Eσωτερικές έριδες στη νεόκοπη -μη αντιπροσωπευτική- μεταβατική κυβέρνηση, οικονομική κατάρρευση, αυξανόμενες καταγγελίες για εκτελέσεις αντιπάλων, καταπίεση των γυναικών και μειονοτικών ομάδων, ανθρωπιστική κρίση.
Στον ένα μήνα που συμπληρώθηκε από την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν -ανακηρυγμένο πια «Ισλαμικό Εμιράτο»-, η ρευστή κατάσταση στη χώρα γίνεται όλο και πιο περίπλοκη, εν μέσω εσωτερικών και γεωπολιτικών μοχλεύσεων, με άξονα την Καμπούλ.
Οι πληροφορίες πυκνώνουν -παρά τις αφγανικές διαψεύσεις- για βαθιά ρήξη στους κόλπους των ίδιων των Ταλιμπάν. Στο μεν επίκεντρο φέρεται να βρίσκεται η δομή της νέας κυβέρνησης (η προαναγγελθείσα ορκωμοσία της οποίας συνέχεια αναβάλλεται), καθώς και ο εφεξής προσανατολισμός του ακραία ισλαμικού καθεστώτος.
Στα δε αντίπαλα «στρατόπεδα» βρίσκονται οι σκληροπυρηνικοί του τρομοκρατικού «Δικτύου Χακάνι» -που «κατέλαβε» πολιτικά τα νευραλγικά υπουργεία Εσωτερικών και Προσφύγων- και η ομάδα των διαπραγματευτών της Ντόχα, υπό τον συνιδρυτή των Ταλιμπάν και νυν αντιπρόεδρο της κυβέρνησής τους, μουλά Αμπντούλ Γκάνι Μπαραντάρ (για τον οποίο επίσης διαψεύστηκαν οι φήμες ότι είναι νεκρός).
Η πείνα προ των πυλών
Με την αφγανική οικονομία και κοινωνία, εν τω μεταξύ, στο χείλος της καταστροφής, η Καμπούλ, η Κίνα και το Πακιστάν έκαναν σχεδόν εν χορώ έκκληση στη Δύση να αναλάβει τις ευθύνες της, ύστερα από 20 χρόνια ενός αιματηρού πολέμου -ενόσω αυτή τηρεί διφορούμενη στάση αναμονής και, ως μοχλό πίεσης, διατηρεί στον «πάγο» την αναπτυξιακή βοήθεια στο Αφγανιστάν και τα αποθεματικά της Κεντρικής Τράπεζας της κεντρο-ασιατικής χώρας.
Οχι τυχαία, την επομένη κιόλας της ειδικής διεθνούς διάσκεψης υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, τη Δευτέρα, στη Γενεύη -κατά την οποία διατυπώθηκαν, ως δέλεαρ, δεσμεύσεις για τη διάθεση 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων ως βοήθεια στον δοκιμαζόμενο λαό του Αφγανιστάν και προς στήριξη όμορων κρατών, που δέχονται προσφυγικές πιέσεις-, ο εν ενεργεία ΥΠΕΞ της κυβέρνησης των Ταλιμπάν κάλεσε τους διεθνείς δωρητές να μην πολιτικοποιούν την ανθρωπιστική βοήθεια, ενώ παράλληλα απέρριπτε το ενδεχόμενο εκλογών στα αφγανικά εδάφη.
Στο ίδιο μήκος κύματος, το κινεζικό ΥΠΕΞ κάλεσε, χθες, τη διεθνή κοινότητα και ειδικά τις ΗΠΑ «να αποδεχτούν τις δικαιολογημένες και εύλογες εκκλήσεις του Αφγανιστάν, να εγκαταλείψουν την επιβολή κυρώσεων και πιέσεων και να μην ορθώνουν εμπόδια στην οικονομία του Αφγανιστάν, στον βιοπορισμό και την ειρηνική ανοικοδόμησή του».
Ταυτόχρονα, μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο CNN, ο Πακιστανός πρωθυπουργός Ιμράν Χαν υπογράμμιζε εμφατικά την ανάγκη «να δοθούν κίνητρα» στη νέα κυβέρνηση των Ταλιμπάν, προκειμένου να τερματιστεί η τρέχουσα κρίση, αντί να καταβάλλονται -όπως ανέφερε- προσπάθειες για έξωθεν έλεγχο των εξελίξεων στην Καμπούλ.
Τούτων λεχθέντων, οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν, χθες, ότι εντόπισαν ένα... ανέλπιστο «μαξιλάρι» σωτηρίας: περίπου 12,3 εκατομμύρια δολάρια σε ρευστό και ράβδους χρυσού, που -όπως υποστήριξαν- εντοπίστηκαν στις οικίες πρώην ανώτατων κυβερνητικών αξιωματούχων. Κάνοντας μάλιστα λόγο για «διαφάνεια», ανέφεραν ότι μεταφέρθηκαν όλα, μέχρι και το τελευταίο σεντ, «στα κρατικά ταμεία».
Στο μεσοδιάστημα, το Ιράν ξανάρχιζε από χθες τις εμπορικές πτήσεις προς το διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ, το οποίο επαναλειτουργεί με επισήμως ακόμη ασαφείς τις ακριβείς αρμοδιότητες της Τουρκίας και του Κατάρ. Στην αφγανική πρωτεύουσα είχε καταφθάσει, εν τω μεταξύ, ειδική πτήση από το Ισλαμαμπάντ, τη Δευτέρα.
Ούτε ένα 24ωρο αργότερα, ο Πακιστανός πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν, η οποία -όπως ανακοινώθηκε- επικεντρώθηκε «στην ανάγκη για ειρήνη και σταθερότητα» στο Αφγανιστάν. Θέμα που, ούτως ή άλλως, θα βρεθεί στο επίκεντρο της επικείμενης συνόδου κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO), στα τέλη της εβδομάδας.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας