Tι συμβαίνει τον τελευταίο καιρό στην Κίνα; Σημειώνονται πράγματι οι μεγαλύτερες διαδηλώσεις από την εποχή της Τιεν Αν Μεν ή ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ κινδυνεύει να έρθει αντιμέτωπος με τη σοβαρότερη πρόκληση της μέχρι τώρα θητείας του, όπως διατείνονται αρκετά διεθνή ΜΜΕ;
Δεν είναι εύκολο να δοθεί απόλυτα σαφής απάντηση, όπως συμβαίνει συχνά σε ό,τι αφορά την Κίνα. Η σκληρή κρατική λογοκρισία σε συνδυασμό με την προκατάληψη των περισσότερων δυτικών μέσων δυσκολεύουν τη δουλειά ενός διεθνατζή που δεν βρίσκεται στο πεδίο.
Γνωρίζουμε ωστόσο ορισμένα αδιαμφισβήτητα γεγονότα, όπως ότι η παρατεταμένη πολιτική της μηδενικής Covid που εφαρμόζει η χώρα από την αρχή της πανδημίας δοκιμάζει τις αντοχές της οικονομίας κι έχει εξαντλήσει τα όρια εκατομμυρίων πολιτών.
Το τελευταίο διάστημα η Κίνα γνωρίζει αύξηση κρουσμάτων, γεγονός που οδηγεί σε νέα σκληρά τοπικά λοκντάουν. Τα νούμερα φαίνονται αστεία σε σχέση με τον πληθυσμό της. Xθες, για παράδειγμα, καταγράφτηκαν 38.503 νέα κρούσματα. Ομως, όσο κι αν για μας αυτά τα νούμερα μοιάζουν αμελητέα, δεν ταιριάζουν στην επίσημη κρατική πολιτική, συν το γεγονός ότι περίπου οι μισοί ηλικιωμένοι άνω των 80 παραμένουν ανεμβολίαστοι.
Τις μεμονωμένες φωνές διαμαρτυρίας, όπως πρόσφατα στο γιγαντιαίο εργοστάσιο της Foxconn όπου κατασκευάζονται προϊόντα της Apple κι εργάζονται και ταυτόχρονα ζουν για λόγους υγειονομικής προστασίας περίπου 300.000 άνθρωποι, διαδέχτηκε ένα κύμα διαδηλώσεων από την Παρασκευή σε αρκετές μεγάλες πόλεις, ανάμεσά τους στη Γουχάν, στη Σανγκάη και στην πρωτεύουσα Πεκίνο.
Αφορμή για αυτές τις τελευταίες διαδηλώσεις έδωσε η θανατηφόρα πυρκαγιά με 10 θύματα σε ουρανοξύστη που βρισκόταν σε καραντίνα στην πόλη Ουρούμκι, στη Βορειοδυτική Κίνα. Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα εναντίον της σκληρής πολιτικής κατά του κορονοϊού, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις ακούστηκαν και συνθήματα κατά της κυβέρνησης και του προέδρου Σι. Οι αρχές, όπως ήταν αναμενόμενο, απάντησαν με καταστολή, θύμα της οποίας υπήρξε και ο εικονολήπτης του BBC Εντουαρντ Λόρενς ο οποίος συνελήφθη και κρατήθηκε για αρκετές ώρες.
Xθες, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, χιλιάδες αστυνομικοί ήταν επί ποδός σε κεντρικά σημεία του Πεκίνου και άλλων πόλεων, κάνοντας σαφή, σύμφωνα με τις περισσότερες εκτιμήσεις, την πρόθεση της κυβέρνησης να βάλει τέλος στις διαδηλώσεις. Παράλληλα, ο ΟΗΕ κάλεσε τις κινεζικές αρχές να απαντήσουν στις διαδηλώσεις «μέσα στο πλαίσιο των διεθνώς αναγνωρισμένων ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Ο Τσεν Νταογίν, πολιτικός επιστήμονας που παλιότερα δίδασκε στο Πανεπιστήμιο της Σανγκάης, είπε στην Guardian ότι από τη στιγμή που οι διαμαρτυρίες αυτές είναι ανοργάνωτες, ασυντόνιστες και χωρίς κάποιο κοινό αίτημα, δεν συνιστούν σοβαρή απειλή για την κυβέρνηση. «Δεν αποκλείεται μάλιστα να ενισχύσουν ακόμα περισσότερο την εξουσία του Σι μέσα στο Κομμουνιστικό Κόμμα», σχολίασε.
Ο Χάουαρντ Ζανγκ, διευθυντής του κινεζικού παραρτήματος του BBC, βλέπει πίσω από τις τελευταίες διαδηλώσεις τη συσσωρευμένη δυσαρέσκεια από τους περιορισμούς της πολιτικής μηδενικής Covid που «έχουν οδηγήσει τους ανθρώπους στα όριά τους, ψυχικά και σωματικά». «Ναι, ορισμένοι φώναζαν πολιτικά συνθήματα», σχολιάζει, «όμως αυτό που ζητά απλά η πλειονότητα είναι «δώστε μας πίσω μια φυσιολογική ζωή»».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας