Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κύμα συλλήψεων και απαγόρευση συναθροίσεων στην Ινδία

Κύμα συλλήψεων και απαγόρευση συναθροίσεων στην Ινδία

  • A-
  • A+

Εκατοντάδες διαδηλωτές συνέλαβε σήμερα η ινδική αστυνομία κατά την καταστολή των μαζικών διαμαρτυριών εναντίον του νέου νόμου περί χορήγησης υπηκοότητας σε μη μουσουλμάνους πρόσφυγες. 

Ανάμεσα στους συλληφθέντες βρίσκεται ένας από τους πιο γνωστούς και ένας από τους σημαντικότερους βιογράφους του Μαχάτμα Γκάντι, ο Ραματσάντρα Γκούχα, κατά τη διάρκεια μίας από τις τέσσερις διαδηλώσεις στην Μπανγκαλόρ ενάντια στη νέα αντιμουσουλμανική νομοθεσίας για την οποία επικριτές καταγγέλλουν ότι προάγει τις διακρίσεις και είναι αντίθετος στο Σύνταγμα της χώρας.

Τοπικά τηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης έδειξαν τον ιστορικό να σύρεται από τρεις αστυνομικούς κοντά στα οδοφράγματα που στήθηκαν για να μην περνούν οι διαδηλωτές. «Διαμαρτύρομαι με ειρηνικό τρόπο, γιατί μας σταματάνε», είπε ο διανοούμενος και επικριτής της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι, πριν τον περικυκλώσουν αστυνομικοί.

AP Photo/Altaf Qadri

Σε πολλές περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας, επιβλήθηκε απαγόρευση κάθε συνάθροισης περισσότερων από τεσσάρων ανθρώπων. Οι συγκεντρώσεις απαγορεύονται σε όλο το κρατίδιο Ούταρ Πραντές και σε πολλά κρατίδια βορειοανατολικά της χώρας, όπου σε διάστημα μιας εβδομάδας έχουν χάσει τη ζωή τους έξι άνθρωποι.

Παρά την απαγόρευση όμως, κινητοποιήσεις έχουν προγραμματιστεί να γίνουν σε διάφορες πόλεις της χώρας κυρίως από φοιτητές, οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και κόμματα της αντιπολίτευσης.

AP Photo/Altaf Qadri

Στο Νέο Δελχί συνελήφθησαν οι διαδηλωτές που ήθελαν να συμμετάσχουν σε πορεία κοντά στο Κόκκινο Οχυρό. «Με συνέλαβαν μαζί με τουλάχιστον εκατό άλλους, αλλά χιλιάδες συνεχίζουν την πορεία τους για να συμμετάσχουν στην διαδήλωση», δήλωσε ο Γογκέντρα Γιαντάβ, ηγέτης του πολιτικού κόμματος Σουαραΐγια.

Στο γειτονικό κρατίδιο Μπιχάρ, όπου η απαγόρευση των συναθροίσεων είναι σε ισχύ σε πολλές συνοικίες, χιλιάδες υποστηρικτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης διαδήλωσαν σε διάφορές περιοχές, κλείνοντας δρόμους και εμποδίζοντας τη διέλευση τρένων.

Παράλληλα, οι αρχές έκλεισαν επίσης τουλάχιστον 16 σταθμούς του μετρό στο κέντρο της ινδικής πρωτεύουσας και στην παλιά πόλη του Δελχί όπου έχουν προγραμματιστεί να γίνουν διαδηλώσεις.

Στο μεταξύ παραμένει μπλοκαρισμένη η πρόσβαση στο Διαδίκτυο σε πολλές πόλεις με κυρίως μουσουλμανικό πληθυσμό, όπως το Ουτάρ Πραντές, το πιο πολυπληθές με περισσότερους από 200 εκατομμύρια κατοίκους, και άλλα.

AP Photo/Altaf Qadri

Το κίνημα διαμαρτυρίας, στο οποίο συμμετέχουν κυρίως μέλη της μουσουλμανικής κοινότητας η οποία αποτελεί το 14% δηλαδή 1,3 δισεκατομμύριο Ινδοί, αποτελεί σοβαρή πρόκληση για την ινδουιστική, εθνικιστική κυβέρνηση, από το 2014 που ανέλαβε την εξουσία.

Ο νόμος, που ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα από το ινδικό κοινοβούλιο, διευκολύνει την παροχή της ινδικής υπηκοότητας σε πρόσφυγες από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και το Μπανγκλαντές με την προϋπόθεση ότι δεν είναι μουσουλμάνοι. 

ΚΟΣΜΟΣ
Φονική καταστολή διαδηλωτών κατά αντιμουσουλμανικού νόμου στην Ινδία
Κύμα οργής στην Ινδία κατά του νέου νόμου για την απόκτηση ιθαγένειας. • Νεκροί, τραυματίες και προσφυγές στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας. •Αιμόφυρτοι φοιτητές που παίρνουν αποστάσεις από τα βίαια επεισόδια.
Φονική καταστολή διαδηλωτών κατά αντιμουσουλμανικού νόμου στην Ινδία
ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Διαδηλώσεις με νεκρούς στην Ινδία
Σε επικίνδυνα νερά μπαίνει η Ινδία μετά την προ ημερών ψήφιση ενός νέου νόμου που διευκολύνει την απόκτηση της ινδικής ιθαγένειας από μη μουσουλμάνους πρόσφυγες.
Διαδηλώσεις με νεκρούς στην Ινδία
ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Κατέληξε η 23χρονη που βιάστηκε και πυρπολήθηκε στην Ινδία
Η ινδική αστυνομία κατηγορείται ότι σκότωσε χθες εν ψυχρώ τέσσερις υπόπτους για το βιασμό μιας γυναίκα, την ίδια μέρα που κατέληξε η 23χρονη την οποία πυρπόλησαν άνδρες που την είχαν βιάσει.
Κατέληξε η 23χρονη που βιάστηκε και πυρπολήθηκε στην Ινδία
ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Το νερό, όπλο στον πόλεμο των καστών στην Ινδία
Χωρίς νερό κινδύνεψε να μείνει το Νέο Δελχί, καθώς διαδηλωτές κατέστρεψαν κέντρο υδροδότησης στο πλαίσιο της αντιπαλότητας μεταξύ των καστών. Στη διάρκεια των επεισοδίων, που διήρκεσαν τρεις ημέρες, 19...
Το νερό, όπλο στον πόλεμο των καστών στην Ινδία
ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Δεκάδες νεκροί μετά από πυρκαγιά σε εργοστάσιο στην Ινδία
Στις πέντε τα χαράματα της Κυριακής, στο Μπαζάρ Σαντάρ, μια παλιά λαβυρινθώδη συνοικία κοντά στο κέντρο του Νέου Δελχί, ένα τετραώροφο κτίριο όπου στεγαζόταν εργοστάσιο κατασκευής πλαστικών τσαντών, πήρε φωτιά.
Δεκάδες νεκροί μετά από πυρκαγιά σε εργοστάσιο στην Ινδία
ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Μαζική διαμαρτυρία κατά του νόμου για ιθαγένεια σε μη μουσουλμάνους
Σε ειρηνική πορεία προχώρησαν σήμερα περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι στην πόλη Χιντεραμπάντ, φωνάζοντας συνθήματα κατά του νομοσχεδίου της κυβέρνησης Ναρέντρα Μόντι.
Μαζική διαμαρτυρία κατά του νόμου για ιθαγένεια σε μη μουσουλμάνους