Χιλιάδες κάτοικοι του Σίδνεϋ έχουν κληθεί σήμερα να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους, καθώς υπάρχει κίνδυνος πλημμυρών στην περιφέρεια της μεγαλύτερης πόλης της Αυστραλίας, που πλήττεται από σφοδρές βροχοπτώσεις.
Οι δρόμοι είναι απροσπέλαστοι και έχουν εκδοθεί τουλάχιστον 18 εντολές εκκένωσης, οι οποίες αφορούν το δυτικό τμήμα του Σίδνεϋ, το οποίο είχε επηρεαστεί ιδιαίτερα και από τις μεγάλες πλημμύρες του Μαρτίου.
«Πρόκειται για μια έκτακτη κατάσταση που απειλεί ζωές», προειδοποίησε η Στέφανι Κουκ, υπουργός Εκτάκτων Καταστάσεων της Νέας Νότιας Ουαλίας, της οποίας πρωτεύουσα είναι το Σίδνεϋ.
Καθώς τις επόμενες ημέρες αναμένονται νέες πλημμύρες, η Κουκ έκανε λόγο για μια «κατάσταση που εξελίσσεται γρήγορα» και προειδοποίησε ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να «είναι έτοιμοι να απομακρυνθούν» άμεσα. Το φράγμα Ουαραγκάμπα είχε αρχίσει να υπερχειλίζει τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, τόνισε.
Στο Κάμντεν, νοτιοδυτικό προάστιο του Σίδνεϋ, όπου ζουν περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι, καταστήματα και ένα πρατήριο βενζίνης έχουν ήδη πλημμυρίσει.
Σύμφωνα με τις υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων, 29 άνθρωποι έχουν διασωθεί τις τελευταίες 24 ώρες ενώ έχουν γίνει περισσότερες από 1.400 κλήσεις για βοήθεια.
Τον Μάρτιο, 20 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις σφοδρές βροχοπτώσεις που έπληξαν το δυτικό Σίδνεϋ.
►25 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους την Πέμπτη στη βορειοανατολική Ινδία, όταν κατολίσθηση χτύπησε σιδηροδρομικό εργοτάξιο. Περίπου άλλοι 40 εξακολουθούν να αγνοούνται, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό των θυμάτων που δημοσιοποιήθηκε από την τοπική κυβέρνηση και τον στρατό.
Τη μεθεπομένη της καταστροφής, σωστικά συνεργεία και δυνάμεις ασφαλείας συνέχιζαν να ψάχνουν επιζώντες στον τόπο της καταστροφής, εργοτάξιο όπου κατασκευάζονταν σιδηροτροχιές στην πολιτεία Μανιπούρ, που θάφτηκε κάτω από τεράστιες ποσότητες λάσπης και βράχων.
Όμως τις προσπάθειές τους δυσχεραίνουν οι άσχημες μετεωρολογικές συνθήκες, ιδίως οι βροχές. Η κατάσταση «παραμένει πολύ σοβαρή», εκτίμησε ο επικεφαλής της πολιτειακής κυβέρνησης Ν. Μπίρεν Σινγκ, δημοσιοποιώντας τον νεότερο απολογισμό των θυμάτων, που κάνει λόγο για 25 νεκρούς.
Τα περισσότερα πτώματα που ανακτήθηκαν ανήκαν σε έφεδρους στρατιώτες που δούλευαν στο εργοτάξιο.
18 άνθρωποι βρέθηκαν ζωντανοί, σύμφωνα με δελτίο Τύπου του στρατού, όμως 12 στρατιώτες και 26 πολίτες αγνοούνται ακόμη.
Η απομονωμένη βορειοανατολική Ινδία πλήττεται τις τελευταίες εβδομάδες από σφοδρές βροχοπτώσεις που έχουν προκαλέσει κατολισθήσεις και πλημμύρες.
Στην αρχή της χρονιάς, τουλάχιστον 10 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας φυσικών καταστροφών έπειτα από βροχοπτώσεις ασυνήθιστης σφοδρότητας σε πολλές περιοχές.
Ειδικοί επισημαίνουν πως η κλιματική αλλαγή αυξάνει τα ακραία καιρικά φαινόμενα στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας και της Αυστραλίας. Εξάλλου, στη γιγαντιαία χώρα της Ασίας η ανέγερση φραγμάτων, η αποψίλωση των δασών και διάφορα αναπτυξιακά έργα συμβάλλουν στις καταστροφές, ενώ και η δεύτερη είναι τακτικά αντιμέτωπη με ξηρασία, καταστροφικές πυρκαγιές και επανειλημμένες πλημμύρες, λόγω των σφοδρών βροχοπτώσεων.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας