Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Έκκληση από την Κίνα για προστατευτικές μάσκες

Φωτογραφία αρχείου

AP Photo/Kin Cheung

Έκκληση από την Κίνα για προστατευτικές μάσκες

 • A-
 • A+

Τεράστιες ελλείψεις σε προστατευτικές ιατρικές μάσκες αντιμετωπίζει η Κίνα καθώς ο κορονοϊός εξαπλώνεται ραγδαία και πια καθίσταται αναγκαία η λήψη προληπτικών μέτρων. Έτσι, απηύθυνε σήμερα έκκληση για βοήθεια, καθώς δεν επαρκούν ούτε για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που καλείται να διαχειριστεί την κατάσταση.

«Αυτό που έχει επί του παρόντος ανάγκη η Κίνα επειγόντως είναι οι χειρουργικές μάσκες, οι προστατευτικές στολές και τα προστατευτικά γυαλιά», ανέφερε κατά την ενημέρωση του Τύπου η εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Χουά Τσουνίνγκ.

Το Νοσοκομείο Παίδων της Γουχάν ανέβασε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το μήνυμα: «Οι ιατρικές προμήθειες εξαντλούνται-βοήθεια!», σύμφωνα με το BBC.

Βίντεο που έχουν ανέβει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν μεγάλες ουρές να σχηματίζονται έξω από τα νοσοκομεία. Σε ένα βίντεο ένας άνδρας που βρίσκεται σε ένα νοσοκομείο της περιοχής λέει ότι χρειάζεται «έως και δέκα ώρες» να δει κάποιος ασθενής τον γιατρό, προσθέτει το βρετανικό δίκτυο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε πλήρη λειτουργία τα κινεζικά εργοστάσια μπορούν να κατασκευάζουν περίπου 20 εκατομμύρια μάσκες την ημέρα, σύμφωνα με το υπουργείο Βιομηχανίας.

Το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι χώρες, ανάμεσά τους η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία, το Καζακστάν και η Ουγγαρία, έχουν δωρίσει ιατρικές προμήθειες.

Νωρίτερα ο Τιάν Γιουλόνγκ του υπουργείου Βιομηχανίας δήλωσε ότι οι αρχές προγραμματίζουν να εισαγάγουν μάσκες από την Ευρώπη, την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ και πρόσθεσε ότι τα εργοστάσια επιστρέφοντας στην παραγωγή μετά τις διακοπές για την κινεζική Πρωτοχρονιά λειτουργούν με ρυθμό παραγωγής «μεταξύ του 60% και 70%».

Πέραν της Χουμπέι, της επαρχίας αυτής των τουλάχιστον 50 εκατομμυρίων κατοίκων στο επίκεντρο της έξαρσης του ιού, πολλές άλλες επαρχίες και πόλεις ανά την Κίνα έχουν καταστήσει υποχρεωτική τη μάσκα σε δημόσιους χώρους.

Σε αυτές περιλαμβάνονται η Γκουανγκντόνγκ--η πολυπληθέστερη επαρχία της Κίνας--η Σετσουάν, η Τσιανγκσί, η Λιαονίνγκ και η πόλη Ναντζίνγκ με πληθυσμό που συνδυαστικά ξεπερνά τα 300 εκατομμύρια.

Ούτε στην... τουαλέτα

Xiao Yijiu/Xinhua via AP

Αίσθηση, στο μεταξύ, προκαλεί δημοσίευμα της Washington Post σύμφωνα με το οποίο τα μέλη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στη Γουχάν φοράνε πάνες ακράτειας ενηλίκων γιατί δεν προλαβαίνουν να πάνε στην τουαλέτα λόγω του φόρτου εργασίας.

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι ο λόγος δεν είναι μόνο αυτός. Ένας επιπλέον λόγος είναι ότι φοβούνται μη σκίσουν τις προστατευτικές στολές τους δεδομένου ότι υπάρχει έλλειψη και πιθανόν να μη μπορέσουν να τις αντικαταστήσουν.

12 τόνοι προστατευτικού υλικού από την Ε.Ε.

Δώδεκα τόνους ατομικού προστατευτικού υλικού για την αντιμετώπιση του κορονοϊού αποστέλλουν τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Κίνα κατόπιν συνεννόησης με το Πεκίνο και θα συνεχίσουν να παρέχουν στήριξη στη χώρα, ανέφερε ο Επίτροπος για την αντιμετώπιση των κρίσεων Γιάνες Λέναρτσιτς.

Μετά την πληροφόρηση που είχαμε από την Κίνα για τις ανάγκες της σε προστατευτικό εξοπλισμό, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Συντονισμού Επείγουσας Ανταπόκρισης είναι σε επαφή με όλα τα κράτη-μέλη για τη διευκόλυνση της παράδοσης του αναγκαίου προστατευτικού εξοπλισμού, αναφέρεται στην ανακοίνωση του Επιτρόπου Λέναρτσιτς.

Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα χορηγήσει 10 εκατομμύρια ευρώ από το πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας «Ορίζων 2020» για να στηρίξει την έρευνα για τον νέο κορονοϊό.

Για τον σκοπό αυτό, δρομολόγησε μία επείγουσα αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος «για ερευνητικά έργα που θα προαγάγουν την κατανόηση της επιδημίας του νέου κοροναϊού και θα συμβάλουν στην αποτελεσματικότερη κλινική διαχείριση των ασθενών που έχουν προσβληθεί, καθώς και στη βελτίωση της ετοιμότητας και της απόκρισης του τομέα της δημόσιας υγείας».

Η χρηματοδότηση αναμένεται να στηρίξει 2 ως 4 ερευνητικά έργα. Οι αιτούντες έχουν χρονικό περιθώριο έως τις 12 Φεβρουαρίου, για να υποβάλουν αίτηση και οι συμφωνίες επιδότησης θα πρέπει να υπογραφούν ταχύτατα, ώστε η έρευνα να αρχίσει το συντομότερο δυνατό, σημειώνεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής.

Κλείνει μεθοριακούς σταθμούς το Χονγκ Κονγκ

Την ώρα που εκατοντάδες εργαζόμενοι σε νοσοκομεία του Χονγκ Κονγκ προχωρούν σήμερα σε απεργία με αίτημα το καθολικό κλείσιμο των συνόρων με την ηπειρωτική Κίνα, η επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης, Κάρι Λαμ, ανακοίνωσε το κλείσιμο 10 εκ των 13 σταθμών μεθοριακής διέλευσης.

Η κυβερνήτης του Χονγκ Κονγκ σημείωσε ότι «δεν είναι ούτε κατάλληλο ούτε πρακτικό μέτρο» ενώ είναι «μεροληπτικό», αλλά πρόσθεσε ότι «δεν μπορεί να αποκλείσει περαιτέρω μέτρα, αν εξελιχθεί η κατάσταση».

Παράλληλα, χαρακτήρισε τη σημερινή απεργιακή κινητοποίηση «εξαιρετικά κακή», λέγοντας πως βάζει σε κίνδυνο τους ασθενείς.

Η Κάρι Λαμ παραδέχθηκε ότι υπάρχει έλλειψη μασκών στο Χονγκ Κονγκ, σημειώνοντας ότι το πρόβλημα αυτό δεν μπορεί να επιλυθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Το Χονγκ Κονγκ είχε ήδη κλείσει κάποια μεθοριακά περάσματα με την ηπειρωτική Κίνα, αναστέλλοντας επίσης τις μετακινήσεις με οχηματαγωγά πλοία και τρένα υψηλής ταχύτητας.

«Αν δεν υπάρξει καθολικό κλείσιμο συνόρων δεν θα υπάρχει επαρκές ανθρώπινο δυναμικό, εξοπλισμός προστασίας ή δωμάτια απομόνωσης για να αντιμετωπιστεί η έξαρση του ιού», τόνισε η Winnie Yu, επικεφαλής του νεοσυσταθέντος σωματείου εργαζομένων σε νοσοκομεία.

Τηλεδιάσκεψη των υπουργών Υγείας της G7

Οι υπουργοί Υγείας της Ομάδας των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών (G7) θα συζητήσουν σήμερα σε τηλεδιάσκεψη για την αντιμετώπιση του νέου κορονοϊού, ανακοίνωσε σήμερα το ιταλικό υπουργείο Υγείας.

Η τηλεδιάσκεψη των υπουργών Υγείας της G7 έχει προγραμματιστεί να γίνει στις 16:00 ώρα Ελλάδος, διευκρίνισε το υπουργείο Υγείας της Ιταλίας. Η G7 απαρτίζεται από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Γαλλία, τη Βρετανία, τη Γερμανία, την Ιαπωνία και την Ιταλία.

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς, τόνισε την ανάγκη να επικρατήσει ψυχραιμία και να αξιοποιηθεί η παγκόσμια συνδεσιμότητα ως δύναμη. Όπως υπογράμμισε  δεν υπάρχει ανάγκη για μέτρα που «παρεμβαίνουν χωρίς να χρειάζεται στα διεθνή ταξίδια και στο διεθνές εμπόριο» στην προσπάθεια να σταματήσει η διάδοση του νέου κορονοϊού που έχει στοιχίσει τη ζωή σε 361 ανθρώπους στην Κίνα.

Τι ξέρουμε μέχρι τώρα

 • 361 άνθρωποι έχουν πεθάνει στην Κίνα, ένας στις Φιλιππίνες
 • Ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων ξεπερνά τις 17.300
 • Εκτός Κίνας έχουν μολυνθεί περισσότεροι από 150 άνθρωποι
 • Το νέο νοσοκομείο στην πόλη Γουχάν, που χτίστηκε μέσα σε περίπου 10 ημέρες, σήμερα (Δευτέρα) υποδέχθηκε τους πρώτους ασθενείς.
 • Με πτώση 8,7% άνοιξε το χρηματιστήριο στη Σανγκάη, την πρώτη ημέρα μετά τις παρατεταμένες διακοπές για την κινεζική πρωτοχρονιά.
 • Μια πτήση τσάρτερ της Qantas με Αυστραλούς πολίτες αναχώρησε από τη Γουχάν.
 • Η Νέα Ζηλανδία απαγόρευσε την είσοδο σε ξένους ταξιδιώτες προερχόμενους από την Κίνα. Το ίδιο έπραξε το Σάββατο και η Αυστραλία.
 • Αρνητικά ήταν τα τεστ που έγιναν σε περίπου 20 ανθρώπους, Γάλλους και μη ευρωπαίους πολίτες, οι οποίοι επέστρεψαν στη Γαλλία από την Γουχάν, και οι οποίοι παρουσίαζαν πιθανά συμπτώματα, ανακοίνωσαν σήμερα οι γαλλικές αρχές. Οι άνθρωποι αυτοί βρίσκονταν μεταξύ της δεύτερης ομάδας ξένων που απομάκρυνε το γαλλικό κράτος από την Γουχάν με πτήση, η οποία έφτασε χθες, Κυριακή, στη Γαλλία. 
 • Σε προληπτική καραντίνα στη Γαλλία βρίσκεται και ένας Έλληνας με τη σύζυγό του, οι οποίοι έφτασαν την Κυριακή στη Γαλλία με στρατιωτικό αεροσκάφος που μετέφερε 300 ανθρώπους από την Κίνα.
 • Η Ρωσία μπορεί να απελαύνει τους ξένους πολίτες που διαγιγνώσκεται ότι έχουν προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν, σύμφωνα με το Interfax.
 • Η τσεχική κυβέρνηση αποφάσισε να απαγορεύσει από τις 9 Φεβρουαρίου τις απευθείας πτήσεις ανάμεσα στην Τσεχική Δημοκρατία και την Κίνα
ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Σχεδόν 60 επιπλέον νεκροί από τον κοροναϊό το τελευταίο 24ωρο
361 νεκροί και πάνω από 17.300 κρούσματα παγκοσμίως •Απεργία στα νοσοκομεία του Χονγκ Κονγκ •«Βουτιά» 8% στο χρηματιστήριο της Σανγκάης.
Σχεδόν 60 επιπλέον νεκροί από τον κοροναϊό το τελευταίο 24ωρο
ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
ΠΟΥ: Σταματήστε τις παράλογες απαγορεύσεις ταξιδιών και εμπορίου λόγω κορονοϊού
Την ανάγκη να επικρατήσεις ψυχραιμία και να αξιοποιηθεί η παγκόσμια συνδεσιμότητα ως δύναμη επισημαίνει ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς, ο οποίος τόνισε ότι δεν...
ΠΟΥ: Σταματήστε τις παράλογες απαγορεύσεις ταξιδιών και εμπορίου λόγω κορονοϊού
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Βουτιά» περίπου 8% στις αγορές της Κίνας λόγω του κοροναϊού
Η βουτιά σχεδόν κατά 8% του σύνθετου δείκτη του χρηματιστηρίου της Σανγκάης ήταν η μεγαλύτερη ημερήσια πτώση εδώ και σχεδόν πέντε χρόνια.
«Βουτιά» περίπου 8% στις αγορές της Κίνας λόγω του κοροναϊού
INFOWAR
Πανδημία ρατσισμού εναντίον της κινεζικής υπερδύναμης
Αν ένας επιδημιολόγος πρέπει να ταξιδέψει στην επαρχία Χουμπέι της Κίνας για να μελετήσει τον μηχανισμό εξάπλωσης του κοροναϊού, ένας κοινωνικός επιστήμονας πρέπει να έρθει στην Ιαπωνία για να κατανοήσει πώς...
Πανδημία ρατσισμού εναντίον της κινεζικής υπερδύναμης
ΚΟΣΜΟΣ
Απεγκλωβισμός ξένων από Κίνα, σε καραντίνα ο Έλληνας που έφτασε στη Γαλλία
Καθημερινές είναι οι πτήσεις αεροσκαφών που αναχωρούν από την Κίνα, εξαιτίας του κοροναϊού. Ένας Έλληνας ήταν στην πτήση που έφτασε στη Γαλλία, μεταφέροντας υπηκόους άλλων κρατών που επιθυμούν να απομακρυνθούν...
Απεγκλωβισμός ξένων από Κίνα, σε καραντίνα ο Έλληνας που έφτασε στη Γαλλία
ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Ο πρόεδρος Σι έκανε τον… Κινέζο;
Σύμφωνα με το επίσημο περιοδικό του Κομμουνιστικού Κόμματος της χώρας ο Σι Τζινπίνγκ γνώριζε τα της εξάπλωσης του κορονοϊού 13 μέρες νωρίτερα από ό,τι πιστευόταν ώς τώρα, χωρίς οι Αρχές να προετοιμάσουν τον...
Ο πρόεδρος Σι έκανε τον… Κινέζο;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας