• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 3.8°C / 7.3°C
  1 BF
  59%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 3.2°C / 6.6°C
  2 BF
  56%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 4.9°C / 7.0°C
  1 BF
  53%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  3°C 2.9°C / 2.9°C
  1 BF
  56%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 4.9°C
  0 BF
  65%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  3°C 2.0°C / 6.0°C
  1 BF
  61%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.6°C / 0.1°C
  1 BF
  55%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 3.5°C / 6.6°C
  1 BF
  72%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.6°C / 8.2°C
  4 BF
  85%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 3.9°C / 5.9°C
  1 BF
  52%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 9.6°C
  3 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  3°C 2.9°C / 7.6°C
  2 BF
  54%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 10.9°C
  3 BF
  66%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 1.5°C / 4.9°C
  0 BF
  57%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  3°C 1.5°C / 3.3°C
  0 BF
  78%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 5.8°C / 8.8°C
  2 BF
  35%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 1.4°C / 7.5°C
  0 BF
  62%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 2.3°C / 5.5°C
  1 BF
  49%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  5°C 3.2°C / 6.7°C
  1 BF
  63%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.2°C / -1.2°C
  1 BF
  77%
AP Photo/Ng Han Guan

Αναστέλλουν υπαίθριες δραστηριότητες εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο Πεκίνο

 • A-
 • A+

Η βαριά ατμοσφαιρική ρύπανση στην πόλη του Πεκίνου οδήγησε τη δημοτική αρχή να αποφασίσει κλείσιμο των παιδικών χαρών. Η πυκνότητα του νέφους είναι τόσο μεγάλη που σε ορισμένα σημεία της κινεζικής πρωτεύουσας η ορατότητα δεν ξεπερνάει τα 200 μέτρα, σημείωσε η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία. Η εξέλιξη συμπίπτει με τη διεξαγωγή της COP26 στη Γλασκόβη από την οποία η Κίνα έχει επιλέξει να απέχει. 

Το Πεκίνο εξέδωσε (4/11) έναν πρώτο συναγερμό για την περίοδο φθινοπώρου και χειμώνα, ανακοινώνοντας την αναστολή κάποιων υπαίθριων κατασκευών, εργασιών εργοστασίων και υπαίθριων σχολικών δραστηριοτήτων.

Η Κίνα, με παγκόσμια πρωτοκαθεδρία στην παραγωγή ρύπων, δέχεται πληθώρα επικρίσεων στη διεθνή διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα στη Γλασκόβη, λόγω της απουσίας του προέδρου Σι Τζινπίνγκ. Βέβαια, οι επικρίσεις που πιστώνουν στην Κίνα την επιβάρυνση του περιβάλλοντος παραβλέπουν το γεγονός της συνολικής επιβάρυνσης του ιστορικά από χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Γερμανία κλπ., δραστηριότητα η οποία έχει καθορίσει την έλευση της κλιματικής κρίσης.

Επίσης την ώρα που τα κράτη διαπραγματεύονται στη Σκωτία μια μείωση των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, η Κίνα ανακοίνωσε αυτήν την βδομάδα ότι θα αυξήσει κατά ένα εκατομμύριο τόνους ημερησίως την παραγωγή άνθρακα, χτυπώντας ένα «ευαίσθητο νεύρο» των αντιπροσώπων της COP26 και των περιβαλλοντικών οργανώσεων και ακτιβιστών.

Η Κίνα, η οποία εξαρτάται κατά 60% από ορυκτά καύσιμα για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, αντιμετωπίζει τους τελευταίους μήνες διακοπές ρεύματος και κατά συνέπεια προχώρησε σε αύξηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό σημαίνει πολλαπλάσια επίπεδα ρύπων άνθρακα σε μία ήδη επιβαρυμένη ατμόσφαιρα. Αξιοσημείωτο είναι, ωστόσο, ότι μεγάλο μέρος της βιομηχανικής παραγωγής που συνθέτει το υψηλό ποσοστό χρήσης ορυκτών καυσίμων της Κίνας ανήκει στη Δύση, καθώς πολλές επιχειρήσεις έχουν μεταφέρει τα εργοστάσια τους στην ασιατική χώρα λόγω του φθηνού εργατικού δυναμικού της.

Ακόμη και τμήματα μεγάλων οδικών αρτηριών της χώρας που συνδέονται με το Πεκίνο έκλεισαν εξαιτίας ανεπαρκούς ορατότητας, ενώ η κορυφή των ψηλότερων κτιρίων του Πεκίνου δεν φαίνεται καν μέσα στην ομίχλη.

Οι τοπικές αρχές απέδωσαν το φαινόμενο αυτό «σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες και σε μια περιφερειακή εξάπλωση της ρύπανσης».

Τα σχολεία της κινεζικής πρωτεύουσας έλαβαν εντολή να αναστείλουν τα μαθήματα που έχουν σχέση με αγωνίσματα, καθώς και όλες τις υπαίθριες δραστηριότητες.

Η παρουσία μικροσωματιδίων έφτασε γύρω στα 220 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα, που στην κλίμακα καθαρότητας της ατμόσφαιρας αντιστοιχεί σε «πολύ ανθυγιεινό», σύμφωνα με υπολογισμούς της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Πεκίνο, την ώρα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνιστά να μην ξεπερνούν το όριο των 15.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια στο Πεκίνο, το οποίο αναμένεται να φιλοξενήσει τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες τον ερχόμενο Φεβρουάριο.

Ωστόσο ο πρόωρος ερχομός του κρύου φέτος οδήγησε στην ενεργοποίηση της θέρμανσης στις περιοχές του βορρά, ενισχύοντας την ρύπανση.

Σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας το νέφος θα διαλυθεί αυτό το σαββατοκύριακο από Κύμα ψύχους που προβλέπεται να φτάσει από τη Σιβηρία.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
23 κινεζικές μεγαλουπόλεις υπεύθυνες για τις μισές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου
23 κινεζικές πόλεις, ανάμεσά τους η Σανγκάη, το Πεκίνο και η Χαντάν, μαζί με την Μόσχα και το Τόκιο ευθύνονται για το 52% του συνόλου των αερίων του θερμοκηπίου.
23 κινεζικές μεγαλουπόλεις υπεύθυνες για τις μισές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου
ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Κίνα: Εκατοστά γενέθλια ΚΚΚ και «προειδοποιήσεις» Σι Τζινπίνγκ προς ξένες δυνάμεις
«Ο λαός της Κίνας δεν είναι μόνο καλός στο να καταστρέφει τον παλιό κόσμο, αλλά έχει επίσης δημιουργήσει έναν νέο», επισήμανε ο Σι, τονίζοντας ότι «μόνο ο σοσιαλισμός μπορεί να σώσει την Κίνα».
Κίνα: Εκατοστά γενέθλια ΚΚΚ και «προειδοποιήσεις» Σι Τζινπίνγκ προς ξένες δυνάμεις
ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Τοξικό νέφος στο Νέο Δελχί εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης
Αφόρητη η ατμόσφαιρα στο Νέο Δελχί, όπου η ρύπανση έχει φτάσει στα χειρότερα επίπεδα εδώ και χρόνια με τις αρχές να έχουν κηρύξει κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης.
Τοξικό νέφος στο Νέο Δελχί εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης
ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
«Κόκκινος» συναγερμός στο Πεκίνο από την ατμοσφαιρική ρύπανση
Χτυπάει «κόκκινο» η ατμοσφαιρική ρύπανση στο Πεκίνο. Η πρωτεύουσα της Κίνας καλύπτεται από ένα γκρίζο σύννεφο δημιουργώντας μεγάλα προβλήματα στους κατοίκους.
«Κόκκινος» συναγερμός στο Πεκίνο από την ατμοσφαιρική ρύπανση
ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Εγ-ΚΛΙΜΑ στο Πεκίνο
Ο επονομαζόμενος «αερομαγεδδώνας» ξαναχτύπησε την κινεζική πρωτεύουσα και όχι μόνο, όταν στη διεθνή σύνοδο για το κλίμα στο στρατοκρατούμενο Παρίσι σύνεδροι από 180 και πλέον χώρες -με πρώτους τους δύο...
Εγ-ΚΛΙΜΑ στο Πεκίνο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας