Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Οι μαζικές διαδηλώσεις για το νέφος στο Σίδνεϊ «ξετρύπωσαν» τον πρωθυπουργό

Οι μοναχοί της μονής Παντάνασσας, Νεκτάριος και Ευσέβιος, παρακολουθούν τη φωτιά που κατακαίει το όρος Μανγκρόουβ, βόρεια του Σίδνεϊ και πολύ κοντά στο ελληνορθόδοξο μοναστήρι.

Οι μαζικές διαδηλώσεις για το νέφος στο Σίδνεϊ «ξετρύπωσαν» τον πρωθυπουργό

  • A-
  • A+

Μόλις σήμερα Πέμπτη, αποφάσισε να μιλήσει ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον, αναφορικά με τις πυρκαγιές που μαίνονται στη χώρα, χαρακτηρίζοντας «ανησυχητικό» το τοξικό νέφος που εκλύεται από αυτές και το οποίο έχει καλύψει εδώ και περισσότερο από ένα μήνα το Σίδνεϊ.

AP Photo/Rick Rycroft

Η πρωτεύουσα της Νέας Νότιας Ουαλίας καλύφθηκε από καπνό αυτήν την εβδομάδα και η ποιότητα του αέρα ήταν εξαιρετικά επικίνδυνη, γεγονός που προκάλεσε την λαϊκή οργή και πολιτικές πιέσεις προς την κυβέρνηση να κάνει περισσότερα για να καταπολεμήσει την κλιματική αλλαγή.

Χθες Τετάρτη, σχεδόν 20.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στους δρόμους του Σίδνεϊ για να απαιτήσουν από την κυβέρνηση να λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, η οποία έχει προκαλέσει προβλήματα υγείας στους κατοίκους της πολυπληθέστερης πόλης της Αυστραλίας.

AP Photo/Rick Rycroft

«Έχω ζήσει όλη μου τη ζωή στο Σίδνεϊ και αυτό το νέφος που προέρχεται από τις πυρκαγιές είναι, δεν ξέρω πώς να το πω, ανησυχητικό για τους κατοίκους», παραδέχθηκε ο Μόρισον, έπειτα από εβδομάδες που αρνείτο να σχολιάσει το θέμα και πρόσθεσε ότι κατανοεί τις ανησυχίες των περισσότερων από πέντε εκατομμυρίων κατοίκων της μεγαλούπολης. «Γνωρίζω πόσο ασυνήθιστο είναι αυτό το νέφος στην πόλη μου. Και γνωρίζω σε ποιο βαθμό είναι λυπηρό, κυρίως για τους νέους που δεν το έχουν ξαναδεί ποτέ», επεσήμανε.

Μάλιστα, σε μια σπάνια κίνηση, ο Μόρισον, μέχρι τώρα ένθερμος υποστηρικτής της μεταλλευτικής βιομηχανίας, παραδέχθηκε ότι η κλιματική αλλαγή είναι ένας από τους «παράγοντες» στους οποίους οφείλονται οι τεράστιες πυρκαγιές που μαίνονται από τον Σεπτέμβριο στην ανατολική Αυστραλία και έχουν καταστρέψει εκατομμύρια στρέμματα γης. 

«Η ξηρασία» της βλάστησης «είναι ο βασικός παράγοντας» αυτών των άνευ προηγουμένου πυρκαγιών, σχολίασε ο Μόρισον. «Και γνωρίζουμε ότι η κλιματική αλλαγή, όπως και άλλοι παράγοντες, συμβάλλουν σε αυτό που συμβαίνει σήμερα», είπε ο Μόρισαν ο οποίος μέχρι σήμερα, απλά εξέφραζε την αλληλεγγύη του στις περιοχές που πλήττονταν από τις πυρκαγιές.

AP Photo/Rick Rycroft

Μεγάλες πυρκαγιές σημειώνονται κάθε χρόνο στην Αυστραλία, άνοιξη και καλοκαίρι. Όμως φέτος, η εποχή των πυρκαγιών ξεκίνησε πρόωρα και είναι ιδιαίτερα έντονη.

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από την Essential Research, το 43% των Αυστραλών είναι δυσαρεστημένοι από τον Μόρισον, έναντι 36% τον Σεπτέμβριο, προτού ξεσπάσουν οι πυρκαγιές.

Μετά την ξηρασία και τις πυρκαγιές, κλέβουν και το νερό  

Στο μεταξύ, η αυστραλιανή αστυνομία ερευνά την κλοπή δεκάδων χιλιάδων λίτρων πόσιμου νερού από έναν κοινοτικό χώρο στη βόρεια ακτή της πληγείσας από την ξηρασία και τις πυρκαγιές Πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας.

Οι καταστροφικές πυρκαγιές έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον τέσσερις ανθρώπους από τον Νοέμβριο, έχουν αποτεφρώσει σχεδόν 10 εκατομμύρια στρέμματα δασικών εκτάσεων και γεωργικής γης και έχουν καταστρέψει περισσότερα από 400 σπίτια.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι οι δράστες, που επέβαιναν σε ένα βυτιοφόρο και σε ένα ημιφορτηγό, έκλεψαν περίπου 25.000 λίτρα πόσιμου νερού από έναν κοινοτικό χώρο στην πόλη Μεργουιλάμπαχ, στη βόρεια ακτή της πολιτείας.

Φωτιές και ξηρασία εξαφάνισαν και τις νυχτερίδες

Xιλιάδες μωρά νυχτερίδες του είδους «ιπτάμενων αλεπούδων» (ή πτερόποδες) έχουν εγκαταλειφθεί από τις μητέρες τους, στο πιο πρόσφατο παράδειγμα αφανισμού άγριας ζωής που προκλήθηκε από την σοβαρή ξηρασία και τις πυρκαγιές στην Αυστραλία.

Τα φαινόμενα αυτά διατάραξαν την ικανότητα των νυχτερίδων να παράγουν γάλα για να ταϊζουν τα μικρά τους.

Είδος υπό εξαφάνιση, η ιπτάμενη αλεπού με το γκρι κεφάλι είναι μια από τις μεγαλύτερες νυχτερίδες στον κόσμο, με ένα άνοιγμα φτερών έως και ενός μέτρου και το σώμα της να καλύπτεται από σκούρο γκρι τρίχωμα που γίνεται πορτοκαλί στον λαιμό.

«Χάσαμε περίπου 90 τις τελευταίες τρεις εβδομάδες», είπε ο Χιου Πίτι, ένας οικολόγος ο οποίος επιτηρεί μια αποικία αναπαραγωγής νυχτερίδων, η οποία κάθε χρόνο σχηματίζεται από τον Νοέμβριο ως τον Μάιο, στην πόλη Μπέγκα της ανατολικής ακτής. «Τα μικρά έχουν εγκαταλειφθεί από τις μητέρες τους που δεν βρίσκουν αρκετή τροφή για να παράξουν γάλα», εξηγεί, προσθέτοντας ότι η ξηρασία έχει προκαλέσει τις ελλείψεις τροφής, που στη συνέχεια οξύνθηκαν, εξαιτίας των πυρκαγιών. Αυτό «τις ανάγκασε να εγκαταλείψουν τα μωρά ιπτάμενες αλεπούδες. Τα βρήκαμε στο έδαφος κάτω από τα δέντρα στο πάρκο».

Ο πληθυσμός ιπτάμενων αλεπούδων της Αυστραλίας κυμαίνεται από περίπου 450.000 ως 650.000 άτομα, εκτιμά η κυβέρνηση. Βορειότερα της Μπέγκα βρίσκεται το Μπέιτμαν Μπέι, όπου οι παρατηρητές έχουν καταγράψει 100 θανάτους, ενώ στη γειτονική περιοχή Σόαλχεϊβεν, ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 1.900 νεκρές νυχτερίδες.

Οι νυχτερίδες είναι νυχτερινοί επικονιαστές, σημαντικοί για την προστασία του δάσους, σημειώνει η Τζανίν Ντέιβις, μια αξιωματούχος της κλινικής και καταφυγίου νυχτερίδων της Σόαλχεϊβεν, που επιβεβαίωσε τους 1.900 θανάτους.

Η μείωση στον αριθμό των νυχτερίδων θα επηρεάσει «όλα τα άλλα ζώα που εξαρτώνται από τα δένδρα που επικονιάζουν--παπαγάλους, διδέλφηδες, κοάλα», προσθέτει.

Οι δασικές πυρκαγιές εξολόθρευσαν σχεδόν τον μισό πληθυσμό των κοάλα σε έναν παράκτιο βιότοπό τους στη Νέα Νότια Ουαλία.

Ενώ η αστυνομία ερευνά τί προκάλεσε κάποιες από τις φωτιές, πυροσβέστες και επιστήμονες αποδίδουν τις πυρκαγιές κυρίως στην αύξηση της θερμοκρασίας και την τριετή περίοδο ξηρασίας.

AP Photo/Rick Rycroft
ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Αυστραλία: Υπό έλεγχο όλες οι φωτιές στη Νέα Νότια Ουαλία
Υπό έλεγχο έχουν τεθεί πλέον όλες οι πυρκαγιές στη Νέα Νότια Ουαλία - πολιτεία που υπέστη τις μεγαλύτερες καταστροφές - σύμφωνα με ανακοίνωση της πυροσβεστικής στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Αυστραλία: Υπό έλεγχο όλες οι φωτιές στη Νέα Νότια Ουαλία
ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Υποσχέσεις του Αυστραλού πρωθυπουργού πάνω από τα αποκαΐδια
Τους 27 έφτασαν οι νεκροί από τις τεράστιες πυρκαγιές που μαίνονται στη νοτιοανατολική Αυστραλία από τον Σεπτέμβριο, με τελευταίο θύμα έναν πυροσβέστη 60 ετών.
Υποσχέσεις του Αυστραλού πρωθυπουργού πάνω από τα αποκαΐδια
ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Οι παγετώνες της Ν. Ζηλανδίας έγιναν... καφέ λόγω της φωτιάς στην Αυστραλία
Ο καπνός και η στάχτη από τις πυρκαγιές που καίνε την Αυστραλία «έβαψαν» τους παγετώνες στο χρώμα της... καραμέλας.
Οι παγετώνες της Ν. Ζηλανδίας έγιναν... καφέ λόγω της φωτιάς στην Αυστραλία
ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Κίνδυνος για τα υδάτινα αποθέματα στην Αυστραλία λόγω πυρκαγιών
Η αναμενόμενη νέα άνοδος της θερμοκρασίας έχει σημάνει συναγερμό, με τις αρχές να επικεντρώνονται στην προστασία των αποθεμάτων νερού, κυρίως στη Ουαραγκάμπα και στα Μπλε Όρη.
Κίνδυνος για τα υδάτινα αποθέματα στην Αυστραλία λόγω πυρκαγιών
ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Δεν Σκοτ-ίστηκε ο πρωθυπουργός για την κόλαση
Μαύρα Χριστούγεννα τα φετινά για χιλιάδες ανθρώπους στην καλοκαιρινή Αυστραλία, που ρημάζεται εδώ και μήνες από ασυνήθιστα εκτεταμένες πυρκαγιές. Ο πρωθυπουργός γύρισε από τις διακοπές του στη Χαβάη μετά την...
Δεν Σκοτ-ίστηκε ο πρωθυπουργός για την κόλαση
ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Τρία δισ. ζώα κάηκαν ή εκτοπίστηκαν στις φονικές πυρκαγιές της Αυστραλίας
Τα ευρήματα συνηγορούν ότι επρόκειτο για μια «από τις χειρότερες καταστροφές της άγριας ζωής στη σύγχρονη ιστορία», σύμφωνα με το WWF, το οποίο ανέθεσε αυτή την έρευνα.
Τρία δισ. ζώα κάηκαν ή εκτοπίστηκαν στις φονικές πυρκαγιές της Αυστραλίας