«Χάος, χάος, απόλυτο χάος». Αυτές ήταν οι πρώτες λέξεις που είπε ο φωτογράφος του πρακτορείου Getty Images, Ομάρ Χαβάνα, μιλώντας χθες στον «Independent» για την κατάσταση στο Νεπάλ, προσθέτοντας ότι «το μέγεθος της πραγματικής καταστροφής δεν έχει αποκαλυφθεί ακόμη» και ότι «το αληθινό δράμα θα το γνωρίζουμε όταν φτάσουμε σ' όλες τις απομακρυσμένες περιοχές του Νεπάλ».
Η κατάσταση σ' ολόκληρο το «Ορεινό Βασίλειο» είναι δραματική. Το μόνο παρήγορο, ότι τα πρώτα φορτία ανθρωπιστικής βοήθειας άρχισαν να φτάνουν χθες στις απομονωμένες ορεινές περιοχές εκεί όπου δεκάδες χωριά έχουν κυριολεκτικά ισοπεδωθεί, αλλά και πολλά ακόμη εξακολουθούν να χρειάζονται απεγνωσμένα πόσιμο νερό και τρόφιμα.
Κάτοικοι πεινασμένοι, σε απόγνωση, έτρεχαν προς τα ελικόπτερα που έφταναν εκλιπαρώντας για την αερομεταφορά τους, ενώ στην επαρχία Γκόρκα, όπου σχεδόν το 90% των οικημάτων είναι ερείπια, οι επιζώντες έτρεχαν ουρλιάζοντας με τα χέρια απλωμένα προς ένα ελικόπτερο του ινδικού στρατού παρακαλώντας για λίγο νερό και τρόφιμα.
Εικόνες ολοκληρωτικής καταστροφής αποτυπώνουν οι αεροφωτογραφίες και σε άλλα χωριά, στις πλαγιές των Ιμαλαΐων, όπως το Λανγκτάνγκ, που βρίσκεται 60 χιλιόμετρα βόρεια του Κατμαντού στην περιφέρεια Ράσουα. Οι περισσότεροι από τους 200 κατοίκους του χωριού πιστεύεται ότι είναι νεκροί, ενώ τα συνεργεία διάσωσης δυσκολεύονται να μεταβούν στο σημείο.
Χαρακτηριστικό των ελλείψεων, αλλά και της κυβερνητικής αδυναμίας να συντονίσει τις επιχειρήσεις αρωγής, είναι το γεγονός ότι ενώ 8 εκατομμύρια άτομα χρειάζονται άμεση βοήθεια και στέγαση, μέχρι χθες υπήρχαν μόλις 5.000 από τις 600.000 σκηνές που απαιτούνται, ενώ χιλιάδες πολίτες εγκαταλείπουν το Κατμαντού φοβούμενοι, μεταξύ άλλων, και το ξέσπασμα επιδημιών. Ωστόσο οι περισσότεροι δεν τα καταφέρνουν για τον απλούστατο λόγο ότι τα ελάχιστα λεωφορεία δεν μπορούν να μεταφέρουν μέσα σε λίγες ώρες τόσες χιλιάδες ανθρώπους.
Αποτέλεσμα της δυσαρέσκειας για τον αποσυντονισμό της κυβέρνησης και του συνωστισμού ήταν να σημειωθούν συμπλοκές μεταξύ των χιλιάδων Νεπαλέζων, που περίμεναν από το βράδυ τα λεωφορεία, και της αστυνομίας, που προσπαθούσε να βάλει μια τάξη στον κεντρικό σταθμό του Κατμαντού. «Περιμένουμε από το πρωί, μας είπαν ότι θα υπήρχαν 250 πούλμαν, αλλά ακόμη κανένα δεν έχει φτάσει. Ανυπομονούμε να επιστρέψουμε στα σπίτια μας, να δούμε τις οικογένειές μας, όμως δεν ξέρουμε πότε θα φτάσουν τα λεωφορεία», δήλωσε χθες το πρωί ο Κισόρ Κάβρε, ένας 25χρονος φοιτητής που βρισκόταν στον σταθμό την ώρα των επεισοδίων.
Λαϊκή οργή
«Μας αφήνουν να πεθάνουμε από την πείνα μέσα στο κρύο και το μόνο που καταφέρνει η κυβέρνηση είναι να μας κάνει να περιμένουμε σ' αυτή την ουρά. Γιατί είναι τόσο αργή;» αναρωτιέται μια σεισμοπαθής που μάταια περιμένει ένα λεωφορείο για να φύγει μαζί με τα δύο ανήλικα παιδιά της.
Συνωστισμός, χωρίς όμως επεισόδια, παρατηρήθηκε και στο αεροδρόμιο του Κατμαντού, καθώς οι τουρίστες αγωνίζονται προκειμένου να διασφαλίσουν το «μαγικό χαρτάκι» που θα τους μεταφέρει πίσω στην πατρίδα τους, ενώ στο ίδιο μικρό αεροδρόμιο φτάνουν διαρκώς διεθνείς πτήσεις φορτωμένες με την τόσο αναγκαία ανθρωπιστική βοήθεια. Σεισμόπληκτοι υποχρέωσαν επίσης ένα φορτηγό που μετέφερε νερό να σταματήσει και ανέβηκαν στην καρότσα του για να πάρουν φιάλες και να τις πετάξουν στο πλήθος.
Καθώς οι ανάγκες για ανθρωπιστική βοήθεια αυξάνονται ραγδαία, ο ΟΗΕ απηύθυνε χθες έκκληση για τη συγκέντρωση 415 εκατομμυρίων δολαρίων για το σεισμόπληκτο Νεπάλ μέσα στο επόμενο τρίμηνο. Στις επιχειρήσεις μεταφοράς βοήθειας διάσωσης μετέχουν αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας πολλών χωρών μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, η Ινδία, η Κίνα και το Ισραήλ.
Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι διεθνείς ομάδες έρευνας και διάσωσης έχουν ανασύρει από τα ερείπια μέχρι τώρα 14 ανθρώπους ζωντανούς. Μάλιστα ομάδα Νεπαλέζων και Γάλλων διασωστών ανέσυρε χθες από τα ερείπια πολυκατοικίας που είχε καταρρεύσει στο Κατμαντού τον 28χρονο Ρισί Χανάλ, ο οποίος είχε μείνει παγιδευμένος επί 80 ώρες ανάμεσα σε τρεις νεκρούς.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας