• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 14.8°C / 18.4°C
  0 BF
  82%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.4°C / 14.9°C
  2 BF
  75%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 15.0°C / 17.6°C
  2 BF
  80%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 14.6°C
  0 BF
  94%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.8°C / 14.0°C
  1 BF
  81%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 8.4°C / 9.4°C
  3 BF
  81%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 16.8°C
  1 BF
  91%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.1°C / 17.8°C
  2 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 14.9°C
  2 BF
  94%
 • Ερμούπολη
  Ψιχάλες μικρής έντασης
  18°C 16.1°C / 19.1°C
  2 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  5 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 18.2°C / 18.2°C
  3 BF
  76%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  9°C 8.9°C / 12.5°C
  0 BF
  93%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.5°C / 13.9°C
  0 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 12.8°C / 19.8°C
  2 BF
  68%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.8°C / 18.6°C
  0 BF
  98%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.3°C / 14.4°C
  1 BF
  89%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 11.5°C / 15.0°C
  1 BF
  81%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  1 BF
  85%
Liu Bin/Xinhua via AP, File

Έγγραφο του ΚΚΚ εκθέτει τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ για τον covid-19

 • A-
 • A+

Έγγραφο από ομιλία στο εσωτερικό του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, που διέρρευσε το Σαββατοκύριακο, θέτει εν αμφιβόλω το σενάριο περί άγνοιας από τον πρόεδρο της χώρας, των πραγματικών διαστάσεων της επιδημίας από τον νέο κορονοϊό. 

Το έγγραφο αποκαλύπτει ότι ο Σι Τζινπίνγκ γνώριζε και κατηύθυνε την επίσημη κρατική διαχείριση στην υπόθεση, από τις 7 Ιανουαρίου, σχεδόν δύο εβδομάδες πριν τη σχολιάσει δημόσια, στις 20 του ίδιου μήνα, όταν ζήτησε να γίνουν αποφασιστικές ενέργειες για τον έλεγχο της εξάπλωσης του covid-19.

Η αποκάλυψη εγείρει σοβαρά ερωτήματα για το αν ήταν η κεντρική κυβέρνηση και όχι οι τοπικές αρχές της επαρχίας Χουμπέι, που καθόρισαν την αντίδρασή τους, επιτρέποντας στον ιό να εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα και ακολούθως στον υπόλοιπο κόσμο.

Υπογραμμίζει επίσης τη δυσκολία να διατηρηθεί η εικόνα του Σι Τζινπίνγκ – που προσεκτικά καλλιεργούν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης – του σχεδόν παντογνώστη ηγέτη, ο οποίος επιβλέπει και γνωρίζει όλα όσα συμβαίνουν στη χώρα. 

Με τη διαρκώς διογκούμενη κριτική για την αποτυχία περιορισμού του νέου ιού, τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εξωτερικό, το Πεκίνο βρίσκεται αντιμέτωπο με το δίλημμα της επιλογής είτε του να παραδεχτεί ότι ο πρόεδρος αγνοούσε μέχρι πριν από ένα μήνα την πραγματικό μέγεθος του προβλήματος, είτε ότι το γνώριζε και αποφάσισε να το υποβαθμίσει.

Επιλέγοντας ωστόσο, την τελευταία εναλλακτική, ανεξάρτητα από το τι μερίδιο ευθύνης μπορεί να αποδοθεί στους τοπικούς αξιωματούχους για την αποτυχία να εφαρμόσουν τις οδηγίες του Σι Τζινπίνγκ, η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι η τελική ευθύνη για το ξέσπασμα της επιδημίας ανήκει στην κεντρική εξουσία. 

Στο απόσπασμα της ομιλίας που δημοσιεύθηκε το Σάββατο στο επίσημο περιοδικό Qiushi του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος (ΚΚΚ), στις 7 Ιανουαρίου ο πρόεδρος της χώρας έδινε οδηγίες για την πρόληψη και τον έλεγχο του covid-19, στη διάρκεια συνεδρίασης της μόνιμης Επιτροπής του Πολιτικού Γραφείου, που αποτελεί το ανώτερο όργανο λήψης αποφάσεων της Κίνας. 

Στις 20 Ιανουαρίου, ο Σι Τζινπίνγκ έδωσε περαιτέρω οδηγίες, όπως και δύο μέρες αργότερα, όταν «ζήτησε ρητά από την Χουμπέι να εφαρμόσει πλήρη και αυστηρό έλεγχο της εκροής των ανθρώπων», θέτοντας ουσιαστικά την επαρχία σε αποκλεισμό. 

Το διάστημα μεταξύ 7 και 20 Ιανουαρίου, είναι ιδιαίτερα κρίσιμο. Εκείνη την περίοδο των 13 ημερών, αξιωματούχοι της Χουμπέι διεξήγαγαν δύο σημαντικές συναντήσεις του επαρχιακού παραρτήματος του ΚΚΚ, ενώ οι αρχές της Γουχάν κάλεσαν πάνω από 40.000 οικογένειες να παραστούν σε ένα μαζικό συμπόσιο, σε μια προσπάθεια επίτευξης ενός παγκόσμιου ρεκόρ. 

Κατά την ίδια περίοδο, αξιωματούχοι από την επαρχία Χουμπέι και την πρωτεύουσα Γουχάν εμφανίστηκαν καθησυχαστικοί, υποβαθμίζοντας την έκταση της επιδημίας, αξιολόγηση που επανέλαβαν και κρατικά ανώτερα στελέχη. 

Ο Wang Guanfa, επικεφαλής ομάδας ερευνητών που στάλθηκε από το Πεκίνο, για να διερευνήσει την κατάσταση, δήλωσε στις 11 Ιανουαρίου ότι η επιδημία ήταν υπό έλεγχο. Ο Wang, όπως και άλλοι στην πρώτη γραμμή κατά το πρώτο ξέσπασμα της νόσου, διαγνώστηκε ακολούθως θετικώς στον covid-19.

Συνελήφθη ακτιβιστής που ζητούσε την παραίτηση Τζινπίνγκ

Να παραιτηθεί είχε καλέσει στις αρχές Φεβρουαρίου, τον Κινέζο πρόεδρο ο νομικός Σου Ζιγιόνγκ, ο οποίος συνελήφθη από τις αρχές, τη νύχτα του Σαββάτου.

Ο γνωστός ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα ζητούσε στις 4 Φεβρουαρίου, σε άρθρο που δημοσίευσε σε ιστότοπο που ανήκει στο New Citizens Movement, να παραιτηθεί ο Κινέζος πρόεδρος, εξαιτίας του τρόπου διαχείρισης κρίσεων, όπως οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ και η επιδημία του Covid-19.

«Η τροφοδοσία σε ιατροφαρμακευτικό υλικό είναι ανεπαρκής, τα νοσοκομεία είναι υπερπλήρη και μεγάλος αριθμός ασθενών δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσουν ότι έχουν προσβληθεί...Λες ότι εσύ προσωπικά ηγήθηκες της επιχείρησης, είναι το χάος... κ. Σι Τζινπίνγκ, παρακαλώ, παραιτήσου», έγραφε ο Σου, ο οποίος κατήγγειλε τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί στα μέσα ενημέρωσης σχετικά με ό,τι δημοσιεύουν για την επιδημία και τα μέτρα αποκλεισμού που εφαρμόζονται για την ανάσχεσή της.

Ο Σου Ζιγιόνγκ διέφευγε από τον Δεκέμβριο, έπειτα από συγκέντρωση στην πόλη Σιαμέν της νότιας Κίνας, με θέμα τα ανθρώπινα δικαιώματα, σύμφωνα με τον Χουά Ζε, ακτιβιστή και φίλο του Σου. Άλλα πέντε άτομα που συμμετείχαν σε εκείνη την κινητοποίηση, έχουν ήδη συλληφθεί.

Ο Σου, που αγωνίζεται εδώ και χρόνια για την δικαστική και νομική μεταρρύθμιση, ίδρυσε το 2012 το New Citizens Movement, που καλεί τους αξιωματούχους της κυβέρνησης να αποκαλύψουν τα περιουσιακά τους στοιχεία. Καταδικάσθηκε το 2014 σε φυλάκιση τεσσάρων ετών για τη δράση του στο πλαίσιο της οργάνωσης.

Τις τελευταίες εβδομάδες, ο Σου είχε γράψει σειρά άρθρων με τα οποία επέκρινε την κινεζική ηγεσία για την διαχείριση της επιδημίας του Covid-19, που έχει προσβάλει περισσότερα από 70.000 άτομα στην Κίνα και έχει προκαλέσει 1.770 θανάτους.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΣΜΟΣ
Έκτακτη σύσκεψη του ΠΟΥ για τον νέο ιό που εξαπλώνεται ραγδαία
Συναγερμός έχει σημάνει σε παγκόσμιο επίπεδο από την αύξηση κρουσμάτων του νέου κοροναϊού που προκαλεί επιδημία πνευμονίας και που μπορεί να μεταδοθεί από πρόσωπο σε άνθρωπο.
Έκτακτη σύσκεψη του ΠΟΥ για τον νέο ιό που εξαπλώνεται ραγδαία
ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Κίνα: Προς αναβολή η ετήσια σύνοδος του κοινοβουλίου λόγω κορονοϊού
Η εξάπλωση του κορονοϊού στη χώρα οδηγεί το κινεζικό κοινοβούλιο να εξετάσει το ενδεχόμενο αναβολή της ετήσιας συνόδου του, κατά την οποία επικυρώνει τις αποφάσεις του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος.
Κίνα: Προς αναβολή η ετήσια σύνοδος του κοινοβουλίου λόγω κορονοϊού
ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Κορονοϊός: Έφυγαν από την Ιαπωνία οι Αμερικανοί επιβάτες του Diamond Princess
Τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας δύο αεροσκάφη, μισθωμένα από την αμερικανική κυβέρνηση, αναχώρησαν από την Ιαπωνία μεταφέροντας περίπου 400 Αμερικανούς πολίτες που βρίσκονταν «κολλημένοι» στο πλοίο...
Κορονοϊός: Έφυγαν από την Ιαπωνία οι Αμερικανοί επιβάτες του Diamond Princess
ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Ο πρόεδρος Σι έκανε τον… Κινέζο;
Σύμφωνα με το επίσημο περιοδικό του Κομμουνιστικού Κόμματος της χώρας ο Σι Τζινπίνγκ γνώριζε τα της εξάπλωσης του κορονοϊού 13 μέρες νωρίτερα από ό,τι πιστευόταν ώς τώρα, χωρίς οι Αρχές να προετοιμάσουν τον...
Ο πρόεδρος Σι έκανε τον… Κινέζο;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας