Σε τουλάχιστον 388 αυξήθηκαν οι νεκροί από το πέρασμα του τυφώνα «Ράι», ενός από τους ισχυρότερους που έχουν πλήξει τις Φιλιππίνες τα τελευταία χρόνια, ενώ εγείρεται πλέον η απειλή να ξεσπάσουν επιδημίες σε ορισμένες από τις πληγείσες περιοχές.
Τουλάχιστον 140 άνθρωποι έχουν αρρωστήσει, πιθανόν λόγω της πόσης μολυσμένου νερού. Εξήντα άνθρωποι παραμένουν αγνοούμενοι, ενώ εκατοντάδες υπέστησαν τραυματισμούς και εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι.
Πάνω από 300.000 άνθρωποι βρίσκονται ακόμα, από την 16η και τη 17η Δεκεμβρίου, σε καταυλισμούς εκκένωσης. Ο «Ράι» έφερε ανέμους ως και 195 χιλιομέτρων την ώρα σπέρνοντας την καταστροφή στο κεντρικό και στο νότιο τμήμα του αρχιπελάγους, ξεριζώνοντας οροφές, δέντρα, στύλους του δικτύου ηλεκτροδότησης, κατεδαφίζοντας ξύλινα σπίτια, ενώ οι βροχές του πλημμύρισαν πολλά χωριά.
Η Πολιτική Προστασία υποστήριξε πως πάνω από 4 εκατομμύρια κάτοικοι σε 430 πόλεις και χωριά, όπου υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν ολοσχερώς κάπου 482.000 σπίτια, αναμένεται να λάβουν βοήθεια.
Η κυβέρνηση μπορεί όμως να διανέμει τρόφιμα, νερό και ρούχα στις πληγείσες περιοχές, ωστόσο στη νότια επαρχία των νησιών Ντιναγάτ, 80 άνθρωποι έχουν οξεία γαστρεντερίτιδα, ενώ 54 άνθρωποι χρειάστηκαν φροντίδες καθώς έχουν διάρροιες στο νοσοκομείο του γειτονικού, πολύ τουριστικού νησιού Σιαργκάο, δήλωσε η υφυπουργός Υγείας, η Μαρία Ροσάριο Βερχέιρε. Στην πόλη Σεμπού έχουν αναφερθεί 16 περιπτώσεις διάρροιας, πρόσθεσε ενημερώνοντας εκπροσώπους του Τύπου.
Η Βερχέιρε υπογράμμισε ότι στις ζώνες αυτές έχει υπάρξει διακοπή της τροφοδοσίας με πόσιμο νερό και ότι οι σωληνώσεις του δικτύου ύδρευσης έχουν υποστεί ζημιές. «Υπάρχει επίσης πιθανότητα μόλυνσης», είπε.
Κατά τα δεδομένα του υπουργείου της, ο τυφώνας κατέστρεψε ποσότητα 4.000 δόσεων εμβολίων κατά της Covid-19 και προκάλεσε ζημιές σε 141 νοσοκομεία και κλινικές, εκ των οποίων μόλις 30 λειτουργούν ξανά κανονικά.
Οι Φιλιππίνες, μια από τις χώρες που θεωρούνται πιο εκτεθειμένες στην κλιματική αλλαγή, πλήττονται από κάπου είκοσι τροπικές καταιγίδες ή/και τυφώνες κάθε χρόνο, που καταστρέφουν σοδειές, κατοικίες και υποδομές σε ήδη πάμφτωχες περιοχές.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας