Μεγάλες εκρήξεις σημειώθηκαν στην αφγανική πρωτεύουσα, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τρεις άνθρωποι και να τραυματιστούν τουλάχιστον 20. Στόχος των επιθέσεων για τις οποίες υπάρχουν υπόνοιες ότι ευθύνεται το Ισλαμικό Κράτος, ήταν οχήματα των Ταλιμπάν.
Παρά τις αρχικές μαρτυρίες για δύο εκρήξεις σε συνοικίες της δυτικής Καμπούλ, οι επιθέσεις φαίνεται ότι ήταν τρεις, δύο με αυτοσχέδιους μηχανισμούς και μία με μαγνητική νάρκη που τοποθετήθηκε σε αυτοκίνητο. Προς το παρόν, κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τις επιθέσεις.
Επίσης, προς το παρόν δεν είναι γνωστό αν μεταξύ των νεκρών και τραυματιών είναι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των Ταλιμπάν.
Από τις 15 Αυγούστου, που οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την αφγανική πρωτεύουσα, και μέσα στο χάος που δημιουργήθηκε έως και την αποχώρηση των δυτικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν, στις 31 Αυγούστου, έχουν καταγραφεί πολλές βομβιστικές επιθέσεις την ευθύνη για τις οποίες έχει αναλάβει το τοπικό παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους, που δρα «ανταγωνιστικά» έναντι των Ταλιμπάν.
Η μεγαλύτερη επίθεση ήταν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, όπου μεταξύ των θυμάτων ήταν Αφγανοί που προσπαθούσαν να φύγουν από τη χώρα και Αμερικανοί στρατιώτες.
Υπουργείο Ηθικής και Αρετής
Την ίδια ώρα, οι Ταλιμπάν δείχνουν για μια ακόμη φορά ότι δεν έχουν καμία πρόθεση να αναγνωρίσουν στις γυναίκες στοιχειώδη ισότητα δικαιωμάτων. Παρά τις παραινέσεις της Δύσης και του ΟΗΕ, ότι πρέπει να αντιμετωπίζονται όπως τους αρμόζει σε ένα κράτος δικαίου, ανακοινώθηκε ότι το υπουργείο Γυναικείων Θεμάτων αντικαθίσταται από ένα «Υπουργείο Ηθικής και Αρετής», το οποίο θα στελεχώνεται αποκλειστικά από άνδρες και θα αναλάβει την αυστηρή και πλήρη ερμηνεία των αρχών του Ισλάμ.
Η απόφαση είναι σαφής ένδειξη ότι το καθεστώς των Ταλιμπάν πορεύεται στα ίδια βήματα με αυτά του 1990, εποχή που είχαν καταλάβει ξανά την εξουσία και είχαν επιβάλει πολύ αυστηρούς περιορισμούς στις γυναίκες.
Επίσης, όλο το προσωπικό του Προγράμματος για τη Γυναικεία Ενδυνάμωση και την Αγροτική Ανάπτυξη, που είχε χρηματοδοτηθεί από την Παγκόσμια Τράπεζα με το ποσό των 100 εκατ. δολαρίων, υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει τη χώρα με αποτέλεσμα να μην είναι πλέον σαφές αν το πρόγραμμα μπορεί να συνεχιστεί.
Πάντως, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με ψήφισμά του, αποφάσισε ότι ο Οργανισμός θα συνεχίσει για ακόμη έξι μήνες να έχει πολιτική παρουσία στο Αφγανιστάν, ενώ κάλεσε τους Ταλιμπάν να δημιουργήσουν ένα κυβερνητικό σχήμα, στο οποίο θα υπάρχει «πλήρης, ισότιμη και ουσιαστική συμμετοχή των γυναικών και θα εργάζεται για την προστασία και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Σύμφωνα με το ψήφισμα, η παρουσία του ΟΗΕ στην ασιατική χώρα κρίνεται απαραίτητη λόγω «του σημαντικού ρόλου του ΟΗΕ στην προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στο Αφγανιστάν». Για τον λόγο αυτό, αποφασίστηκε ότι η αποστολή του εκεί θα συνεχίσει να παρακολουθεί και να αναφέρει σε «θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προστασίας των αμάχων, κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών, αλλά και της συμμετοχής των γυναικών στη λήψη αποφάσεων σε όλα τα επίπεδα».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας