Οι υποψίες εκφράζονταν σχεδόν εξ αρχής, λόγω ύπαρξης κακού προηγούμενου: της αποσιώπησης επί μήνες του ξεσπάσματος της επιδημίας του κορονοϊού SARS το 2002-2003, η οποία στοίχισε τελικά τη ζωή σε περίπου 800 ανθρώπους παγκοσμίως. Να όμως που τώρα κι από μια εντελώς απρόσμενη πηγή -το επίσημο περιοδικό του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας, Qiushi- υποδηλώνεται το ανείπωτο και «ανίερο»: πως ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ έκανε τον… Κινέζο.
Γνώριζε δηλαδή τη σοβαρότητα του νέου κορονοϊού Covid-19 περίπου δυο βδομάδες νωρίτερα από όσο πιστευόταν μέχρι τώρα και συγκεκριμένα 13 μέρες προτού οι απολυταρχικές κινεζικές αρχές ενημερώσουν τους πολίτες για το ξέσπασμα της επιδημίας.
Η σύλληψη
Σύμφωνα λοιπόν με το Qiushi, ο Σι έδωσε κατευθύνσεις και εντολές για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης κατά την ομιλία του στη Γραμματεία του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΚ ήδη από τις 7 Ιανουαρίου, όταν το νωρίτερο που τα κρατικά ΜΜΕ τον παρουσίαζαν να εμπλέκεται στη διαχείριση της επιδημίας ήταν στις 20 του ίδιου μήνα. Με κυβερνητική έγκριση δε, στις 18 Ιανουαρίου διοργανώθηκε κανονικά δημόσια εκδήλωση με τη συμμετοχή 40.000 οικογενειών από τη Γουχάν, πρωτεύουσα της κεντρικής επαρχίας Χουμπέι όπου πρωτοεμφανίστηκε ο Covid-19 τον Δεκέμβριο.
Μόλις πέντε μέρες μετά -στις 23 Ιανουαρίου- Γουχάν και Χουμπέι τέθηκαν σε μαζική καραντίνα. Το κακό όμως είχε γίνει και προφανώς την ευθύνη γι’ αυτό δεν φέρουν μόνο αξιωματούχοι των τοπικών αρχών, που ήδη πλήρωσαν τη νύφη, αλλά και τα μεγάλα κεφάλια της κεντρικής κυβέρνησης στο Πεκίνο.
Τις επικρίσεις εντός κι εκτός Κίνας ήρθε να εντείνει η σαββατιάτικη σύλληψη του Κινέζου ακτιβιστή και πρώην λέκτορα Νομικής Σου Ζιγιόνγκ, που τόλμησε να ζητήσει την παραίτηση του προέδρου Σι, καταλογίζοντάς του μεταξύ άλλων πως δεν δημοσιοποίησε έγκαιρα την αλήθεια για τον νέο κορονοϊό, αφήνοντας την επιδημία να μετατραπεί σε «εθνική καταστροφή».
«Η τροφοδοσία σε ιατροφαρμακευτικό υλικό είναι ανεπαρκής, τα νοσοκομεία είναι υπερπλήρη και μεγάλος αριθμός [ύποπτων] κρουσμάτων αδυνατούν να επιβεβαιώσουν αν έχουν νοσήσει» έγραφε στις 4 Φεβρουαρίου ο Σου. «Λες ότι εσύ προσωπικά διηύθυνες την επιχείρηση, είναι ένα χάος. Κύριε Σι Τζινπίνγκ, παρακαλώ παραιτήσου»…
Ηταν το τελευταίο από σειρά άρθρων του στα οποία κατέκρινε τη διαχείριση του ξεσπάσματος της επιδημίας, η οποία έχει σκοτώσει τουλάχιστον 1.770 ανθρώπους στην Κίνα και έχει μολύνει περισσότερους από 71.000 διεθνώς. Νέοι θάνατοι ασθενών σημειώθηκαν σε Γαλλία και Ταϊβάν, ανεβάζοντας τους νεκρούς έξω από την κινεζική επικράτεια σε πέντε.
Τα κρουαζιερόπλοια
Σε καραντίνα στο λιμάνι της Γιοκοχάμα στην Ιαπωνία παρέμενε εν τω μεταξύ το κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess, όπου η μόλυνση από τον Covid-19 μετράει τα περισσότερα κρούσματα εκτός Κίνας. Καθώς ξένες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, έχουν αρχίσει να επαναπατρίζουν επιβάτες, άλλα 99 κρούσματα εντοπίστηκαν στο πλοίο. Οι 14 εξ αυτών μάλιστα είναι Αμερικανοί που βρέθηκαν θετικοί στον ιό κατά την επιχείρηση απομάκρυνσής τους.
Οι μαλαισιανές αρχές παράλληλα τρέχουν και δεν φτάνουν έπειτα από την εμφάνιση κρούσματος σε επιβάτη που είχε ήδη αποβιβαστεί με εκατοντάδες άλλους από το κρουαζιερόπλοιο Westerdam. Το καράβι έδεσε τελικά στη Μαλαισία μετά την άρνηση πέντε άλλων χωρών να του επιτρέψουν να ελλιμενιστεί.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας