• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 22.5°C / 26.8°C
  1 BF
  68%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 22.6°C / 26.4°C
  2 BF
  63%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.2°C / 26.0°C
  2 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  1 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 26.9°C
  3 BF
  69%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 22.7°C / 24.0°C
  2 BF
  54%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.6°C / 19.4°C
  2 BF
  73%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  1 BF
  74%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.3°C / 25.4°C
  1 BF
  74%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 23.5°C / 26.9°C
  2 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.7°C / 25.8°C
  2 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  2 BF
  63%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  3 BF
  69%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  22°C 21.9°C / 22.9°C
  0 BF
  73%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 21.5°C / 26.7°C
  1 BF
  58%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 25.8°C
  4 BF
  79%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.0°C / 25.0°C
  1 BF
  56%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.3°C / 24.3°C
  2 BF
  61%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 22.7°C / 24.7°C
  2 BF
  65%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  0 BF
  93%
Jin Liwang/Xinhua via AP

Σανγκάη: Στο διαδίκτυο καταφεύγουν ασθενείς για βοήθεια, λόγω του αυστηρού λοκντάουν

 • A-
 • A+

Οι κάτοικοι της Σανγκάης έχουν στραφεί στο διαδίκτυο για εθελοντική ιατροφαρμακευτική βοήθεια καθώς οι αυστηροί περιορισμοί για την ανάσχεση της COVID-19, που έχει επιβάλει η πόλη, περιορίζουν την πρόσβαση στις υπηρεσίες υγειονομικής φροντίδας και πυροδοτούν την απόγνωση και την ανησυχία.

Ενώ η πόλη αυτή των 25 εκατομμυρίων κατοίκων έχει καταφύγει στην επιβολή λόκνταουν και εκτεταμένων διαγνωστικών τεστ για την καταπολέμηση της νόσου που προκαλεί ο κορονοϊός, εκείνοι που πάσχουν από άλλα νοσήματα αναρτούν εκκλήσεις για βοήθεια σε πλατφόρμες αμοιβαίας αρωγής και σε ομάδες συνομιλίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Μια γυναίκα λέει ότι αναζήτησε βοήθεια στο διαδίκτυο καθώς αυξήθηκε η ανησυχία της για τον κίνδυνο μόλυνσης της παράλυτης μητέρας της από έναν ουροκαθετήρα που χρησιμοποιεί περίπου ένα μήνα.

"Συνήθως η αντικατάσταση του καθετήρα χρειάζεται δέκα λεπτά, αλλά το γειτονικό νοσοκομείο στο οποίο πηγαίνουμε είναι τώρα σφραγισμένο", λέει η γυναίκα που θέλησε να αποκαλύψει μόνο το επίθετό της, Ζου.

Σύμφωνα με την ίδια, περίπου πέντε νοσοκομεία την απέρριψαν καθώς τα τμήματα που πραγματοποιούν αυτή την διαδικασία έχουν αναστείλει την λειτουργία τους.

Ακόμη και όταν η θεραπεία είναι διαθέσιμη ορισμένοι ασθενείς λένε ότι δεν έχουν μπορέσει να αποκτήσουν πρόσβαση στα μέσα μεταφοράς ή να λάβουν άδεια να βγουν από τα συγκροτήματα κατοικιών, όπου διαμένουν.

Είναι επίσης δύσκολο να βρει κάποιος ακριβείς πληροφορίες σχετικά με τις υπηρεσίες που προσφέρει κάθε νοσοκομείο, είπαν άλλοι ασθενείς στο Reuters.

Ενώ η κυβέρνηση της οικονομικής πρωτεύουσας της Κίνας έκανε έκκληση στα νοσοκομεία τον Μάρτιο να βρουν λύση για ασθενείς που δεν πάσχουν από COVID, αλλά αντιμετωπίζουν επείγουσες ανάγκες όπως αιμοκάθαρση ή θεραπεία κατά του καρκίνου, πολλοί εξακολουθούν να αγωνίζονται να για την πρόσβαση στην υγειονομική φροντίδα.

Εθελοντές παρενέβησαν για να βοηθήσουν

Μια εθελόντρια, η οποία χρησιμοποιεί το όνομα Έιμι, λέει ότι ένας ασθενής έλαβε λεπτομερείς οδηγίες για το πώς να ξεπεράσει τα γραφειοκρατικά εμπόδια, να διασχίσει τον ποταμό Χουανγκπού, ο οποίος χωρίζει την Σανγκάη στα δύο, για να εισαχθεί σε νοσοκομείο από την άλλη πλευρά και να λάβει θεραπεία.

Ενα πρόγραμμα που δημιούργησαν φοιτητές πανεπιστημίου έχει συγκεντρώσει περίπου 1.600 αιτήματα για βοήθεια, αλλά πρόσφατα ο αριθμός αυτός μειώθηκε στα περίπου 50 νέα αιτήματα από σχεδόν 200 που ήταν πριν από μια εβδομάδα, γεγονός που υποδηλώνει ότι βελτιώνεται η πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, όπως εξηγεί ο δημιουργός του διατηρώντας την ανωνυμία του καθώς ο κορονοϊός είναι ένα ευαίσθητο θέμα στην Κίνα.

Ενώ η Κίνα, η οποία κυβερνάται από το Κομμουνιστικό Κόμμα, έχει μια προβληματική σχέση με τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών που λειτουργούν έξω από τα επίσημα κανάλια, οι αρχές δεν φαίνεται να έχουν παρέμβει στις προσπάθειες βοήθειας ως προς την πρόσβαση στην υγειονομική φροντίδα στη Σανγκάη.

Ανεπίσημα δίκτυα έχουν και στο παρελθόν εμπλακεί, για παράδειγμα προσφέροντας διαδικτυακή βοήθεια για την εξεύρεση αντιικών φαρμάκων στην πόλη Ουχάν της κεντρικής Κίνας στην αρχή της πανδημίας του κορονοϊού το 2020.

Κληθείσα να σχολιάσει πρόσφατες τέτοιες ενέργειες, οι αρχές της Σανγκάης αντέδρασαν αναρτώντας ένα άρθρο με πρωτοβουλίες στήριξης των ελέγχων για την COVID από την μεγαλύτερη ομάδα εθελοντών της πόλης, υποστηριζόμενη από το Κομμουνιστικό Κόμμα και σε λειτουργία από το 1997.

Παρότι η κατάσταση της μητέρας της Ζου δεν έχει ακόμη επιλυθεί και πολλές ιατροφαρμακευτικές πηγές βρίσκονται πέραν του βεληνεκούς των ομάδων εθελοντών, πολλοί είναι εκείνοι που βοηθήθηκαν καταφεύγοντας στο διαδίκτυο.

Ενας άνδρας, ο Πέι , ο οποίος αγωνιζόταν για να εξασφαλίσει για τον καρκινοπαθή πατέρα του φάρμακα, λέει ότι ένας εθελοντής τον πρόσθεσε σε μια ομάδα συνομιλίας, η οποία του υπέδειξε ποιο φαρμακείο είχε δυνατότητα να του προμηθεύσει το φάρμακο και έπειτα μέλη της ομάδας αυτής βοήθησαν στο να μεταφερθεί το φάρμακο από την άλλη πλευρά του ποταμού Χουανγκπού.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Στη δίνη των lockdown ξανά η Κίνα, μετά την αναζωπύρωση της πανδημίας
Επιστρέφουν σκληρά περιοριστικά μέτρα σε αρκετές περιοχές της Κίνας, έναν περίπου μήνα μετά την άρση των προηγούμενων. Η αναζ
Στη δίνη των lockdown ξανά η Κίνα, μετά την αναζωπύρωση της πανδημίας
ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Εφιαλτικά σενάρια για νέα αυστηρά lockdown σε Σανγκάη και Πεκίνο
Κέντρο αισθητικής στην οικονομική πρωτεύουσα της Κίνας και γνωστό μπαρ στην επίσημη είναι, σύμφωνα με τις αρχές της χώρας, οι εστίες της νέας έξαρσης της Covid-19 στις δύο γιγαντουπόλεις.
Εφιαλτικά σενάρια για νέα αυστηρά lockdown σε Σανγκάη και Πεκίνο
ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Επιστρέφει ο εφιάλτης του lockdown στη Σανγκάη
Επιστροφή σε ρυθμούς ασφυκτικών περιορισμών προδιαγράφει η στάση της κινεζικής κυβέρνησης αναφορικά με τη Σανγκάη και το Πεκίνο, όπου παρατηρείται μικρή άνοδος κρουσμάτων.
Επιστρέφει ο εφιάλτης του lockdown στη Σανγκάη
ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Φτου... ξελευθερία μετά από δύο μήνες
Γύρω στα 22,5 εκατομμύρια ανθρώπους στη Σανγκάη μπορούν μεν να ξαναβγούν επιτέλους από τα σπίτια τους και να γυρίσουν στις δουλειές τους, πρέπει όμως να φορούν πάντοτε μάσκα και να μη συναθροίζονται, με την...
Φτου... ξελευθερία μετά από δύο μήνες
ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Σε κλίμα πανηγυρισμού και δυσπιστίας το τέλος του lockdown στη Σανγκάη
Η σημαντική χαλάρωση των μέτρων που ήρθε δύο μέρες νωρίτερα από το αναμενόμενο επιτρέπει στους κατοίκους να κυκλοφορούν ελεύθερα σε περιοχές με μηδενικά κρούσματα. Επιφυλακτικότητα πολιτών για την ελευθερία...
Σε κλίμα πανηγυρισμού και δυσπιστίας το τέλος του lockdown στη Σανγκάη
ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Χαλαρώνουν κι άλλο τα μέτρα στη Σανγκάη μια «ανάσα» πριν την άρση του lockdown
Οι αρχές επέτρεψαν την επαναλειτουργία 240 χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, ενώ την Τετάρτη αναμένεται ο τερματισμός του lockdown. Ανοίγει ξανά και το Πεκίνο.
Χαλαρώνουν κι άλλο τα μέτρα στη Σανγκάη μια «ανάσα» πριν την άρση του lockdown

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας