Νέα έκθεση της περιβαλλοντικής ΜΚΟ WWF έδειξε 224 νέα είδη ζωής στην περιοχή της Ευρύτερης Μεκόνγκ στην Νοτιοανατολική Ασία, το 2020. Ανάμεσά τους, σαλαμάνδρες με κέρατα, ανθεκτικά στην ξηρασία μπαμπού, μαϊμούδες με μακριά χέρια, φίδια που αλλάζουν χρώμα στο φως του ηλίου, βάτραχοι με μεγάλα κεφάλια, ψάρια κ.α. είδη, τα οποία απειλούνται σοβαρά από την καταστροφή των οικοσυστημάτων από την ανθρώπινη δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή.
Οι 224 ανακαλύψεις υπογραμμίζουν την πλούσια βιοποικιλότητα της περιοχής Μεκόνγκ στη Νοτιοανατολική Ασία, η οποία περιλαμβάνει την Ταϊλάνδη, τη Μιανμάρ, το Λάος, την Καμπότζη και το Βιετνάμ, σημείωσε ο WWF.
Ταυτόχρονα όμως, η έκθεση υπογραμμίζει και τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η άγρια ζωή σε κατακερματισμένα και υποβαθμισμένα φυσικά περιβάλλοντα, την ώρα που ειδικοί και επιστήμονες κάνουν εκκλήσεις για την προώθηση της συνεργασίας της διεθνούς κοινότητας, προκειμένου να διασωθεί η υπάρχουσα ζωή, ανακοίνωσε το WWF.
Και πρόσθεσε ότι οι ανακαλύψεις στη Μεκόνγκ «την αναδεικνύουν ως θύλακα για την βιοποικιλότητα και την επιστημονική εξερεύνηση». Όμως, η περιβαλλοντική οργάνωση χτύπησε «καμπανάκι» για τις καταστροφικές συνέπειες της επιχειρηματικής και βιομηχανικής ανάπτυξης στην περιοχή εις βάρος του φυσικού περιβάλλοντος.
«Πολλά είδη εξαφανίζονται πρώτου καν ανακαλυφθούν, καθώς είτε μετακινούνται είτε δεν επιβιώνουν από την καταστροφή του φυσικού τους περιβάλλοντος ή τις ανθρωπογενείς ασθένειες, το κυνήγι και το παράνομο εμπόριο άγριων ζώων», επισημαίνει η έκθεση της WWF.
Το ξέσπασμα της πανδημίας και τα περιοριστικά μέτρα που έφερε έκαμψαν αυτή τη διαδικασία για ένα διάστημα αναφέρει περυσινή έκθεση του ΟΗΕ, όμως με τη σταδιακή χαλάρωση των μέτρων στις χώρες της περιοχής η επικίνδυνη δραστηριότητα που απειλεί την άγρια ζωή της Νοτιοανατολικής Ασίας κερδίζει ξανά έδαφος.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας