα δεν είναι καλά για την παγκόσμια οικονομία και αυτό δεν οφείλεται μόνο στην Κίνα. Οι αναπτυγμένες οικονομίες, ιδίως οι ΗΠΑ και η Ευρώπη, καταγράφουν πτώση της οικονομικής δραστηριότητας λόγω των αυστηρότερων χρηματοπιστωτικών συνθηκών - οι οποίες αντίθετα με τις προθέσεις των κεντρικών τραπεζών συνεχίζουν να μη φέρνουν αποτέλεσμα απέναντι στον πληθωρισμό. Διόλου τυχαία, περίπου οι μισοί από τους ερωτηθέντες οικονομολόγους που συμμετείχαν σε πρόσφατη έρευνα του Bloomberg προβλέπουν ως επικρατέστερο σενάριο για την παγκόσμια οικονομία το 2023 τον στασιμοπληθωρισμό, δηλαδή συνεχιζόμενη επιβράδυνση της ανάπτυξης και διατήρηση του υψηλού πληθωρισμού.
Τη συνέχεια της οικονομικής επιβράδυνσης επιβεβαίωσε χθες και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου, διαπιστώνοντας εξασθένηση του διεθνούς εμπορίου καθώς οι παραγγελίες για εξαγωγικά αγαθά υποχωρούν και η ζήτηση για αποστολές εμπορευματοκιβωτίων και αεροπορικών φορτίων μειώνεται.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας