Nέο κύμα εγκλημάτων πολέμου και πιθανών εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας στη Μιανμάρ, όπου η χούντα έχει αυξήσει τις αεροπορικές επιδρομές και τις επιθέσεις εναντίον αμάχων, κατήγγειλε σήμερα η Διεθνής Αμνηστία σε έκθεσή της.
Ο στρατός αύξησε από τον Δεκέμβριο ως τον Μάρτιο τις επιθέσεις του στο ανατολικό τμήμα της χώρας, με τις χερσαίες δυνάμεις να προχωρούν σε εξωδικάστικές εκτελέσεις, να λεηλατούν και να πυρπολούν χωριά, αποκάλυψε η μη κυβερνητική οργάνωση
Οι επιδρομές έπληξαν σπίτια, υγειονομικές υποδομές, ναούς και εκκλησίες. «Σχεδόν σε όλες τις επιθέσεις που καταγράφηκαν, φαίνεται ότι παρόντες ήταν μόνο άμαχοι», υπογράμμισε η Διεθνής Αμνηστία. Το πυροβολικό εξαπέλυσε πολυήμερες επιθέσεις εναντίον χωριών, σύμφωνα με τις μαρτυρίες κατοίκων που συγκέντρωσε η ΜΚΟ.
Η Διεθνής Αμνηστία παρουσίασε πολλά περιστατικά, τα οποία ενδέχεται να αποτελούν εγκλήματα πολέμου στην Κάγια. Την παραμονή των Χριστουγέννων περισσότερα από 30 απανθρακωμένα πτώματα ανδρών, γυναικών και παιδιών εντοπίστηκαν στην περιοχή, μια σφαγή που αποδίδεται στον στρατό.
Τον Ιανουάριο οι στρατιώτες σκότωσαν έξι ανθρώπους που προσπαθούσαν να διαφύγουν στην Ταϊλάνδη διασχίζοντας ένα ποτάμι, ανέφερε η ΜΚΟ επικαλούμενη αυτόπτη μάρτυρα. Τον ίδιο μήνα καταυλισμός εκτοπισμένων έγινε στόχος αεροπορικής επίθεσης, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας άνδρας και δύο αδελφές.
Όλες αυτές οι επιχειρήσεις «είναι χαρακτηριστικές μιας πολιτικής συλλογικής τιμωρίας των αμάχων» που θεωρείται ότι στηρίζουν τους αντιπάλους της χούντας. «Εξαπολύουμε αεροπορικές επιδρομές όποτε αυτό κρίνεται απαραίτητο», επεσήμανε εκπρόσωπος του στρατιωτικού καθεστώτος.
Έχουν αιματοκυλήσει τη χώρα
Ο ΟΗΕ έχει ήδη καταγγείλει τη διάπραξη «πιθανών εγκλημάτων πολέμου κα εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας» μετά το πραξικόπημα. Σχεδόν 1.900 άμαχοι έχουν σκοτωθεί από τις δυνάμεις ασφαλείας, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά. Σχεδόν 14.000 έχουν συλληφθεί και περισσότεροι από 560.000 έχουν εκτοπιστεί.
Μετά το πραξικόπημα του Φεβρουαρίου του 2021 οι συγκρούσεις εντάθηκαν στο ανατολικό τμήμα της Μιανμάρ, κοντά στα σύνορα με την Ταϊλάνδη. Η χούντα δεν έχει καταφέρει να εξουδετερώσει τις τοπικές πολιτοφυλακές που στηρίζονται από ομάδες ανταρτών που ανήκουν σε μειονοτικές ομάδες αλλά δεν είναι αρκετά ισχυρές για να ανατρέψουν τον στρατό.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο στρατός της Μιανμάρ κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου. Το 2017 περισσότεροι από 750.000 μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας των Ροχίνγκια αναγκάστηκαν να αναζητήσουν καταφύγιο στο γειτονικό Μπανγκλαντές για να γλιτώσουν από τις διώξεις του στρατού.
Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας έχει ζητήσει διεθνή βοήθεια προκειμένου να εξοπλιστούν οι αντιστασιακές δυνάμεις, αντίστοιχη αυτής που δίνεται στους Ουκρανούς για να αντιμετωπίσουν τη ρωσική εισβολή.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας