Η αναγγελλόμενη από πολλούς αναγκαία στροφή των «αναγεννημένων» Ταλιμπάν προς τον πολιτικό ρεαλισμό δείχνει να γίνεται κωλοτούμπα, καθώς ο χρόνος και οι πρακτικές τους μαρτυρούν τις πραγματικές προθέσεις τους για το πώς θα κυβερνήσουν εφεξής -με ή χωρίς τη σκληροπυρηνική μεταβατική κυβέρνηση που ανακοίνωσαν προχθές- το Αφγανιστάν: ανακηρυγμένο πια «Ισλαμικό Εμιράτο».
Προς επίρρωση, διέλυσαν χθες ξανά με τη βία, αυτή τη φορά με μαστίγια και ραβδιά, νέα -τρίτη μέσα σε μία εβδομάδα- αντικαθεστωτική διαδήλωση γυναικών στο κέντρο της Καμπούλ που υπερασπίζονταν γενναία τα δικαιώματά τους, ενώ επιτέθηκαν ξανά σε δημοσιογράφους.
Τρολάροντας, δε, κανονικά την Ουάσινγκτον, προγραμματίζουν την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησής τους -αποκλειστικά από Ταλιμπάν «παλαιάς κοπής», ανάμεσά τους καταζητούμενοι για τρομοκρατία και πρώην κρατούμενοι στο Γκουαντάναμο- το Σάββατο: ανήμερα της 20ής επετείου των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου.
Προσφέροντάς τους ουσιαστικά νομιμοποίηση, η Μόσχα -που έχει προσκληθεί στην τελετή, όπως επίσης η Κίνα, η Τουρκία, το Κατάρ, το Πακιστάν και το Ιράν- ανακοίνωσε χθες ότι θα δώσει το «παρών» στην τελετή σε επίπεδο πρεσβευτών (η Ρωσία διατηρεί σε λειτουργία την πρεσβεία της στην Καμπούλ, όπως επίσης η Κίνα και η Τουρκία).
Αυτά, ενόσω οι επικεφαλής Εθνικής Ασφάλειας Ρωσίας και Ινδίας συνομολογούσαν χθες, σε συνάντηση στο Νέο Δελχί, ότι οι εξτρεμιστικές ομάδες στο Αφγανιστάν συνιστούν απειλή για την Κεντρική Ασία, συμφωνώντας σε εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας τους για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
Η Κίνα -που ποντάρει σε μεγάλα ντιλ με τους Ταλιμπάν, και δη στις σπάνιες γαίες- μασά τα λόγια της ως προς την προοπτική αναγνώρισης του νέου καθεστώτος της Καμπούλ, επαναλαμβάνοντας χθες διά του ΥΠΕΞ της ότι προτίθεται να διατηρήσει ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας.
Το δε Πακιστάν -με τις ευλογίες του οποίου ορίστηκε η σύνθεση της αφγανικής μεταβατικής κυβέρνησης, προς αποδυνάμωση της διαπραγματευτικής ομάδας της Ντόχα- επιχειρούσε να ανοίξει τον δρόμο στους Ταλιμπάν για συμμετοχή σε διεθνή φόρα.
Πώς; Πρότεινε την πρόσκληση του Αφγανιστάν σε μελλοντικές συνεδριάσεις περιφερειακού φόρουμ, που συνεδρίασε χθες με τηλεδιάσκεψη, σε επίπεδο ΥΠΕΞ, με τη συμμετοχή του Πακιστάν, της Κίνας, του Τατζικιστάν, του Ουζμπεκιστάν, του Ιράν και του Τουρκμενιστάν και με αντικείμενο την αφγανική ανθρωπιστική κρίση.
Με όλα αυτά ως φόντο -καθώς και την «παγωμένη» αναπτυξιακή βοήθεια από τη Δύση- οι ΥΠΕΞ των ΗΠΑ και της Γερμανίας, που συναντήθηκαν χθες στην αμερικανική βάση Ράμσταϊν, επί γερμανικού εδάφους, προήδρευσαν αργότερα έτερης τηλεδιάσκεψης, με 20 συμμάχους (συμπεριλαμβανομένων της Ε.Ε., του ΝΑΤΟ και του ΟΗΕ).
Αντικείμενο ήταν η εφεξής στάση τους απέναντι στους Ταλιμπάν, μετά το σκοτσέζικο ντους από τη σύνθεση της νέας κυβέρνησής τους. Παρ’ όλα αυτά, στο επίκεντρο ήταν το μοντέλο μιας προσώρας «επιχειρησιακής συνεργασίας» σε μια σειρά καυτών θεμάτων για τη Δύση, χωρίς επίσημη αναγνώριση του καθεστώτος της Καμπούλ.
Αυτά περιλαμβάνουν: Τη δυνατότητα διαφυγής ξένων υπηκόων και Αφγανών συνεργατών της Δύσης, που παρέμειναν εγκλωβισμένοι στα αφγανικά εδάφη μετά τη χαοτική στρατιωτική αποχώρηση των ΗΠΑ -ενόσω η Τουρκία και το Κατάρ διαπραγματεύονται με τους Ταλιμπάν ρυθμιστικό ρόλο στην πλήρη επαναλειτουργία του διεθνούς αεροδρομίου της Καμπούλ.
Την αποτροπή μετατροπής των αφγανικών εδαφών σε ορμητήριο τρομοκρατών για επιθέσεις στο εξωτερικό. Και την ανάσχεση του νέου προσφυγικού κύματος προς την απροετοίμαστη Ευρώπη, με κατ’ αρχάς δέλεαρ μια γενναία ανθρωπιστική βοήθεια στο Αφγανιστάν και οικονομική στήριξη στις όμορες χώρες.
«Οι Ταλιμπάν επιζητούν διεθνή νομιμότητα και υποστήριξη», δήλωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντονι Μπλίνκεν, με το πέρας της τηλεδιάσκεψης. Ομως, «οποιαδήποτε νομιμότητα, οποιαδήποτε υποστήριξη θα πρέπει να κερδηθεί, και το ακούσαμε αυτό από όλους όσοι συμμετείχαν». «Πρέπει να είναι σαφές στους Ταλιμπάν ότι η διεθνής απομόνωση δεν μπορεί να είναι προς το συμφέρον τους», συμπλήρωσε ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Χάικο Μάας, προσθέτοντας ωστόσο ότι δεν είναι επίσης προς το συμφέρον κανενός να γυρίσει την πλάτη στο Αφγανιστάν.
Φωνή βοώντος εν τη ερήμω, εν τω μεταξύ, το Εθνικό Μέτωπο Αντίστασης (FNR) υπό τον Αχμάντ Μασούντ απηύθυνε έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα, μέσα από το πρακτορείο AFP, να μην αναγνωρίσει την «παράνομη κυβέρνηση» των Ταλιμπάν. Διά εκπροσώπου του υποστήριξε ότι οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις διατηρούν το 60% του ελέγχου της κοιλάδας του Παντσίρ στο βόρειο Αφγανιστάν. Και προειδοποίησε για επιδεινούμενη ανθρωπιστική κρίση.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας