Υπό ολική παράλυση βρέθηκαν οι Φιλιππίνες από το καταστροφικό πέρασμα του τυφώνα Ράι, που έπληξε σπίτια, καλλιέργειες, δημόσιες υποδομές και περιουσίες. Τα στοιχεία των αρχών σήμερα (17/12) αναφέρουν 200.000 ακόμη εκκενώσεις κατοικιών και 12 θανάτους ως αποτέλεσμα του κατακλυσμού που σάρωσε κυρίως το νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας.
Ο τυφώνας Ράι, ο πιο ισχυρός που έχει πλήξει φέτος τη χώρα, ξερίζωσε δέντρα, προκάλεσε την κατάρρευση του δικτύου ηλεκτροδότησης αλλά και πλημμύρες σε πολλά χωριά του αρχιπελάγους, αφήνοντας στο διάβα του τουλάχιστον 12 νεκρούς.
Οι επιχειρήσεις εκκένωσης κατέγραψαν 300.000 διασώσεις, ενώ δεκάδες χιλιάδες εξακολουθούν να βρίσκονται σε καταφύγια και προσωρινά καταλύματα καθώς είναι πλέον άστεγοι, σημειώνει η Εθνική Υπηρεσία Φυσικών Καταστροφών των Φιλιππίνων
Την ίδια στιγμή έχει καταρρεύσει σημαντικό τμήμα των υποδομών ηλεκτροδότησης βυθίζοντας ολόκληρες περιοχές στο σκοτάδι, έχουν διακοπεί οι τηλεπικοινωνίες σε κάποιες περιοχές, ενώ ξηλώθηκαν και στέγες κτιρίων.
Σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία ανάμεσά στους νεκρούς είναι και ένας ηλικιωμένος ο οποίος καταπλακώθηκε από το σπίτι του που κατέρρευσε μετά από πτώση δέντρου.
Ο τυφώνας αναμένεται να να απομακρυνθεί από τις Φιλιππίνες μέχρι σήμερα τη νύχτα και να περάσει από τη Νότια Σινική Θάλασσα με κατεύθυνση το Βιετνάμ. Χαρακτηριστικά, ο Ράι χαρακτηρίστηκε «σούπερ τυφώνας», που ισοδυναμεί με τον κυκλώνα κατηγορίας 5 στις ΗΠΑ.
Πάντως, η Εθνική Υπηρεσία επεσήμανε ότι είναι πολύ νωρίς για εκτιμηθεί το πλήρες εύρος των ζημιών που έχουν προκληθεί στην ασιατική χώρα.
«Οι ζημιές δεν είναι τόσο σημαντικές όσο αυτές που προκάλεσαν πρόσφατα άλλοι τυφώνες αντίστοιχης έντασης», δήλωσε ο Κασιάνο Μονίλα, αναπληρωτής διευθυντής επιχειρήσεων της Υπηρεσίας. «Οι περισσότερες ζημιές προκλήθηκαν σε υποδομές και σπίτια», πρόσθεσε, εξηγώντας ότι οι μαζικές εκκενώσεις πολιτών πριν τον τυφώνα είχαν στόχο να σωθούν ζωές.
Παραδοσιακά, οι περισσότεροι τροπικοί κυκλώνες στον Ειρηνικό Ωκεανό σχηματίζονται το διάστημα Ιουλίου-Οκτωβρίου. Όμως, ο Ράι χτύπησε τις Φιλιππίνες με καθυστέρηση.
«Καμπανάκι» βαράνε οι επιστήμονες εδώ και αρκετό καιρό για την αυξανόμενη σφοδρότητα ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως οι τυφώνες και οι καταιγίδες σε άμεση συσχέτιση με την εντεινόμενη κλιματική αλλαγή, η οποία συνεχίζει με επικίνδυνους ρυθμούς.
Ο πιο φονικός τυφώνας που έχει πλήξει ποτέ τις Φιλιππίνες ήταν ο «σούπερ τυφώνας» Χαϊγιάν το 2013, εξαιτίας του οποίου περισσότεροι από 7.300 άνθρωποι σκοτώθηκαν ή αγνοούνται.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας