Άνθρακες οι υποσχέσεις για «κυβέρνηση χωρίς αποκλεισμούς» και για αναγεννημένο πολιτικό προφίλ των αυτοπροβαλλόμενων ως «Ταλιμπάν 2.0». Τουλάχιστον προσώρας…
Τρεις εβδομάδες μετά την κατάληψη της Καμπούλ, με καθυστέρηση ημερών από την αρχική προαναγγελία τους και ενώ οι δυνάμεις τους διέλυαν, με τη βία, νέα αντικαθεστωτική διαδήλωση στην αφγανική πρωτεύουσα, οι ακραίοι ισλαμιστές ανακοίνωσαν, χθες, μέρος της σύνθεσης της νέας -μεταβατικής όπως τη χαρακτήρισαν- κυβέρνησής τους.
Διόρισαν, δε, αποκλειστικά στελέχη των Ταλιμπάν και μάλιστα της «παλιάς φρουράς», συμπεριλαμβανομένων ατόμων που καταζητούνται στο εξωτερικό για τρομοκρατία.
Επικεφαλής της ορίστηκε ο μουλάς Χασάν Αχούντ: εκ των συνιδρυτών των Ταλιμπάν, επικεφαλής του ηγετικού τους συμβουλίου (Σούρα), πρώην ΥΠΕΞ και αντιπρόεδρος του προηγούμενου καθεστώτος τους στο Αφγανιστάν, τη δεκαετία του ‘90, το όνομα του οποίου «φιγουράρει» μέχρι και σήμερα στη λίστα του ΟΗΕ για τους απανταχού τρομοκράτες.
Ενας εκ των δύο αναπληρωτών του θα είναι ο μουλάς Αμπντούλ Γάνι Μπαραντάρ, δεύτερος στην ιεραρχία των Ταλιμπάν, που διαπραγματεύτηκε με τις ΗΠΑ τη συμφωνία της στρατιωτικής τους αποχώρησης από τα αφγανικά εδάφη.
Υπουργός Αμυνας αναλαμβάνει ο μουλάς Μοχάμεντ Γιακούμπ, γιος του μονόφθαλμου πάλαι ποτέ ηγέτη των Ταλιμπάν, μουλά Ομάρ. Στο ΥΠΕΞ διορίστηκε ο Αμίρ Χαν Μουτάκι, διαπραγματευτής των Ταλιμπάν στην Ντόχα. Το νευραλγικό υπουργείο Εσωτερικών ανέλαβε ο Σιρατζουντίν Χακάνι, αρχηγός του «δικτύου Χακάνι», που οι ΗΠΑ χαρακτηρίζουν τρομοκρατική οργάνωση και ο ίδιος είναι στη λίστα καταζητούμενων του FBI.
«Διαβεβαιώνω όλους τους συμπολίτες μας ότι οι κυβερνώντες θα εργαστούν σκληρά για να επιβάλουν στη χώρα τη Σαρία», ανέφερε στο πρώτο μήνυμά του ο Χαϊμπατουλάχ Αχουντζάντα, ανώτατος ηγέτης των Ταλιμπάν, του οποίου ο ρόλος στη νέα κυβέρνηση παραμένει ομιχλώδης.
Κλείνοντας, πάντως, για πολλοστή φορά το «μάτι» στη Δύση, ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ, υπογράμμισε τον προσωρινό χαρακτήρα της νέας κυβέρνησης, τονίζοντας ότι καταβάλλονται «προσπάθειες να συμπεριληφθούν άτομα και από άλλες ομάδες της χώρας».
Ομως, οι πρόδηλες πολιτικές διαφωνίες δεν είναι παρά ένα μέρος των προκλήσεων του νέου καθεστώτος. Εν μέσω της χαίνουσας ανθρωπιστικής κρίσης και της κατάρρευσης της εθνικής οικονομίας, αμφισβητείται ήδη ανοιχτά.
Κόντρα στον γενικευμένο τρόμο, δεκάδες Αφγανοί -ανάμεσά τους πολλές γυναίκες- διαδήλωσαν και πάλι χθες στην Καμπούλ, φωνάζοντας συνθήματα κατά των Ταλιμπάν και του Πακιστάν, που τους στηρίζει, με αφορμή, αυτή τη φορά, την πτώση του μοναδικού θύλακα αντίστασης, στον κοιλάδα του Παντσίρ.
Ηταν η δεύτερη αντικαθεστωτική διαδήλωση στην αφγανική πρωτεύουσα -και η πολλοστή γυναικών στη χώρα- μέσα στην τελευταία εβδομάδα. Και επίσης, για ακόμη μια φορά, οι Ταλιμπάν κατέφυγαν στη βία.
Δείχνοντας το αληθινό τους πρόσωπο απέναντι σε ένα άοπλο πλήθος, άνοιξαν πυρ στον αέρα για εκφοβισμό, ενώ συνέλαβαν και ξυλοκόπησαν αρκετούς δημοσιογράφους, που κάλυπταν την πορεία. Την ίδια ώρα, σε έτερη αντικαθεστωτική διαδήλωση στην πόλη Χεράτ, στα δυτικά, πηγές του πρακτορείο AFP ανέφεραν δύο νεκρούς και οκτώ τραυματίες από σφαίρες.
Πολύ βολικά, ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν επανέλαβε τα περί «ανεπαρκούς ακόμη εκπαίδευσης» των νέων στελεχών τους, καλώντας προσχηματικά τους διαδηλωτές να ενημερώνουν τις Αρχές 24 ώρες πριν από κάθε προγραμματισμένη συγκέντρωση.
Κατά τα λοιπά, το καθεστώς των ακραίων ισλαμιστών διαβεβαιώνει -με την προσμονή διεθνούς αναγνώρισης και αποδέσμευσης της οικονομικής και ανθρωπιστικής βοήθειας- ότι οι γυναίκες θα επιστρέψουν συν τω χρόνω στις δουλειές τους. Στο μεσοδιάστημα, η επανέναρξη των μαθημάτων στα ιδιωτικά πανεπιστήμια έγινε με διαχωρισμένα τμήματα αρρένων και θηλέων και τις φοιτήτριες καλυμμένες με αμπάγια και νικάμπ.
Με αυτά τα ελάχιστα ως εγγέχυα του ευαγγελιζόμενου ως μετριοπαθέστερου προφίλ τους, οι Ταλιμπάν συνεχίζουν ακάθεκτοι ένθεν κακείθεν τα «παζάρια», υπό την εκκωφαντική σιωπή της διεθνούς κοινότητας για τα τεκταινόμενα στο εσωτερικό του Αφγανιστάν.
Ενόσω αδιευκρίνιστος αριθμός ξένων υπηκόων και Αφγανών με βίζες παραμένουν εγκλωβισμένοι στην Μαζάρ-ι-Σαρίφ, στον Βορρά, αναμένοντας εδώ και ημέρες έγκριση για αναχώρηση αεροπορικώς από τη χώρα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μίλησε χθες ανοιχτά στις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις γύρω από την πλήρη επαναλειτουργία του διεθνούς αεροδρομίου της Καμπούλ.
Η Αγκυρα, ανέφερε, συνεργάζεται για το θέμα με την Ντόχα και την Ουάσινγκτον και συνομιλεί με τους Ταλιμπάν -δήλωσε μάλιστα ότι στην αφγανική πρωτεύουσα βρίσκεται ήδη κλιμάκιο Τούρκων τεχνικών. Ομως η ασφάλεια του αεροδρομίου «Χαμίντ Καρζάι», επεσήμανε, παραμένει το βασικό θέμα. Και άφησε, μεθοδικά, ανοιχτό το ενδεχόμενο να την αναλάβει ιδιωτική εταιρεία -την ώρα που διεθνή ΜΜΕ βοούν ότι μια τουρκική, κοντά στον πρόεδρο Ερντογάν, προσλαμβάνει εδώ και καιρό -προετοιμαζόμενη- Σύρους μισθοφόρους…
Αυτά και άλλα πολλά εκτιμάται ότι βρέθηκαν στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων που είχε τις τελευταίες δύο ημέρες στο Κατάρ ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντονι Μπλίνκεν. «Τις τελευταίες ώρες», τόνισε από την Ντόχα, η Ουάσινγκτον είναι σε επαφή με τους Ταλιμπάν για τη διευκόλυνση αναχωρήσεων πτήσεων τσάρτερ από την Καμπούλ, με όσους θέλουν να φύγουν από το Αφγανιστάν. Η δε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, διαβεβαίωνε τους δημοσιογράφους ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν αναμένεται να αναγνωρίσει «σύντομα» την κυβέρνηση των Ταλιμπάν.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας