• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 12.8°C / 18.4°C
  0 BF
  87%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  13°C 10.9°C / 15.3°C
  0 BF
  87%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 14.0°C / 18.3°C
  2 BF
  81%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 13.5°C
  1 BF
  94%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.2°C / 12.8°C
  1 BF
  87%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.7°C / 7.9°C
  0 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.5°C / 17.9°C
  0 BF
  93%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.8°C / 18.0°C
  3 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 7.9°C / 11.9°C
  1 BF
  76%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.1°C / 18.8°C
  1 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  17°C 15.6°C / 16.8°C
  2 BF
  67%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  2 BF
  78%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 9.5°C
  0 BF
  93%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  12°C 9.5°C / 13.3°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 10.8°C / 16.8°C
  2 BF
  71%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.0°C / 18.6°C
  1 BF
  82%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 10.3°C / 13.3°C
  1 BF
  89%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  12°C 9.7°C / 15.4°C
  1 BF
  81%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  1 BF
  90%
Facebook

Μια υπουργός Υγείας που κέρδισε την παρτίδα με τον Covid-19

 • A-
 • A+

Η KK Shailaja έχει πολλά παρατσούκλια. Τα πιο δημοφιλή; «Σφαγέας του κορονοϊού», «υπουργός rockstar» και η «δασκάλα Shailaja». Υπουργός Υγείας στην Κεράλα - που βρίσκεται στο νοτιοδυτικό άκρο της Ινδίας - και πρώην δασκάλα, η Shailaja πιστώνεται με μια μεγάλη επιτυχία: στο κρατίδιο των 35 εκατομμυρίων κατοίκων που έχει κατά κεφαλήν ετήσιο εισόδημα περίπου 2.500 ευρώ τον χρόνο, καταγράφηκαν μόνο 524 κρούσματα και 4 νεκροί. 

H εφημερίδα Guardian που πήρε συνέντευξη από την Ινδή υπουργό (και δεν είναι η μόνη εφημερίδα) περιγράφει κάπως έτσι την ιστορία: Στις 20 Ιανουαρίου, η KK Shailaja τηλεφώνησε σε γιατρό συνεργάτης της. Είχε διαβάσει στο διαδίκτυο για έναν επικίνδυνο νέο ιό που μεταδίδεται αστραπιαία στην Κίνα. «Θα έρθει κι εδώ;» τον ρώτησε. «Οπωσδήποτε», ήταν η απάντησή του. Ετσι η υπουργός άρχισε τις προετοιμασίες. 

Τέσσερις μήνες μετά, η στρατηγική της Shailaja αποδείχθηκε άκρως επιτυχημένη. Εκτός από τα ελάχιστα κρούσματα και τους ακόμα πιο λίγους θανάτους, δεν υπήρχε και διασπορά στην κοινότητα. Ετσι απέκτησε και τα παρατσούκλια η 63χρονη υπουργός, που σύμφωνα με τον Guardian απέδειξε ότι ο περιορισμός της ασθένειας είναι εφικτός όχι μόνο σε μια δημοκρατία, αλλά σε μια φτωχή δημοκρατία. 

Πώς το πέτυχε; Τρεις ημέρες μετά από εκείνο το πρώτο τηλεφώνημα στον συνεργάτη της και πριν καταγραφεί το πρώτο κρούσμα στην Κεράλα, συγκάλεσε την πρώτη συνάντηση μιας ομάδας ταχείας αντίδρασης. Την επόμενη ημέρα, στις 24 Ιανουαρίου, είχε οργανωθεί μια αίθουσα ελέγχου και δόθηκε εντολή να κάνουν το ίδιο και οι ιατρικές αρχές και στις 14 περιφέρειες του κρατιδίου.

Οταν έφθασε το πρώτο περιστατικό, στις 27 Ιανουαρίου, με αεροπλάνο από τη Γουχάν, το κρατίδιο είχε ήδη υιοθετήσει το πρωτόκολλο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την διεξαγωγή τεστ, τον εντοπισμό, την απομόνωση και την στήριξη του ασθενούς.

Ετσι, ενώ γινόταν η αποβίβαση από την κινεζική πτήση γίνονταν έλεγχος της θερμοκρασίας των επιβατών. τρεις βρέθηκαν με πυρετό και απομονώθηκαν σε κοντινό νοσοκομείο. Οι υπόλοιποι τέθηκαν σε καραντίνα στα σπίτια και ενημερώθηκαν με ειδικά φυλλάδια. Οι ασθενείς ήταν μεν θετικοί στον Covid-19, αλλά η μετάδοση του κορονοϊού είχε περιοριστεί.

«Ηταν μια πρώτη νίκη» λέει η Shailaja. «Αλλά ο ιός συνέχισε να μεταδίδεται και πέρα από την Κίνα και σύντομα ήταν παντού». Με εντατική ιχνηλάτηση εκατοντάδων ατόμων εντοπίστηκαν άλλα 6 κρούσματα, αλλά μετά τα μέσα Μαρτίου μεγάλος αριθμός εργατών άρχισαν να επιστρέφουν στην Κεράλα από τις χώρες του Κόλπου, μερικοί εξ αυτών μεταφέροντας και τον ιό. Στις 23 Μαρτίου, και τα τέσσερα διεθνή αεροδρόμια του κρατιδίου έκλεισαν. Και δυο ημέρες αργότερα επιβλήθηκε lockdown σε όλη την Ινδία.

Στην κορύφωση της πανδημίας, 170.000 κάτοικοι τη Κεράλα είχαν τεθεί σε καραντίνα, υπό την αυστηρή επίβλεψη των υγειονομικών αρχών. Τώρα ο αριθμός αυτός έχει μειωθεί και είναι 21.000. «Προσφέραμε επίσης στέγη και τροφή σε 150.000 εργάτες μετανάστες από άλλα κρατίδια, που παγιδεύτηκαν εδώ από το lockdown», λέει η υπουργός. Ολοι έχουν ήδη επιστρέψει σπίτια τους με ειδικά ναυλωμένα τρένα.

Η Shailaja ήταν κατά κάποιο τρόπο διάσημη στη χώρα της και πριν εμφανιστεί ο Covid-19. Η ταινία με τον τίτλο «Virus» (O Ιός) που προβλήθηκε πέρσι στην Ινδία ήταν βασισμένη στον τρόπο που η ίδια χειρίστηκε το 2018, μια άλλη ακόμα πιο θανατηφόρα μεταδοτική ασθένεια, που ονομάζεται Nipah και πρωτοεμφανίστηκε αρχικά στη Μαλαισία το 1998. Μεταδόθηκε από τις νυχτερίδες στους χοίρους και από τους χοίρους στους ανθρώπους. Η διαφορά με τον Covid-19 είναι ότι έχει χαμηλότερη μεταδοτικότητα. Εκείνη όμως η απειλή ήταν εμπειρία για αυτή την πανδημία.

Μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ινδία (Μαρξιστικό), που συμμετέχει στη διακυβέρνηση του κρατιδίου από το 1957, η Shailaja  έχει ζήσει από κοντά την ανάδειξη του λεγόμενου «μοντέλου Κεράλα», δηλαδή την μεταρρύθμιση της ιδιοκτησίας της γης, την αποκεντροποίηση του δημόσιου συστήματος υγείας και την επένδυση στη δημόσια εκπαίδευση. Κάθε χωριό έχει κέντρο πρωτοβάθμιας περίθαλψης και υπάρχουν νοσοκομεία σε κάθε περιφέρεια, καθώς και 10 ιατρικά κολέγια. Η Κεράλα έχει το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής σε όλη τη χώρα και το χαμηλότερο δείκτη παιδικής θνησιμότητας, ενώ έχει και το καλύτερο επίπεδο εκπαίδευσης. 

Ολο το σύστημα θα δοκιμαστεί πάλι σε δυο ημέρες, στις 17 Μαϊου οπότε αίρεται το lockdown στη χώρα και χιλιάδες συμπολίτες της θα επιστρέψουν στην Κεράλα. Η υπουργός παραδέχεται ότι το σύστημα υγείας είναι γερασμένο, αλλά παρά τη μεγάλη πρόκληση «προετοιμαζόμαστε γι αυτό», λέει.

«Υπάρχει σχέδιο Α, Β και Γ - το χειρότερο σενάριο - το οποίο προβλέπει επιστράτευση ξενοδοχείων, και συνεδριακών κέντρων για να βρεθούν 165.000 κρεβάτια. Δύσκολα θα βρούμε, εάν χρειαστούμε, πάνω από 5.000 αναπνευστήρες, αλλά ο πραγματικά καθοριστικός παράγοντας είναι οι άνθρωποι, ειδικά στην υλοποίηση του σχεδίου για την ιχνηλάτηση επαφών. Εκπαιδεύουμε δασκάλες και δασκάλους», λέει και όταν περάσει το δεύτερο κύμα- εάν υπάρξει βέβαια δεύτερο κύμα- αυτές οι δασκάλες και οι δάσκαλοι θα επιστρέψουν στα σχολεία. Οπως θέλει να κάνει κι αυτή σε ένα χρόνο από τώρα, όταν λήξει η υπουργική της θητεία, με τις εκλογές για την ανάδειξη νέας κυβέρνησης του κρατιδίου .

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Πατάει «γκάζι» ο εμβολιασμός στην Ινδία, μείωση των κρουσμάτων
Οι υγειονομικές αρχές της Ινδίας χορήγησαν πάνω από 8,8 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων για την COVID-19 τις προηγούμενες 24 ώρες, σύμφωνα με τα δεδομένα που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το υπουργείο Υγείας,...
Πατάει «γκάζι» ο εμβολιασμός στην Ινδία, μείωση των κρουσμάτων
ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Νέος «πονοκέφαλος» από την «Delta Plus»
Επιπλέον ανησυχία στη σκληρά δοκιμαζόμενη από την πανδημία Ινδία προκαλεί νέα μετάλλαξη της παραλλαγής «Δέλτα», κρούσματα της οποίας - περίπου 25 - έχουν ήδη βρεθεί στην αχανή χώρα. 
Νέος «πονοκέφαλος» από την «Delta Plus»
ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Ξεπέρασαν τις 300.000 οι θάνατοι στην Ινδία, σχεδόν 27 εκατ. οι μολύνσεις
Το εύρος του δράματος που αντιμετωπίζει εξαιτίας της πανδημίας η Ινδία αποδεικνύουν τα τελευταία στοιχεία για τους θανάτους και τα κρούσματα στη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας. 
Ξεπέρασαν τις 300.000 οι θάνατοι στην Ινδία, σχεδόν 27 εκατ. οι μολύνσεις
ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Τα «μαγειρεμένα» στοιχεία της Ινδίας προκαλούν ζάλη
Η είδηση της καταγραφής 4.500 θανάτων από Covid-19 μέσα σε ένα 24ωρο στην Ινδία γίνεται ακόμη πιο τρομακτική αν υπολογίσουμε τις βάσιμες υποψίες των επιστημόνων πως η χώρα «κρύβει» νεκρούς και κρούσματα.
Τα «μαγειρεμένα» στοιχεία της Ινδίας προκαλούν ζάλη
ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Ξεπέρασαν τους 250.000 οι νεκροί στην Ινδία με νέο θλιβερό ημερήσιο ρεκόρ
Περισσότεροι από 4.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μόνο το τελευταίο 24ωρο στην Ινδία, όπου έσπασε το «φράγμα» των 250.000 νεκρών από την πανδημία.
Ξεπέρασαν τους 250.000 οι νεκροί στην Ινδία με νέο θλιβερό ημερήσιο ρεκόρ
ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Στην Ινδία ο ένας στους τέσσερις νεκρούς της περασμένης εβδομάδας παγκοσμίως
Τρομάζουν τα επίσημα στοιχεία που δίνει η Ινδία για το δραματικό αποτύπωμα της Covid-19 στη χώρα, με τα σενάρια περί πολύ μεγαλύτερων αριθμών σε κρούσματα και νεκρούς να μη μοιάζουν και τόσο φανταστικά.
Στην Ινδία ο ένας στους τέσσερις νεκρούς της περασμένης εβδομάδας παγκοσμίως

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας