Η χούντα τούς απείλησε να μην κατεβούν στους δρόμους, γιατί οι στρατιώτες θα τους πυροβολήσουν στο ψαχνό. Κατά χιλιάδες, οι πολίτες την αψήφησαν...
Οι χθεσινές κινητοποιήσεις υπέρ της δημοκρατίας ήταν οι μεγαλύτερες των τελευταίων τριών εβδομάδων στη Μιανμάρ, πάλαι ποτέ γνωστή ως Βιρμανία. Ογκώδεις, έγιναν σε όλες τις μεγάλες πόλεις. Στη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας τα πάντα έκλεισαν. Σε μία μαζική πολιτική ανυπακοή κηρύχθηκε γενική απεργία.
Η συμμετοχή ήταν καθολική, ακόμη και στις κρατικές υπηρεσίες. Σχεδόν άπαντες -ανάμεσά τους πολλοί νέοι- στάθηκαν ειρηνικά απέναντι σε στρατιώτες, ελεύθερους σκοπευτές, μπλόκα και αύρες, φωνάζοντας το σύνθημα «Δεν θέλουμε τη χούντα».
Την ονόμασαν συμβολικά «επανάσταση 22222», από τα πέντε δυάρια της χθεσινής ημερομηνίας (22/02/2021) και ως σημειολογική αναφορά στις μεγάλες διαδηλώσεις στις 8 Αυγούστου του 1988, γνωστές ως «Εξέγερση 8888», που η χούντα τότε έπνιξε στο αίμα. Πολλοί τώρα φοβούνται νέα αιματοχυσία.
Την Κυριακή, εξάλλου, οι στρατηγοί -οι οποίοι έχουν καταλάβει από την 1η Φεβρουαρίου, με νέο πραξικόπημα την εξουσία, κινώντας ξανά από το προσκήνιο τα «νήματα» στη χώρα- διέταξαν τους στρατιώτες να ανοίξουν πυρ κατά διαδηλωτών, που είχαν σπεύσει να στηρίξουν απεργούς στο ναυπηγείο του Μανταλέι.
Τουλάχιστον ένας έφηβος και μία νεαρή γυναίκα σκοτώθηκαν επί τόπου. Λίγες ώρες νωρίτερα, στην πρωτεύουσα Νάι Πι Τάου, χιλιάδες πολίτες είχαν συρρεύσει στην κηδεία του πρώτου επιβεβαιωμένου θύματος της χούντας: μιας νεαρής διαδηλώτριας, που τραυματίστηκε από σφαίρα στο κεφάλι, νοσηλευόταν στην εντατική, αλλά τελικά υπέκυψε λίγο πριν από τα 20ά γενέθλιά της.
Σε εκατοντάδες υπολογίζονται συνολικά οι συλληφθέντες. Μόνο χθες, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ανέφεραν ότι συνελήφθησαν πάνω από 200 άτομα, κυρίως νέοι, που οδηγήθηκαν στη συνέχεια σε στρατιωτική βάση, στα περίχωρα της πρωτεύουσας.
«Καλώ τον στρατό της Μιανμάρ να σταματήσει αμέσως την καταστολή», τόνισε χθες ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. «Απελευθερώστε τους κρατούμενους. Βάλτε τέλος στη βία. Σεβαστείτε τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη βούληση του λαού, που εκφράστηκε στις πρόσφατες εκλογές», του περασμένου Νοεμβρίου.
Αυτές ακριβώς προέβαλαν οι πραξικοπηματίες, επικαλούμενοι -χωρίς να παρουσιάσουν ποτέ στοιχεία- μαζικές παρατυπίες, προκειμένου να αναλάβουν και πάλι τα «ηνία», θέτοντας ξανά σε κατ’ οίκον περιορισμό την de facto επικεφαλής της κυβέρνησης, νομπελίστρια Αούνγκ Σαν Σου Τσι. Την ίδια μεταχείριση επιφύλαξαν και για τον πρόεδρο Ουιν Μιντ.
Οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Βρετανία έχουν ήδη επιβάλει κυρώσεις στους ηγέτες του πραξικοπήματος (στην αμερικανική λίστα συμπεριλαμβάνονται μάλιστα και τρεις εταιρείες, που ελέγχονται από τον στρατό και δραστηριοποιούνται στον τομέα των ημιπολύτιμων και πολύτιμων λίθων). Ετοιμοι να πράξουν το ίδιο δήλωσαν, κατά τη χθεσινή τους συνεδρίαση, και οι ΥΠΕΞ της Ε.Ε.
Διά του δικού της «υπουργείου Εξωτερικών», η χούντα της Μιανμάρ κατηγόρησε τη Δύση και τον ΟΗΕ για «ωμή» παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας. Οσο για την Κίνα, σε «δάκτυλο» της οποίας πολλοί αποδίδουν τις εξελίξεις στη γειτονική της χώρα και παραδοσιακό «δορυφόρο» της; Διά του ΥΠΕΞ, το Πεκίνο έχει σπεύσει εξ αρχής να απορρίψει κάθε υπόνοια ότι στηρίζει τη χούντα. Μπλόκαρε, πάντως, με βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την έγκριση καταδικαστικού ψηφίσματος για το στρατιωτικό πραξικόπημα στη Μιανμάρ, που με αυτά και με άλλα πρόλαβε να ζήσει μόλις πέντε χρόνια μιας ιδιότυπης -έστω και κατ’ όνομα- δημοκρατίας.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας