• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.6°C / 20.8°C
  2 BF
  55%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 12.7°C / 16.9°C
  2 BF
  56%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  21°C 16.5°C / 21.0°C
  1 BF
  50%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 9.9°C / 12.7°C
  0 BF
  62%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  1 BF
  71%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  14°C 12.7°C / 13.7°C
  0 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 7.6°C / 10.1°C
  3 BF
  57%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  2 BF
  49%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 19.9°C / 22.5°C
  4 BF
  56%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.8°C / 17.9°C
  4 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.8°C / 21.4°C
  6 BF
  49%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.7°C / 15.7°C
  1 BF
  88%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  0 BF
  72%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 17.3°C
  0 BF
  58%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.1°C / 18.3°C
  2 BF
  59%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.8°C / 21.6°C
  4 BF
  47%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.9°C / 21.0°C
  3 BF
  53%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 13.3°C / 16.6°C
  2 BF
  61%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  14°C 10.7°C / 14.4°C
  2 BF
  60%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  8°C 8.0°C / 8.0°C
  1 BF
  79%

Παζάρι της Κανταχάρ

 

Περιήγηση στην Κανταχάρ και στους αρχαιολογικούς χώρους

 • A-
 • A+

Η Κανταχάρ (η Αλεξάνδρεια εν Αραχωσία των Αρχαίων Ελλήνων) είναι η δεύτερη σε μέγεθος πόλη του Αφγανιστάν, η παλιά του πρωτεύουσα, το κέντρο της φυλής των Παστούν και η ψυχή της αντίστασης εναντίον της αμερικάνικης κατοχής. Εδώ έχει την έδρα του ο ηγέτης του Ισλαμικού Εμιράτου, ο Αkhundzada, ένας άνθρωπος μύθος.

Πριν ξεκινήσουμε την περιήγηση μας στην Κανταχάρ, όπως κάνουμε κάθε φορά που φτάνουμε σε ένα σταθμό του ταξιδιού μας, επισκεφθήκαμε τις αρχές για να επικυρώσουν την άδεια μας. Μας δέχθηκε ο τοπικός διευθυντής του υπουργείου πληροφόρησης και πολιτισμού, ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του καθεστώτος.

Μας είπε για τους Αφγανούς μετανάστες στην Ελλάδα που αποτελούν σύνδεσμο φιλίας ανάμεσα στους δύο λαούς και η συζήτηση πέρασε στον ρόλο του Μ. Αλεξάνδρου και τον επιγόνων του στην αφγανική ιστορία. Μας ξάφνιασε όταν αναφέρθηκε σε μια περιοχή της Κανταχάρ στην οποία, όπως μας εξήγησε, βρισκόταν το στρατόπεδο του Μ. Αλεξάνδρου, ο οποίος χτίζοντας την Κανταχάρ έστησε την σκηνή του μέσα σε ένα πορτοκαλεώνα.

Μείναμε έκπληκτοι γιατί δεν είχαμε ακούσει ποτέ τίποτα για μια τέτοια αρχαιολογική θέση. Μας δήλωσε την πρόθεση του Εμιράτου να προχωρήσει στην ανασκαφή, αλλά καθώς το αφγανικό κράτος είναι φτωχό θα χρειαζόταν την ελληνική βοήθεια μια και το αντικείμενο αφορά την ιστορία και των δύο λαών.

Οι υπάλληλοι του υπουργείου μας οδήγησαν σε μια αίθουσα στην οποία φυλάσσονται τα αντικείμενα του μουσείου της Κανταχάρ και μας έδειξαν κάποια κομμάτια που βρέθηκαν στην εν λόγω θέση. Αναφέρθηκαν σε μια πλάκα γραμμένη στα ελληνικά που χάθηκε μεν στη διάρκεια του πολέμου, αλλά υπάρχουν οι φωτογραφίες της, τις οποίες υποσχέθηκαν να μας στείλουν.

Μετά μπήκαμε στα αυτοκίνητα και πήγαμε να επισκεφθούμε την θέση. Δεν υπήρχε πλέον ούτε πορτοκαλεώνας ούτε δέντρα αλλά πλινθόχτιστα σπίτια και ένας χωμάτινος λόφος που οι ντόπιοι πιστεύουν πως ήταν το ανάκτορο του Αλέξανδρου. Η θέση ήταν φυσικά οχυρή και ιδιαίτερα κατάλληλη για στρατόπεδο.

Θέση στην οποία πιστεύεται ότι ήταν το στρατόπεδο του Μ. Αλεξάνδρου

Φωτό: Γιώργος Λιερός

Έχουν βρεθεί εδώ αντικείμενα πολύ παλαιότερα της έλευσης του Αλέξανδρου, κάποια από τα οποία είδαμε στο μουσείο και χρονολογούνται στα 2500 χρόνια π. Χ. Σε κάθε περίπτωση φαίνεται ότι πρόκειται για μία θέση με μεγάλη αρχαιολογική σημασία.

Περιοχή στην οποία θεωρείται ότι στρατοπέδευσε ο Μ. Αλέξανδρος (Αλεξάνδρεια εν Αραχωσία)

Φωτό: Γιώργος Λιερός

Και κάτι ακόμα, ας συγκρίνουμε την αδιαφορία που έδειξε το ελληνικό κράτος για τις έρευνες του Βίκτωρα Σαρηγιαννίδη (Θα ακολουθήσει στα πλαίσια αυτού του αφιερώματος  σχετικό άρθρο του Στέλιου Ελληνιάδη) με την εναγώνια προσπάθεια των αξιωματούχων του Εμιράτου να βρουν πόρους για να προχωρήσουν έργα σημαντικά όχι μόνο για την ιστορία της χώρας τους, αλλά και της δικής μας.

Ένα στέλεχος του υπουργείου, ένας πολύ όμορφος και εξαιρετικά καλλιεργημένος νεαρός, ανέλαβε να μας συνοδεύσει για την συνέχεια της περιήγησης μας στην πόλη. Η παρουσία του θα μας προσθέσει μια αίσθηση ασφαλείας, καθώς η Κανταχάρ είναι μια ιδιαίτερα συντηρητική πόλη: σχεδόν καμία γυναίκα δεν κυκλοφορούσε χωρίς να καλύπτει πλήρως το πρόσωπο της με μπούργκα ή όπως αλλιώς.

Όμως και πάλι οι κάτοικοι θα αποδειχθούν ιδιαίτερα φιλικοί αλλά και εξαιρετικά περίεργοι γι αυτό το καινούργιο φρούτο: τουρίστας στην πόλη τους. Εδώ και αρκετά χρόνια, οι ολιγάριθμοι τουρίστες που έφταναν στο Αφγανιστάν φοβόνταν την Κανταχάρ και την απέφευγαν.

Στην αγορά της Κανταχάρ

Φωτό: Γιώργος Λιερός

Το πρόγραμμα της ημέρας ολοκληρώθηκε ομαλά. Αφού ξοδέψαμε κάμποση ώρα στην αγορά και φάγαμε εξαιρετικές τοπικές σπεσιαλιτέ στην πίσω αυλή ενός ονομαστού εστιατορίου της πόλης πληρώνοντας 5 ευρώ έκαστος καταλήξαμε στο ιερό του πανοφοριού του προφήτη (Da Kherqa Serif Ziarat), ένα από τα πιο σημαντικά προσκυνήματα του Αφγανιστάν.

Εικόνα από την αγορά της Κανταχάρ

Φωτό: Γιώργος Λιερός

Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε το μαυσωλείο του Ahmad Shah Durrani, πατέρα ιδρυτή του σύγχρονου Αφγανιστάν.

Το μαυσωλείο του Ahmad Shah Durrani

Φωτό: Γιώργος Λιερός

*Συγγραφέας

ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Σχετικά με το ταξίδι στο Αφγανιστάν
Το ταξίδι στο Αφγανιστάν είναι ένα σχέδιο που θέλαμε να πραγματοποιήσουμε εδώ και πολλά χρόνια. Φέτος, καθώς για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια έχουν κοπάσει οι μάχες, είναι μια θαυμάσια ευκαιρία.
Σχετικά με το ταξίδι στο Αφγανιστάν
ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Βρώμικα παιχνίδια στο Αφγανιστάν
Τον Αύγουστο του 2021, όταν οι Ταλιμπάν έμπαιναν θριαμβευτές στην Καμπούλ, 1800 κρατούμενοι προσκείμενοι στο ISIL-KP αφέθηκαν ελεύθεροι – κατά τους Ταλιμπάν τους ελευθέρωσε η κατοχική κυβέρνηση.
Βρώμικα παιχνίδια στο Αφγανιστάν
ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Από το Tillya Tepe στην Balkh (Βακτριανή)
Η αρχαία Βακτρία αποτέλεσε την πόλη των Ελληνοβακτριανών βασιλέων και ήταν εξίσου σημαντική για την αυτοκρατορία των Κούσαν. Εδώ ο Αλέξανδρος έζησε τρία ολόκληρα χρόνια και παντρεύτηκε τη Ρωξάνη.
Από το Tillya Tepe στην Balkh (Βακτριανή)