• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 10.8°C / 15.2°C
  1 BF
  87%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.6°C / 10.6°C
  2 BF
  93%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.0°C / 16.0°C
  4 BF
  79%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  0 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  1 BF
  93%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 10.0°C / 12.0°C
  2 BF
  82%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 8.4°C / 8.4°C
  3 BF
  76%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.6°C / 16.6°C
  1 BF
  92%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  3 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  3 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  5 BF
  78%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 16.6°C
  4 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  3 BF
  72%
 • Λάρισα
  Ομίχλη
  4°C 3.9°C / 4.5°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 4.5°C / 4.5°C
  1 BF
  83%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 20.8°C
  4 BF
  83%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 11.0°C / 15.4°C
  2 BF
  62%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  1 BF
  82%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 4.2°C / 12.7°C
  1 BF
  77%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  1 BF
  90%

Σιγκαπούρη

AP Photo/YK Chan

Έξαρση της πανδημίας στη ΝΑ Ασία, ενώ ανησυχία προκαλεί νέα μετάλλαξη

 • A-
 • A+

Οι προσπάθειες να ενταθεί ο εμβολιασμός σε χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας έχουν ενταθεί, έπειτα από τη ραγδαία αύξηση κρουσμάτων που καταγράφονται σε χώρες όπως η Ταϊλάνδη, το Βιετνάμ, η Καμπότζη, το Λάος και το Ανατολικό Τιμόρ. Η ανησυχία για την εξέλιξη της πανδημίας έχει αυξηθεί, καθώς Βιετναμέζοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι εντοπίστηκε ένας «πολύ επικίνδυνος» συνδυασμός της ινδικής και της βρετανικής παραλλαγής, που μεταδίδεται εύκολα μέσω του αέρα.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ο αριθμός των νέων ημερήσιων κρουσμάτων του κορονοϊού στη Μαλαισία ξεπέρασε εκείνον της Ινδίας σε κατά κεφαλήν επίπεδο, ενώ τα συνολικά κρούσματα στην Ταϊλάνδη, το Βιετνάμ, την Καμπότζη, το Λάος και το Ανατολικό Τιμόρ έχουν υπερδιπλασιαστεί τον τελευταίο μήνα.

Η Ταϊλάνδη, η δεύτερη χώρα που κατέγραψε κρούσματα μετά την Κίνα, είχε κερδίσει επαίνους για την επιτυχία της στον περιορισμό των κρουσμάτων στο πρώτο στάδιο της πανδημίας, αλλά ο αριθμός των νεκρών από COVID-19 δεκαπλασιάστηκε μέσα σε ένα δίμηνο. Αν και χαμηλός για τα διεθνή δεδομένα, έφτασε τους 1.000 ανθρώπους.

Τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση στην περιοχή έκρουσε ο Αλεξάντερ Ματέου, ο διευθυντής για την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού της Διεθνούς Ομοσπονδίας του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου. Όπως είπε, «τα ποσοστά μόλυνσης από Covid-19 είναι πολύ ανησυχητικά σε χώρες ανά την Νοτιοανατολική Ασία» και τόνισε ότι «οι πιο επικίνδυνες και φονικές παραλλαγές υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη για πολύ ταχύτερο μοίρασμα και παρασκευή εμβολίων παγκοσμίως για τον περιορισμό αυτής της πανδημίας και για την αποφυγή μαζικών θανάτων.

Μέτρα, ελλείψει εμβολίων

Ωστόσο, υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε εμβόλια και οι χώρες αυτές προσφεύγουν στη λήψη περιοριστικών μέτρων.

Στο Βιετνάμ, μια χώρα 98 εκατ, κατοίκων που είχε πολύ καλά αποτελέσματα στην πρώτη φάση της πανδημίας και οι θάνατοι δεν ξεπέρασαν τους 50, επιβλήθηκαν νέα περιοριστικά μέτρα στην πόλη Χο Τσι Μιν. Λόγω των μέτρων για την πανδημία, στο βόρειο τμήμα της χώρας τα εργοστάσια που προμηθεύουν τις παγκόσμιες τεχνολογικές εταιρείες, όπως η Apple και η Samsung, λειτουργούν με μειωμένη παραγωγικότητα, ενώ ο μεγαλύτερος αγροβιομηχανικός όμιλος της Ταϊλάνδης, Charoen Pokphand Foods Pcl, έκλεισε ένα εργοστάσιο πουλερικών για πέντε ημέρες όταν κάποιοι εργάτες του βγήκαν θετικοί στον κορονοϊό.

Επίσης χιλιάδες κρούσματα έχουν εντοπιστεί σε εργοστάσια, εργοτάξια και φυλακές.

Μέτρα λαμβάνει και η Μαλαισία, η οποία από αύριο θα βρίσκεται σε «καθολικό λοκντάουν», ενώ θα μπορούν να λειτουργούν κάποια εργοστάσια, αλλά με μειωμένη παραγωγικότητα.

Η Μαλαισία έχει επιχειρήσει να επιταχύνει την εμβολιαστική της εκστρατεία, αλλά λιγότερο από το 6% των πολιτών έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον με μια δόση, ποσοστό το μισό από ό,τι στην Ινδία.

Κάποιες χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας είτε είχαν δώσει λιγότερη έμφαση στις προμήθειες των εμβολίων σε σχέση με δυτικές χώρες ή δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να τα προμηθευτούν.

Αλλά, σύμφωνα με τον κοσμήτορα της Σχολής Δημόσιας Υγείας στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης, Τέο Γικ Γινγκ, όταν το ποσοστό του πληθυσμού που είναι προστατευμένο από εμβολιασμό, «η μεγάλη πλειονότητα του πληθυσμού παραμένει ευάλωτη. Τα συστήματα υγείας σε πολλές χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας είτε κινδυνεύουν ή είναι ήδη υπερφορτωμένα».

Καλύτερα η πλούσια Σιγκαπούρη

Τη δύναμη της οικονομικής ισχύος στην αντιμετώπιση της πανδημίας αποδεικνύει η Σιγκαπούρη, πλούσια χώρα της περιοχής, η οποία έχει ποσοστά εμβολιασμού συγκρίσιμα με εκείνα των δυτικών χωρών με πάνω από το 36% να έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον με μια δόση. Ωστόσο, μετά την εμφάνιση κρουσμάτων από νέες παραλλαγές, αποφασίστηκε η λήψη νέων περιοριστικών μέτρων μέσα στον Μάιο.

Ανησυχία για τις Φιπιππίνες και την Ινδονησία

Αξιωματούχοι υγείας παρακολουθούν πολύ προσεκτικά τυχόν αύξηση των κρουσμάτων στην Ινδονησία και τις Φιλιππίνες, τις δύο πολυπληθέστερες χώρες της περιοχής, που επλήγησαν αμφότερες σκληρά από την πανδημία τον περασμένο χρόνο.

Οι Φιλιππίνες κατέγραψαν την Παρασκευή τον υψηλότερο αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων του τελευταίου μήνα, ενώ ο μέσος όρος επταημέρου των νέων κρουσμάτων στην Ινδονησία έφθασε την Κυριακή στο ανώτατο επίπεδο των τελευταίων δύο μηνών και πλέον.

Μια αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων επίσης αναφέρθηκε κοντά στο ινδικό σύνορο της Μιανμάρ προκαλώντας ανησυχίες για το σύστημα υγείας το οποίο έχει καταρρεύσει μετά το πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Από 1η Νοεμβρίου η Ν. Κορέα σε ρυθμούς κανονικότητας
Χώροι εστίασης, γυμναστήρια και σάουνες πρόκειται να λειτουργήσουν κανονικά στη Νότια Κορέα από την 1η Νοεμβρίου. Η χώρα «θα κάνει το πρώτο βήμα της επιστροφής στην κανονική ζωή».
Από 1η Νοεμβρίου η Ν. Κορέα σε ρυθμούς κανονικότητας
ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Μια πόλη 4 εκατ. κατοίκων σε lockdown λόγω Covid-19 στην Κίνα
Οι κινεζικές αρχές ανακοίνωσαν την επιβολή lockdown στην πόλη Λανζόου, στα βορειοδυτικά της χώρας, εξαιτίας αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού. Η απόφαση αυτή ελήφθη μόλις 100 ημέρες πριν από τους Χειμερινούς...
Μια πόλη 4 εκατ. κατοίκων σε lockdown λόγω Covid-19 στην Κίνα
ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Η Μελβούρνη χαλαρώνει το μεγαλύτερο σε διάρκεια παγκοσμίως lockdown
Ενώ τα κρούσματα κορονοϊού εξακολουθούν να αυξάνονται στην πολιτεία της Βικτόριας, το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων θα φτάσει αυτή την εβδομάδα το 70% και θα επιτρέψει τη χαλάρωση των περιορισμών.
Η Μελβούρνη χαλαρώνει το μεγαλύτερο σε διάρκεια παγκοσμίως lockdown
ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Kαραντίνες της οργής
Αυστραλία- Νέα Ζηλανδία: Τα λοκντάουν μετά την εισβολή της παραλλαγής Δέλτα του κορονοϊού έχουν ξεσηκώσει κύματα αντιδράσεων για τους κυβερνητικούς χειρισμούς
Kαραντίνες της οργής
ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Παρατείνεται το lockdown στη Νέα Ζηλανδία για συνολικά 107 κρούσματα
Το εθνικό lockdown παρατάθηκε κατά τρεις ημέρες μέχρι τα μεσάνυχτα της 27ης Αυγούστου στη χώρα, ενώ στο Όκλαντ, το επίκεντρο του ξεσπάσματος, τα περιοριστικά μέτρα θα ισχύσουν τουλάχιστον ως τις 31 Αυγούστου.
Παρατείνεται το lockdown στη Νέα Ζηλανδία για συνολικά 107 κρούσματα
ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Σιγκαπούρη: Στη φυλακή Βρετανός που αρνήθηκε να φορέσει μάσκα
Ποινής φυλάκισης έξι εβδομάδων επιβλήθηκε σε Βρετανό πολίτη στη Σιγκαπούρη, επειδή δεν φορούσε μάσκα, ενώ κατηγορείται ότι επιτέθηκε σε αστυνομικούς όταν του ζήτησαν να τη φορέσει.
Σιγκαπούρη: Στη φυλακή Βρετανός που αρνήθηκε να φορέσει μάσκα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας