Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Πάγο» στην κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ από Twitter, Facebook και Google
AP Photo/Kin Cheung

«Πάγο» στην κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ από Twitter, Facebook και Google

  • A-
  • A+

Τρεις κολοσσοί του διαδικτύου ανέστειλαν την επεξεργασία αιτημάτων από την κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ για δεδομένα χρηστών, λίγες μέρες μετά την έγκριση του νέου νόμου περί εθνικής ασφάλειας που ψαλιδίζει την αυτονομία της πρώην βρετανικής αποικίας και προαναγγέλλει μία νέα εποχή αυταρχισμού.

Η Facebook, στην οποία ανήκουν επίσης WhatsApp και Instagram, ανακοίνωσε πως διακόπτει προσωρινά τις αναφορές σε όλες τις υπηρεσίες τους «εν αναμονή περαιτέρω αξιολόγησης του νόμου περί εθνικής ασφάλειας».

Η Google, το GOOGL.O και το Twitter ανέφεραν ότι ανέστειλαν τις αξιολογήσεις τους σχετικά με αιτήματα από τις αρχές του Χονγκ Κονγκ αμέσως μετά την έναρξη ισχύος του νόμου την περασμένη εβδομάδα. Το Twitter εξέφρασε επίσης «σοβαρές ανησυχίες» σχετικά με τις επιπτώσεις του νόμου.

Η Google διευκρίνησε ότι θα συνεχίσει να εξετάζει τα αιτήματα της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ, μόνο για κατάργηση περιεχομένου που δημιουργείται από χρήστες στις υπηρεσίες της.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εφαρμόζουν συχνά περιορισμούς σε αναρτήσεις που παραβιάζουν τους τοπικούς νόμους αλλά όχι τους δικούς τους κανόνες.  

Οι εταιρείες τεχνολογίας λειτουργούν εδώ και καιρό ελεύθερα στο Χονγκ Κονγκ, όπου η πρόσβαση στο Διαδίκτυο δεν επηρεάζεται από το τείχος προστασίας που επιβάλλεται στην ηπειρωτική Κίνα, το οποίο εμποδίζει την Google, το Twitter και το Facebook.

Από το TikTok μέχρι την Apple

Και η Apple δεν θα λαμβάνει αιτήματα για το περιεχόμενο των χρηστών απευθείας από την κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ. Αντ 'αυτού, απαιτεί από τις τοπικές αρχές να υποβάλουν αιτήματα βάσει μιας αμοιβαίας συνθήκης νομικής συνδρομής ΗΠΑ-Χονγκ Κονγκ. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ δέχεται τα αιτήματα και τα εξετάζει, δήλωσε η εταιρεία.

Πρόσθεσε πως θα κάνει μόνο για «αιτήματα έκτακτης ανάγκης», που θα αφορούν «περιστάσεις που περιλαμβάνουν επικείμενες και σοβαρές απειλές για την ασφάλεια ενός κράτους». Πάντως, τα στοιχεία στον ιστότοπο της Apple έδειξαν ότι δεν έλαβε αιτήματα έκτακτης ανάγκης από το Χονγκ Κονγκ από το 2015, όταν άρχισε η διατήρηση λεπτομερών αρχείων, μέχρι τον Ιούνιο του 2019, μέχρι δηλαδή τον μήνα που φτάνει μέχρι στιγμή η καταγραφή.

Εκτός από τις ανακοινώσεις από τους γίγαντες τεχνολογίας των ΗΠΑ, και το TikTok, που ανήκει στην Κίνα, γνωστοποίησε πως θα αποσυρθεί από την αγορά του Χονγκ Κονγκ μέσα σε λίγες μέρες. Το Χονγκ Κονγκ είναι μια μικρή, ζημιογόνος αγορά για την εταιρεία, ανέφερε μια πηγή με γνώστη του θέματος.

Όταν η τοπική κυβερνήτης της περιφέρειας, Κάρι Λαμ, ρωτήθηκε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου για τις παραπάνω κινήσεις των τεχνολογικών εταιρειών και το ζήτημα της ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, υποστήριξε πως «τελικά, ο χρόνος και τα γεγονότα θα πουν ότι αυτός ο νόμος δεν θα υπονομεύσει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες».

Αύξηση εγγραφών στο Signal

Το κοινοβούλιο της Κίνας ενέκρινε την επίμαχη νομοθεσία που ποινικοποιεί οποιαδήποτε έκφραση ή ενέργεια για προώθηση της ανεξαρτησίας ή μεγαλύτερη αυτονομία. Επίσης, δημιουργεί ερωτήματα σχετικά με το αν υπάρχει ακαδημαϊκή ελευθερία και το εάν αποκλείονται ορισμένες πολιτικές απόψεις, ακόμη και αν εκφράζονται ειρηνικά.

Ορισμένοι κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ δήλωσαν ότι επανεξέτασαν τις προηγούμενες δημοσιεύσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι οποίες αφορούσαν τις διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας και τον νόμο περί ασφάλειας για να διαγράψουν αυτές που νόμιζαν ότι θα θεωρούνταν ευαίσθητες.

Αξίζει να σημειωθεί πως η εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Signal, η οποία υπόσχεται την κρυπτογράφηση τους, έχει δει αύξηση των εγγραφών από κατοίκους του Χονγκ Κονγκ τις τελευταίες ημέρες. 

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Χονγκ Κονγκ: «Εξαφανίζονται» βιβλία ακτιβιστών υπέρ της δημοκρατίας
Βιβλία γραμμένα από μέλη του κινήματος υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ άρχισαν να εξαφανίζονται από τις βιβλιοθήκες της πόλης, σύμφωνα με...
Χονγκ Κονγκ: «Εξαφανίζονται» βιβλία ακτιβιστών υπέρ της δημοκρατίας
ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Ένας 23χρονος ο πρώτος κατηγορούμενος με τον νέο νόμο στο Χονγκ Κονγκ
«Απελευθερώστε το Χονγκ Κονγκ» έγραφε το πλακάτ, το οποίο σήκωσε ο 23χρονος πάνω σε μοτοσυκλέτα κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας και έγινε ο πρώτος κατηγορούμενος με βάσει τον νέο νόμο «περί ασφάλειας».
Ένας 23χρονος ο πρώτος κατηγορούμενος με τον νέο νόμο στο Χονγκ Κονγκ
ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Πέτρες, ξύλα, φωτιά κατά του νόμου για την εθνική ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ
Εκτεταμένα επεισόδια και συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας στον Χονγκ Κονγκ την πρώτη μέρα εφαρμογής του νέου νόμου για την εθνική ασφάλεια που εγκρίθηκε από το Πεκίνο και ο οποίος ψαλιδίζει την...
Πέτρες, ξύλα, φωτιά κατά του νόμου για την εθνική ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ
ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Πέρασε το ν/σ που «ψαλιδίζει» την αυτονομία του Χονγκ Κονγκ
Το κοινοβούλιο της Κίνας ψήφισε τη νομοθεσία περί εθνικής ασφάλειας για το Χονγκ Κονγκ, προκαλώντας ανησυχίες σε ακτιβιστές για τον ενδεχόμενο η χώρα της Ασίας να αλλοιώσει το καθεστώς αυτονομίας που...
Πέρασε το ν/σ που «ψαλιδίζει» την αυτονομία του Χονγκ Κονγκ
ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Η πρώτη σύλληψη διαδηλωτή βάσει του νέου νόμου στο Χονγκ Κονγκ
Η αστυνομία συνέλαβε έναν άνδρα, επειδή κρατούσε μία σημαία ανεξαρτησίας του Χονγκ Κονγκ σε διαδήλωση την οποία είχαν απαγορεύσει οι τοπικές αρχές.
Η πρώτη σύλληψη διαδηλωτή βάσει του νέου νόμου στο Χονγκ Κονγκ
ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Στα άκρα η σύγκρουση Πεκίνου-Λονδίνου για το Χονγκ Κονγκ
Με αντίμετρα απειλεί τη Βρετανία η Κίνα για την απόφαση της κυβέρνησης Τζόνσον να δώσει ειδικά διαβατήρια και άδεια παραμονής στη Βρετανία σε 3 εκατ. κατοίκους του Χονγκ Κονγκ, μετά την επιβολή του νόμου για...
Στα άκρα η σύγκρουση Πεκίνου-Λονδίνου για το Χονγκ Κονγκ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας