Διαδηλωτές στη Μιανμάρ έκλεισαν σήμερα τα καταστήματά τους και έμειναν στα σπίτια τους συμμετέχοντας σε μια «σιωπηλή απεργία» κατά της Χούντας που ανέτρεψε την 1η Φεβρουαρίου την κυβέρνηση της χώρας.
Φωτογραφίες σε τοπικά μέσα ενημέρωσης δείχνουν άδειους δρόμους και αγορές σε διάφορες πόλεις, ενώ πολίτες πραγματοποίησαν σιωπηλή πορεία στην πόλη Σουέμπο, φορώντας μαύρα ρούχα.
«Πρέπει να στείλουμε ένα μήνυμα στον κόσμο για τις φρικτές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Μιανμάρ», δήλωσε η Κιν Σάνταρ, μία από τους επικεφαλής της κινητοποίησης.
«Η σιωπή είναι η δυνατότερη κραυγή μας. Θέλουμε πίσω τα δικαιώματά μας. Θέλουμε επανάσταση, θέλουμε να εκφράσουμε τη λύπη μας για τους χαμένους ήρωές μας», πρόσθεσε.
To κάλεσμα πρότεινε στους πολίτες να κατεβάσουν ρολά από τις 10 το πρωί ως τις 4 το απόγευμα σήμερα, αλλά σχεδόν όλες οι επιχειρήσεις και τα καταστήματα έκλεισαν νωρίτερα.
«Μπορείτε να δείτε πόσο μισεί ο κόσμος τη χούντα» σχολίασε φοιτητής ακτιβιστής τονίζοντας πως η συμμετοχή ήταν μεγάλη.
Πάνω από 1.300 δολοφονίες διαδηλωτών και 10.000 συλλήψεις
Αντίστοιχες κινητοποιήσεις είχαν πραγματοποιηθεί τον περασμένο Μάρτιο, ένα μήνα μετά το πραξικόπημα, όταν οι πολίτες είχαν παραμείνει στα σπίτια τους και είχαν αρνηθεί να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε δραστηριότητα.
Η Μιανμάρ έχει βυθιστεί στην κρίση μετά το πραξικόπημα με αποτέλεσμα εδώ και έντεκα μήνες, σχεδόν καθημερινά να γίνονται διαδηλώσεις εναντίον του πραξικοπήματος και να δημιουργηθεί η πολιτοφυλακή Δυνάμεις Λαϊκής Άμυνας (PDF) που μάχεται κατά του στρατού, ενώ έχουν ενταθεί οι μάχες μεταξύ του στρατού και ανταρτών που ανήκουν σε διάφορες εθνοτικές μειονότητες.
Την Κυριακή πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 15 συνελήφθησαν όταν στρατιώτες έπεσαν με το όχημά τους πάνω σε πλήθος διαδηλωτών στη Ρανγκούν. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Μιανμάρ απέρριψαν το περιστατικό ως παραπληροφόρηση.
Η Ένωση Βοήθειας Πολιτικών Κρατούμενων (AAPP) έχει ανακοινώσει ότι περισσότεροι από 1.300 δολοφονηθεί και 10.700 πολίτες έχουν συλληφθεί από τις δυνάμεις ασφαλείας μετά το πραξικόπημα.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας